Cookies- og Brukervilkår


Sørg for godt med luft

Bruker du plasttakrenner, må du være oppmerksom på at de ekspanderer i takt med temperatursvingninger.


Når du monterer en plasttakrenne, må du sørge for at det er 1 centimeters avstand fra takrennen og ut til siden av taket. Fagmannen ser på øyemål hvor takrennen skal skjæres over på den andre siden, og markerer stedet med en blyant.

Takrennen skjæres over ved markeringen. I endene av takrennen må det settes på avslutninger. Her brukes to endestykker. Fagmannen setter på endestykkene, og legger takrennen opp på rennekrokene. På den måten sjekker han at det er 1 centimeter luft på begge sider av takrennen.

Når endestykkene skal settes fast, må både takrennen og de enkelte stykker tørkes rene for smuss og fukt. Deretter brukes et spesielt takrennelim, som smøres ut langs innersiden av endestykkene.

Endestykket settes på takrennen, og eventuelt overskytende lim tørkes bort. Når endene sitter fast, kan takrennen monteres på rennekrokene ved å klikke kanten av rennen fast i krokene. Takrennen kan nå utvide seg uten å støte på vindskiene.

Nå er rennen klar til at det blir montert en nedløpskum til nedløpsrøret. Til lengre plasttakrenner kan du med fordel benytte en spesiell ekspansjons-nedløpskum hvor takrennen skyves inn i nedløpskummen og dermed kan bevege seg fram og tilbake i takt med temperatursvingningene.

Inne i ekspansjonskummen finnes det en temperaturskala. Plasserer du takrennen i forhold til den aktuelle temperaturen når den monteres, er du sikker på at rennen kan utvide seg korrekt.

Fagmannen har et lite knep som sikrer at takrennen ikke faller ut av nedløpskummen. Ta en lighter og varm opp kanten av rennen. Når plasten er myket opp, bøyes det et lite hakk nedover.

Nå kan ikke takrennen skyves lengre ut enn til det lille hakket. Sørger du for tilstrekkelig med luft, er du sikker på at takrennene fungerer optimalt uansett temperatur.

Relaterte artikler

 • Reparer takrennen – mens det regner!

  Reparer takrennen – mens det regner!

  10/10 Her får du et sikkert tips til hvordan du får tettet hullet eller sprekken i takrennen – mens det regner! Finn frem stigen, og vær klar til neste regnskyll!

 • Fiks takrennen før skaden skjer

  Fiks takrennen før skaden skjer

  28/09 Takrennene våre har fått mer å slåss med enn de ble laget for. Og renner vannet over, kan det føre til kostbare fuktskader. Her kan du se hvordan du unngår det.

 • TAKRENNER: Slik plasseres takrennekroker

  TAKRENNER: Slik plasseres takrennekroker

  08/09 VIDEO: Når du skal sette opp rennekroker til takrennen, kan du trygt plassere dem vannrett. Vannet vil nok likevel finne veien til nedløpet. På denne prøvemonteringen vil fagmannen vise deg hvordan han lett sikrer seg at ...

 • Bøying av rennejern

  15/07 VIDEO: Skal man bruke rennejern til å sette opp takrennen med, er det nødvendig å bøye dem så de passer til høyden som takrennen skal plasseres i

 • Plassering av rennejern

  Plassering av rennejern

  15/07 VIDEO: Skal du sette opp helt nye rennejern, er det nødvendig å vite hvordan de skal plasseres i forhold til taket som senere skal monteres.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss