Cookies- og Brukervilkår


Legg takstein

På dette lille pulttaket vil vi vise hvordan du legger takstein på lekter. Er du ingen rutinert taktekker, er det en god idé å lage en prøveopplegging på bakken først.

Lekteavstanden må justeres, så den passer til steinenes topp og bunn. Denne avstanden varierer fra stein til stein, så husk å spørre hos leverandøren. Her bruker vi gjenbrukstegl, maken til de som ligger på resten av huset, så her må vi prøve oss fram. Med en lekteavstand på 30 cm ligger steinens toppkant og bunn korrekt.

Når den optimale avstanden er funnet, strekes det opp på sperrene hvor lektene skal plasseres. Lektene skrus fast til sperrene med rustfrie skruer. Merk at du alltid bør bruke kvalitetskontrollerte lekter når du lager takkonstruksjoner. Den ytterste lekten snus på høykant. På den måten kommer nederste rad med stein på samme plan som de øvrige, som jo overlapper hverandre.

Når de 6 lektene er på plass, er det tid for å få steinene opp. Her er det absolutt enklest hvis du har en hjelper som kan lange dem opp til deg. Lag noen mindre stabler takstein, slik at du lett kan komme til dem. Den aller første steinen må i dette tilfelle tilpasses slik at det blir plass til nedløpsrøret. Vi har tegnet opp hvor steinen skal skjæres. Har du en stikksag, er jobben faktisk ganske enkel med et blad til keramiske materialer.

Stille og rolig skjærer du en myk kurve i steinen, som om det skulle ha vært vanlig tre. Du kan til og med fjerne små grader med bladet før taksteinen legges på plass opp langs nedløpsrøret. Når man legger takstein, starter man alltid i det nederste høyre hjørnet, hvorpå man arbeider seg diagonalt opp mot det øverste venstre hjørnet. Bare på den måten blir steinenes overlapp korrekt.

Steinene monteres litt som Legoklosser, hvor den steinen som legges skal overlappe toppen av steinen nedenfor, samtidig som den også overlapper nabosteinen til høyre. Når du først har fått tak på det, går det forbausende raskt. Noen nyere steiner skal festes i bestemte mønstre, men på disse gamle steinene skjer det først etter legging.

Taklektene er bevisst laget for lange, for det er ingen grunn til å kappe dem før du kan se hvor langt ut den siste steinn kommer. Med en vinkel strekes det opp hvor lekten skal kappes. Her kommer taket til å stikke ca. 8 cm ut over sperren, noe som er akkurat passe. Et par cm fra eller til spiller ingen stor rolle. Den ytterste raden med stein fjernes, og det strekes opp på alle lekter hvor de skal kappes. Selve kappejobben utføres enklest med en stikksag, men du kan naturligvis også bruke en vanlig håndsag.

Etter at lektene er kappet til, kan den siste raden med stein legges opp igjen. Du har fortsatt mulighet til å justere steinene litt, hvis det er en enkelt som ligger litt skjevt. Steinene låser hverandre fast, men de ligger fortsatt løst på lektene. Derfor må de bindes. På disse steinene gjøres det med en bit ståltråd, som føres gjennom hullet.

I lekten slås en spiker med flatt hode halvt inn, hvorpå ståltråden vikles rundt spikeren, som til slutt slås helt inn. Gjøres dette på ca. hver 5. stein i hver rad, og forskutt for hverandre, er taket låst godt og sikkert fast.

Relaterte artikler

 • Legg takstein

  Legg takstein

  19/08 VIDEO: På dette lille pulttaket vil vi vise hvordan du legger takstein på lekter. Er du ingen rutinert taktekker, er det en god idé å lage en prøveopplegging på bakken først.

 • Legg Decra-tak

  Legg Decra-tak

  24/08 VIDEO: Decra-tak er et godt alternativ til takstein. Takplatene er bygd opp rundt en sterk stålkjerne, men er likevel mye lettere enn takstein.

 • Slik legges Fastlock-plater

  Slik legges Fastlock-plater

  24/08 VIDEO: Vil du ha et tett, lyst og enkelt tak å legge, er et plasttak en god idé. Et av de enkleste å montere er et Fastlock-tak, hvor det ikke skal bores et eneste hull i platene. Hele taket klikkes nemlig sammen. På denne ...

 • Tegltakstein på lekter

  Tegltakstein på lekter

  14/07 VIDEO: Tegltaket, som er både pent og robust, finnes i mange varianter. Her vises leggingen av glaserte og vanlige tegl.

 • Nytt, flott tak på to dager

  Nytt, flott tak på to dager

  04/09 Takbelegg kan være kjedelig. Men det finnes takbelegg som ser veldig flott ut. I tillegg legges det på kun et par dager! Se hvordan her.

  Vanskelighetsgrad 1/4

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss