Cookies- og Brukervilkår


Legg pappshingel

Vil du lage et spennende og flott takpapp-tak, kan du gjøre det med pappshingel. Fagmannen viser på oppstillingen her hvordan jobben utføres.


Pappshingel kan legges enten direkte på kryssfiner, rupanel eller annet godkjent undertak eller oppå eksisterende takpapp. Ved takfoten må det ligge en stripe overlagspapp.

Fagmannen starter med oppstreking. Først markeres midten av taket, og deretter måles 50 cm, eller det som tilsvarer en halv pappshingel, ut til den ene siden.De samme markeringer må du så lage på toppen av taket.

De fire markeringene forbindes parvis med en krittsnor, så det blir to parallelle streker. Ved tagfoten lager fagmannen en markering 2 cm oppe på hver side, og slår en strek med krittsnoren.

Den første platen legges så opptil på midten av taket, samtidig med at bunnen av pappshingelen flukter med den vannrette streken. Deretter slås pappshingelen fast til taket.

Det må spiker på sidene, samt over de to innsnittene i shingelen. Du må være oppmerksom på at det alltid må spikres slik at spikeren blir skjult av shingelen som skal legges oppå.

Den neste pappshingelen legges helt opp til den første, og det settes i spiker på samme måte som før. I skjøtene vil det følgelig være to spiker ved siden av hverandre.

Ute på siden av taket er det ikke plass til en hel shingel, så her må den overskytende delen bare skjæres av. Når første rad er lagt, strekes det opp til de påfølgende rader. Fagmannen måler avstanden fra toppen av platene og ned til innsnittet.

Platene skal nemlig legges slik at shingelens underkant flukter med bunnen av innsnittet på den underliggende shingelen. Nå avsettes målet på taket hele veien opp på begge sider, og fagmannen streker deretter opp med krittsnoren ved alle markeringene.

Neste rad pappshingel skal legges opptil den andre streken, som lå 50 cm forskutt i forhold til midtstreken. Følgelig forskyves platene med en halv plate, og man oppnår et fint mønster. Deretter kan det igjen jobbes ut til sidene.

Ved tredje rad starter fagmannen igjen fra midten av taket, og dermed skiftes det ved annenhver rad. Pappshingel er et lett og flott alternativ til vanlig takpapp, og gjør du som fagmannen, får du raskt et tak du kan ha glede av i mange år.

Relaterte artikler

 • GUIDE: Velg riktig takbelegg

  GUIDE: Velg riktig takbelegg

  26/09 Takbelegg er populært som taktekking på både hus, boder og carporter. Her viser vi hvordan du velger riktig takbelegg til taket ditt.

 • Legg takpapp

  Legg takpapp

  24/08 VIDEO: Takpapp er noe av det letteste å legge, og du behøver ikke lenger tenke på gassbrenner og tjære når du skal legge den. I dag fås takpapp med selvklebende overlapp, så nå kan du selv enkelt legge pappen og samtidig være ...

 • Lim på takpappen

  Lim på takpappen

  14/07 VIDEO: Vil du unngå å bruke en gassbrenner, kan du bruke en spesiell takpapp, også kalt topsafe, hvor skjøtene bare trykkes sammen.

 • Reparer sprekken i takpappen

  Reparer sprekken i takpappen

  13/07 VIDEO: Har du et takpapptak, kan det være lurt å jevnlig sjekke om det har oppstått sprekker.

 • Legg nytt takpapptak

  Legg nytt takpapptak

  13/07 VIDEO: I dette prosjektet skal det gamle taket på carporten skiftes ut med et nytt. Du vil lære hvordan du lettest fjerner den gamle takpapp-belegningen og klargjør taket til ny takpapp.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss