Cookies- og Brukervilkår


Husk å pleie takpappen

Takpapp er lett å legge, og den holder i årevis – hvis du passer på den! Her får du de beste tipsene til perfekt – og nødvendig – pleie av takpappen.Ute av øye – ute av sinn, lyder et gammelt ordtak. Slik er det trolig også for mange huseiere når det gjelder taket. Og det går jo bra i lang tid – men så plutselig en dag renner det inn i huset! Derfor gjelder det å passe og pleie taket før det er for seint.

Her får du en veiledning om hvordan du forlenger levetiden for et tak med takpapp. Arbeidet kan gjøres på en weekend – spesielt om du har kjøpt inn det som skal til på forhånd.

Vedlikeholdet kan altså utføres relativt raskt, kostnadene er ikke så store, og når arbeidet er gjort, kan du sove trygt selv om regnet fosser ned.

En solrik helg om våren er det beste tidspunktet for operasjonen. Varmen gjør nemlig takpappen myk, og da sprekker den ikke så lett når du beveger deg rundt på taket. Asfalttakmassen er også lettere å arbeide med da.

Vær ellers klar over at du kan velge mellom vann- og whitespiritbaserte asfaltprodukter. De vannbaserte produktene er mer miljøvennlige og er også noe drøyere i bruk.

SKADER UTBEDRES:


1. Sjekk om det er blærer i takpappen

Ei blære vil briste før eller siden, så den må repareres. Skjær et kryss i blæra, men skjær bare gjennom overpappen, ikke underlagspappen. Ved store blærer kan du bruke en metallinjal slik at snittet blir rett.

2. Bøy forsiktig opp de fire flikene

Pass på at de ikke brekker av. Hvis pappen føles stiv, kan du varme den forsiktig opp med en varmepistol. Smør på asfalttakkitt – eller varm opp underlagspappen slik at lagene kan limes. Trykk sammen lagene.

3. Reparasjonen skal forsterkes med asfaltteip

Skjær til strimlene, og legg dem i kors over reparasjonsstedet. Avslutt med å presse teipen godt fast til underlaget slik at det ikke trenger inn vann.

FUGER FRISKES OPP:


1. Du skal inspisere alle stedene

der det er gjennomføringer i takpapptaket. Er det lenge siden de ble utført, er det risiko for at fugene er tørket ut. Bruk takkitt – for eksempel til fugepistol som her – til å friske opp fugene med.

2. Få fugemassen godt ned i sprekkene

Dypper du fingeren i oppvaskvann før du bruker den som fugepinne, blir det ikke så klebrig. Så ta med såpevann opp på taket!

NY TAKMASSE:


1. Skjøtene mellom takpappbanene er det siste

som skal sjekkes før hele takflata behandles. Ser noen skjøter litt tvilsomme ut, kan du bruke en sparkel til å sparkle asfaltkitt ut over hele skjøten.

2. Neste skritt er å stryke takflata med primer

Det er nødvendig for at takmassen skal feste seg. Primeren kan påføres med en stiv kost. La den tørke natta over – eller i hvert fall til den er helt tørr.

3. Når primeren er tørr, gjentas prosessen med takmassen

Stryk hele taket igjen, og vær ikke gjerrig. Sørg for at det kommer på et godt lag. Når massen er tørr, har du sikret takpappen din for mange nye år.

Relaterte artikler

 • GUIDE: Velg riktig takbelegg

  GUIDE: Velg riktig takbelegg

  26/09 Takbelegg er populært som taktekking på både hus, boder og carporter. Her viser vi hvordan du velger riktig takbelegg til taket ditt.

 • Legg takpapp

  Legg takpapp

  24/08 VIDEO: Takpapp er noe av det letteste å legge, og du behøver ikke lenger tenke på gassbrenner og tjære når du skal legge den. I dag fås takpapp med selvklebende overlapp, så nå kan du selv enkelt legge pappen og samtidig være ...

 • Lim på takpappen

  Lim på takpappen

  14/07 VIDEO: Vil du unngå å bruke en gassbrenner, kan du bruke en spesiell takpapp, også kalt topsafe, hvor skjøtene bare trykkes sammen.

 • Legg pappshingel

  Legg pappshingel

  13/07 VIDEO: Vil du lage et spennende og flott takpapp-tak, kan du gjøre det med pappshingel. Fagmannen viser på oppstillingen her hvordan jobben utføres.

 • Reparer sprekken i takpappen

  Reparer sprekken i takpappen

  13/07 VIDEO: Har du et takpapptak, kan det være lurt å jevnlig sjekke om det har oppstått sprekker.

Last ned
Klikk på de små bildene for å forstørre.
 • Husk å pleie takpappen

Vanskelighetsgrad

Vanskelighetsgrad 1/4

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss