Cookies- og Brukervilkår


Sett opp en stålpipe

Hvis du ikke har en murt skorstein, kan du sette opp en stålpipe, som på denne hytta.


Når du har funnet ut hvor ovnen skal stå, holdes det en loddesnor ned fra taket. Med denne enkle teknikken kan du finne stedet hvor hullet i taket skal bores. Marker i taket hvor sentrum er.

Start med å bore et langt 10 mm-bor opp gjennom taket. Huset her har flatt tak, så det bores hele veien gjennom taket.På malen her er det gjort plass til en 5 cm kant hele veien rundt pipa. Minsteavstanden til brennbart materiale avhenger av skorsteinen, så sjekk med produsenten.

En skrutrekker i midten av malen føres opp i hullet i taket, så det kan strekes opp langs kanten av malen. Det kan ofte være vanskelig å finne ut hva som gjemmer seg på loftet, så derfor må du gå litt forsiktig til verks.

Fagmannen borer først et lite hull med en hullsag, slik at han kan få opp et par fingre og finne ut om det er noe i veien for å sage hullet større.Det er det ikke, så nå sager han hullet litt større med en bajonettsag. Nå kan han få opp en arm, og finne ut om det er plass til å skjære ut hele hullet.

Det er det, så dermed skjærer han langs oppstrekingen hele veien rundt. Skal du gjennom et tak med brattere takvinkel, må du likeledes benytte en loddesnor.

Loftisoleringen skyves til side, så det er fritt utsyn til undertaket. Oppe på taket gjentas trickset med malen, og med sentrum i det lille hullet, som ble boret nedenfra, legges malen på plass og det skjæres hele veien rundt med en hobbykniv gjennom asfaltpappen.

I borehullet er det plass til bladet fra en stikksag, så hullet sages dermed ut. Nå er det hull gjennom hele taket. Så skal kragen monteres i himlingen. Sørg for at den kommer til å sitte helt rett i midten, før kragen festes med fire skruer.

Røykrøret på ovnen monteres og tettes med glassbånd. Settet her består i tillegg av en takhette, en isolert startseksjon, en isolert forlengerseksjon og en glassfiberpakning.

Dessuten et pipebeslag, som fås i forskjellige utgaver, alt etter hvilken taktype pipa skal monteres opp gjennom. Startseksjonen føres gjennom taket ned i hullet, slik at den kan settes sammen med røykrøret fra vedovnen. et tykke isolerte stykket skal være minst 25 cm fra brennbart materiale.

Det tettes hele veien rundt med et isoleringsbånd. Før jobben fortsetter, kontrollerer fagmannen at skorsteinen står i lodd. Tilbake på taket fores det med isolering rundt røret.

Pipebeslaget plasseres, og det skjæres med en hobbykniv langs kanten, slik at takpappen kan fjernes. Det smøres nå på et kraftig takpapplim, deretter spikres beslaget fast med pappspiker hele veien rundt. Forlengerseksjonen settes på plass og festes med det medfølgende kragebånd.

På toppen settes pipehetten på, slik at du slipper å få regn og snø i skorsteinen. Til slutt monteres det en krage mellom beslag og skorstein. Kragen festes med to skruer.

For å oppnå en helt vanntett skjøt, må det fuges med en utendørssilikon. Glatter du etter med en finger dyppet i litt såpevann, får du en både tett og holdbar skjøt. Skorsteinen er klar til bruk, men må - akkurat som vedovnen - ikke benyttes før feieren har godkjent den.

Relaterte artikler

 • Tilpass rørene

  Tilpass rørene

  15/07 VIDEO: Når omkretsen er streket opp, kan hullet lages. Den letteste og mest skånsomme måten å lage hullet på, er ved å bruke en slagbormaskin med f.eks. et 8 mm murbor.

 • Tett hullet i pipa

  Tett hullet i pipa

  15/07 VIDEO: Da hullet ikke skal brukes, må den gamle røykrør-innføringen fjernes. Den er for mange år siden murt fast i skorsteinen, så det er nødvendig å bruke en meisel for å få hull.

 • Reparer beslag

  Reparer beslag

  13/07 VIDEO: Et utett beslag kan fort medføre vannskader hvis det ikke repareres. På denne skorsteinen er fugemassen krakelert, og dermed utett.

 • Fiks pipa for 500 kroner

  Fiks pipa for 500 kroner

  25/09 Det er mange penger å spare på å reparere pipa selv. Jobben er ganske enkel også, men det støver mye.

  Vanskelighetsgrad 1/4

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss