Cookies- og Brukervilkår


Tett hullet i pipa

Da hullet ikke skal brukes, må den gamle røykrør-innføringen fjernes. Den er for mange år siden murt fast i skorsteinen, så det er nødvendig å bruke en meisel for å få hull.


Men det gjelder å gå forsiktig til verks, slik at du begrenser pusskadene på veggen.Når røykrør-innføringen er fjernet, må det feies rent rundt hullet. Men pass på at det ikke faller for mye stein og mørtel ned i skorsteinen.

For å oppnå et godt sluttresultat, må all løs puss bankes av før det igjen feies rent.Mureren bruker ferdigblandet murmørtel, som bare skal tilsettes vann.  Mørtelen og vannet blandes til en passe fast konsistens.

Du må bruke et par murstein til å tette hullet. Fagmannen holder mursteinen opp til hullet, så han kan se hvor den skal deles. Fagmannen deler steinen med en murhammer, men du kan også skjære over den med en vinkelsliper.

Før steinene mures i, må det forvannes med en liten slammekost. Mureren legger mørtel på den ene siden av steinen og i bunnen av hullet, før steinen legges på.

Fugen på den andre siden fylles også med mørtel.For å tette hullet helt må det brukes enda en stein, som tilpasses på samme måte som før. Det fordeles et jevnt lag mørtel på steinen som er lagt. Her må du passe på at det hele ikke forsvinner ned i skorsteinen.

Den andre steinen legges og justeres på plass, så den er på samme nivå som den første steinen. Mursteinene må være trukket ca. 4 mm tilbake, så det er plass til et pusslag. De siste fugene på sidene og toppen tettes med mørtel.

Reparasjonen pusses grovt opp med den resterende mørtelen. Først når mørtelen er herdet litt, kan det brettskures. Det merkes som om den har fått en liten skorpe. Det går gjerne fra 10 til 30 minutter.

Mureren bruker pussebrettet sitt til å finpusse området. Mørtelen må herde rundt en måneds tid, før det kan males på området. Vi er nå klar til å sette sammen ovnen.

Relaterte artikler

 • Sett opp en stålpipe

  18/07 VIDEO: Hvis du ikke har en murt skorstein, kan du sette opp en stålpipe, som på denne hytta.

 • Tilpass rørene

  Tilpass rørene

  15/07 VIDEO: Når omkretsen er streket opp, kan hullet lages. Den letteste og mest skånsomme måten å lage hullet på, er ved å bruke en slagbormaskin med f.eks. et 8 mm murbor.

 • Reparer beslag

  Reparer beslag

  13/07 VIDEO: Et utett beslag kan fort medføre vannskader hvis det ikke repareres. På denne skorsteinen er fugemassen krakelert, og dermed utett.

 • Fiks pipa for 500 kroner

  Fiks pipa for 500 kroner

  25/09 Det er mange penger å spare på å reparere pipa selv. Jobben er ganske enkel også, men det støver mye.

  Vanskelighetsgrad 1/4

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss