Cookies- og Brukervilkår


Strammere og hullbånd

Vindavstiving i takkonstruksjonen sikrer mot at taket trekkes skjevt, løftes eller rett og slett blåser av. Vi benytter en pakkeløsning med et sett endebeslag og et 40 mm hullbånd.

Vindavstiving i takkonstruksjonen sikrer mot at taket trekkes skjevt, løftes eller rett og slett blåser av. Vi benytter en pakkeløsning med et sett endebeslag og et 40 mm hullbånd.

Start med å skru ut endebeslaget, så det senere blir plass til å stramme båndet. Beslaget monteres nederst på den ytterste sperren. Det festes med 50 mm beslagskruer, jevnt fordelt på de forborede hullene i beslaget.

På samme måte skrus det neste beslaget fast i det diagonale hjørnet. Og igjen i de to siste hjørnene av bygget. Avstivingen må alltid foretas diagonalt i plan med bjelkelagets eller sperrenes underside.

Nå trenger du en hjelper til å holde målebåndet mens du måler hvor langt det er mellom de to endebeslagene. Mål fra innerst til innerst på de to beslagene. Du kan trygt legge en cm eller to til målet, så båndet blir lett å montere.

Den cm eller to kan nemlig lett strammes inn etterpå.år du ruller ut hullbåndet, er det en god idé å feste det, f.eks. som her, ved å stikke enden inn under skruen. Da har du god styring på båndet.

Det strekes opp hvor båndet skal kuttes av. Det letteste er å benytte en baufil til å dele båndet med.Du kan rette ut båndet ved å bøye det motsatt av rullen. Da er det lettere å håndtere. Båndet skyves inn i slissen på endebeslaget.

Det må justeres litt fram og tilbake, så hullene i båndet passer med hullene i beslaget. Det samme gjøres i den andre enden. Merk deg at mutteren skal sitte øverst. Da vil trekket i båndet sikre at mutteren ikke løsner med tiden.

Setter du fire skruer i hvert beslag, vil det holde. Skruene dras til med en skiftnøkkel eller, som her, en liten pipe.Nå kan du stramme båndet ved å dreie strammeren mot klokka. Og det skal ikke mange omganger til for at båndet strammes til.

Du må imidlertid ikke stramme for mye ennå. Først må nemlig det andre båndet monteres.I starten kan du stramme med hendene, men senere må det benyttes en skiftnøkkel. Der er en ufattelig trekkraft i et slikt vindavstivingssystem.

Prøv å se hvordan stolpen vår, som er litt skjev, trekkes opp til å bli helt i lodd bare ved hjelp av båndet. Når det er strammet passelig mye i begge bånd, låses vrideren med en låsemutter, som dras til med skiftnøkkelen.

Båndet skal være så stramt at det sitter helt tett til sperrene. På alle stedene hvor båndet krysser taksperrene, skrus det et par beslagskruer gjennom båndet og inn i sperren. På den måten oppnås en avstiving som gjør takkonstruksjonen stabil.

På dette lille huset er det bare begrenset grunn til å foreta en vindavstiving. Men skal du oppføre en større carport, et uthus eller et gjestehus, bør du helt opplagt bruke den timen det tar å etablere vindavstiving.

Relaterte artikler

 • 6 reparasjoner du kan klare på én dag

  6 reparasjoner du kan klare på én dag

  12/06 Har du funnet en skade i taket, gjelder det å fikse den i en fei! Jo lenger du utsetter reparasjonen, desto større er risikoen for kostbare ødeleggelser.

 • 7 trinn: Kickstart takprosjektet ditt

  7 trinn: Kickstart takprosjektet ditt

  09/06 Et nytt tak er et stort prosjekt. Men du kan spare penger ved å lage noe av det selv. Her viser vi de 7 arbeidstrinnene du MÅ ha orden på før du går i gang.

 • Legg nytt tak oppå det gamle

  Legg nytt tak oppå det gamle

  30/05 Med disse store "teglene" i hele plater kan enkelt legge et nytt tak oppå det gamle.

 • Hvordan rengjør jeg et hustak?

  Hvordan rengjør jeg et hustak?

  04/04 Det er verken vanskelig eller farlig å rense taket om du bare har det rette utstyret! Vi viser deg hva du skal bruke.

 • TØMRER-TIP: Vindskie som holder

  TØMRER-TIP: Vindskie som holder

  13/09 VIDEO: Tømreren vil her vise hvordan du tilpasser og monterer nye vindskier. Vi har plukket av de to ytterste radene med takstein, så det er god plass til å arbeide på. Samtidig kan lektene tilpasses slik at vindskien vil ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss