Cookies- og Brukervilkår


Vindskie som holder

Tømreren vil her vise hvordan du tilpasser og monterer nye vindskier. Vi har plukket av de to ytterste radene med takstein, så det er god plass til å arbeide på. Samtidig kan lektene tilpasses slik at vindskien vil komme til å passe nøyaktig til den ytterste steinraden.

Det skrus på noen klosser, som senere skal brukes til å feste det første vindskibordet. Bordet holdes opp, så det støter opptil lektene. På den måten er det ganske lett å montere første bord helt rett.

Start med å feste det på midten. Er bordet litt skjevt, kan det tvinges på plass i de to endene. Setter du en skrue ned gjennom lekten og inn i vindskien, er du sikker på at den sitter godt fast.

Bordene vi bruker er trykkimpregnert 25 x 150mm. Når det første bordet er montert, må det strekes opp på hver enkelt lekte hvor den skal kuttes av. Bruker du en vinkel, oppnår du best resultat.

Neste vindskibord skal nemlig festes i endene av lekten. Derfor er det viktig at den blir skåret rett over. De siste to radene med takstein legges på plass. Og når du legger takstein, må du huske at alle steinene i utstikket må spikres fast.

Bordet er ikke tilpasset i lengden. Derfor strekes det opp etter et vater, så snittet vil flukte med taksperren. Neste bord legges på. Merk deg at det er skrudd på en liten hjelpekloss, slik at jobben kan utføres av én person.

Igjen festes det på midten, og deretter i den enden hvor det støter opptil det første bordet som ble montert. Det strekes opp og sages av, så de to innerste bordene i vindskien passer perfekt til hverandre.

En skrue i vindskien kan også brukes som støtte for neste bord. Skruen er satt i en høyde som passer med slutthøyden for dette bordet, noe som gjør monteringsjobben enkel og rask.

Nå når begge bordene er skrudd fast, kan vindskien sages til nederst. Det strekes loddrett opp, noe som på denne takvinkelen vil gi en skrå flate. Det gir et harmonisk uttrykk. På samme måte monteres det andre bordet på husets langside.

Er du nøye med oppmålingen før det skrus fast, får du et godt resultat. Er bordet – som her – ikke langt nok, er det naturligvis bare å skjøte det over en av sperrene. Akkurat som før strekes det opp og sages av lengden på vindskien, så den passer med bordet vinkelrett på.

På grunn av takvinkelen stikker kanten av det skrå bordet opp, og må derfor sages av før dekkbordet kan monteres. Dekkbordet skal plasseres så det stikker ca. 1 cm ut foran. Det gir penest resultat. Og når avstanden er riktig, festes det med skruer.

På treverk utendørs, og spesielt trykkimpregnert tre, bør du benytte rustfrie skruer, da de verken ruster eller tæres av kjemikaliene i det impregnerte treet.

Dekkbordet sørger for at det ikke kommer vann inn under taket og skader sperrer og lekter.Vindskien er nå på plass, og gir byggverket et ferdig og solid utseende.

Relaterte artikler

 • TØMRER-TIP: Vindskie som holder

  TØMRER-TIP: Vindskie som holder

  13/09 VIDEO: Tømreren vil her vise hvordan du tilpasser og monterer nye vindskier. Vi har plukket av de to ytterste radene med takstein, så det er god plass til å arbeide på. Samtidig kan lektene tilpasses slik at vindskien vil ...

 • Skift vindskien

  Skift vindskien

  19/08 VIDEO: Den gamle vindskien må skiftes. Den er råtnet, fordi den ikke er montert riktig, og fordi den ikke har noe dekkbord.

 • Skift til aluminiumsbeslag

  Skift til aluminiumsbeslag

  13/07 VIDEO: Selv om det er enklere å benytte tre til å avslutte vindskien, bør du overveie å skifte ut dekkbordet med aluminiumsbeslag.

 • Pas godt på vindskiene

  Pas godt på vindskiene

  04/06 Vindskiene på huset er ikke bare til pynt. De beskytter taket mot regn og snø – se hvordan du sikrer dem best mulig.

  Vanskelighetsgrad 3/4
 • Derfor skal du passe godt på vindskiene

  Derfor skal du passe godt på vindskiene

  16/09 Vindskiene på huset er ikke bare til pynt. De beskytter taket mot regn og snø – se hvordan du sikrer dem best mulig.

  Vanskelighetsgrad 3/4

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Hvilken maskin /verktøy for å (skrå)skjære

Hvilken maskin/verktøy egner seg for å ...

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss