Cookies- og Brukervilkår


Bøying av rennejern

Skal man bruke rennejern til å sette opp takrennen med, er det nødvendig å bøye dem så de passer til høyden som takrennen skal plasseres i.


Fagmannen setter et rennejern opptil takkanten i den ønskede høyde, og lar en blyant flukte med en av taklektene. Nå kan markeringen brukes til å slå en strek bortover de resterende rennejernene. Her er det lurt å skrå streken litt så takrennen blir liggende med fall.

Det finnes en spesiell rennejernsbøyer, som kan bøye rennejernene. Den kan leies i byggmarkeder. Rennejernet settes ned i tangen med blyantmarkeringen like over kanten av tangen. Fagmannen bøyer rennejernet på øyemål.

Bøy heller litt for lite enn for mye i starten. På den lille metallskruen kan han nå innstille tangen til hvilken vinkel jernet skal bøyes i. Fagmannen legger rennejernet opptil taket, og man ser tydelig at det må bøyes litt mer før takrennen heller riktig.

Fagmannen skrur derfor skruen på tangen litt ut, og bøyer rennejernet til skruens plassering. Nå passer vinkelen til takets helling. Dessuten heller takrennen litt bort fra taket, noe den skal gjøre så vannet ikke vil renne inn under taket i tilfelle nedløpet tetter seg.

Tangen er nå innstilt til å bøye i riktig vinkel, så fagmannen bøyer nå alle rennejernene lett og raskt. Har du en helt vanlig hovtang, kan du faktisk også bruke den. Fagmannen tar tak rundt rennejernet med tangen, og sørger for at oppstrekingen plasseres like under tangen.

Nå kan rennejernet bøyes ved å presse det inn mot tangen. Fagmannen sammenligner det med et av de andre jernene som ble bøyd tidligere. Rennejernet er ikke blitt bøyd nok, så han gir det litt mer.

Nå er vinkelen lik med de andre rennejernene, og det er klart til å bli satt opp. Har man mulighet for å låne eller leie en spesiell rennejernstang, er det helt klart den enkleste løsningen. Bruker du hovtangen, blir det ikke like nøyaktig, og det tar også noe lengre tid.

Relaterte artikler

 • Reparer takrennen – mens det regner!

  Reparer takrennen – mens det regner!

  10/10 Her får du et sikkert tips til hvordan du får tettet hullet eller sprekken i takrennen – mens det regner! Finn frem stigen, og vær klar til neste regnskyll!

 • Fiks takrennen før skaden skjer

  Fiks takrennen før skaden skjer

  28/09 Takrennene våre har fått mer å slåss med enn de ble laget for. Og renner vannet over, kan det føre til kostbare fuktskader. Her kan du se hvordan du unngår det.

 • TAKRENNER: Slik plasseres takrennekroker

  TAKRENNER: Slik plasseres takrennekroker

  08/09 VIDEO: Når du skal sette opp rennekroker til takrennen, kan du trygt plassere dem vannrett. Vannet vil nok likevel finne veien til nedløpet. På denne prøvemonteringen vil fagmannen vise deg hvordan han lett sikrer seg at ...

 • Plassering av rennejern

  Plassering av rennejern

  15/07 VIDEO: Skal du sette opp helt nye rennejern, er det nødvendig å vite hvordan de skal plasseres i forhold til taket som senere skal monteres.

 • Sørg for godt med luft

  Sørg for godt med luft

  14/07 VIDEO: Bruker du plasttakrenner, må du være oppmerksom på at de ekspanderer i takt med temperatursvingninger.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss