Cookies- og Brukervilkår


Montér tak over en trapp

På denne veggen skal vi bygge et tak, slik at vi heretter unngår regnvann i trappeoppgangen.

Det er alltid vanskelig å jobbe over en trapp, men med denne stigen, hvor trinnhøydene kan forskyves, er det ikke noe problem å få en stabil og sikker arbeidsplass. Men aller helst burde det vært bygget et stillas.

Håndverkeren starter med å avsette hvor den første svillen skal monteres. Ved hjelp av et langt vater forsikrer han seg om at markeringene er i vater. Taket skal være et 30 grader skrånende pulttak, som skal monteres på de to veggene.

I svillen, som er skåret til i forveien, merkes det nå opp til de 4 hullene hvor den skal festes til muren. Svillen er skåret av 48 x 148 mm høvlet furu, og hullene skal plasseres midt i svillen.

Han borer først ca. 15 mm ned i svillen med et 22 mm spiralbor. Deretter bores det helt gjennom med et 10 mm bor, som passer til det 10 mm gjengejernet som svillen senere skal festes med. Det bores i alt 4 hull med en innbyrdes avstand på 45 cm.

Svillen plasseres nøyaktig på markeringene, og med et 10 mm murbor markeres hullene, før den igjen kan løftes ned. Med en slagbormaskin eller en borehammer bores det ca. 10 cm inn i muren med et 10 mm murbor.

For å oppnå et ordentlig feste, har vi valgt å bruke en såkalt glasspatron, som kan tåle meget store belastninger. Når alle fire patroner er plassert, skrus det et 10 mm gjengejern inn i hullene. Når jernet knuser patronens glassampull, frigjøres det flytende limet i patronen.

Patronen kalles også en limbolt, og det tar da også bare 15 minutter før gjengejernene sitter urokkelig fast. Deretter kan bjelken monteres på de fire gjengejernene. Da hullene i bjelken har samme dimensjon som jernene, kan det være nødvendig å slå den på plass med en hammer.

Skiver og muttere settes på, og svillen festes med en skralle. Benytter du denne metoden, er du helt sikker på at bjelken overhodet ikke gir seg. Takket være forsenkingen med spiralboret, er gjengejern og mutter skjult i svillen.

Den første sperren er skåret til så den passer i lengden og er i vinkel med svillen. Den monteres på samme måte som svillen. Før håndverkeren borer hullet til glasspatronen, merker han opp borelengden med tape. På den måten er han sikker på ikke å bore for langt inn i muren.

Han borer hullene med en borhammer og et 12 mm murbor. Patronene er satt i hullene, og nå er det bare å bore i gjengejernene. Dermed er den andre svillen også på plass. Til å bære den nederste svillen har vi montert en 100 x 100 mm stolpe. Her legges nederste svill og ytterste sperre opp, og holdes på plass med en skrutvinge, mens håndverkeren forsikrer seg om at såvel svill som stolpe er i vater og lodd.

De vannrette svillene og de skrå sperrene festes til hverandre med 100 mm rustfri skruer, som monteres loddrett gjennom begge. Nå når rammen sitter hvor den skal, kan sperren i midten legges på plass og festes med et par skruer som de øvrige. Den fremste svillen er fremdeles bare holdt fast med en skrutvinge.

På de to merkene må det bores gjennom svill såvel som stolpe med et 10 mm spiralbor. Det krever en effektiv boremaskin å jobbe seg gjennom alt treverket. Gjennom svill og stolpe føres det en låsebolt, som festes med en mutter på baksiden. For å oppnå en solid forbindelse, monteres det to låsebolter gjennom konstruksjonen. Og når de først er spent fast med skiver og muttere, er det ingen risiko for at konstruksjonen gir seg. Taket er nå ferdig. De fem bjelkene sitter nå som et solid skjelett, og forbindelsene er laget på en håndverksmessig god måte.

Relaterte artikler

 • TØMRER-TIP: Vindskie som holder

  TØMRER-TIP: Vindskie som holder

  13/09 VIDEO: Tømreren vil her vise hvordan du tilpasser og monterer nye vindskier. Vi har plukket av de to ytterste radene med takstein, så det er god plass til å arbeide på. Samtidig kan lektene tilpasses slik at vindskien vil ...

 • TØMRER-TIP: Vindskie som holder

  TØMRER-TIP: Vindskie som holder

  13/09 VIDEO: Tømreren vil her vise hvordan du tilpasser og monterer nye vindskier. Vi har plukket av de to ytterste radene med takstein, så det er god plass til å arbeide på. Samtidig kan lektene tilpasses slik at vindskien vil ...

 • TØMRER-TIP: Skjøt lektene med spesialbeslag

  TØMRER-TIP: Skjøt lektene med spesialbeslag

  13/09 VIDEO: Steinlekter skal helst plasseres forskutt, så man ikke får for mange skjøter over samme sperre. Det gjør takkonstruksjonen mye sterkere.

 • TØMRER-TIP: Skjøt lektene med spesialbeslag

  TØMRER-TIP: Skjøt lektene med spesialbeslag

  13/09 VIDEO: Steinlekter skal helst plasseres forskutt, så man ikke får for mange skjøter over samme sperre. Det gjør takkonstruksjonen mye sterkere.

 • TØMRER-TIP: Én oppmåling til hele taket

  TØMRER-TIP: Én oppmåling til hele taket

  13/09 VIDEO: Uansett hvilken takbelegning du velger, må det måles opp til lekter på alle sperrene. Tømreren har et lite knep som gjør den jobben enklere.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss