Cookies- og Brukervilkår


Undertaket - husets viktigste element

Et undertak skal vare like lenge som takkledningen du har på oversiden. Derfor skal du sørge for å velge riktig allerede fra starten av. Her får du en guide som viser hva de tre vanlige undertakene kan. Og hvor lenge de holder.Et undertak skal vare like lenge som takkledningen du har på oversiden. Derfor skal du sørge for å velge riktig allerede fra starten av. Her får du en guide som viser hva de tre vanlige undertakene kan. Og hvor lenge de holder.

Undertaket - husets viktigste element

Taket på huset er viktig, og den viktigste delen av det er undertaket. Det holder nemlig takkonstruksjonen tørr, selv om det skulle komme inn vann i form av slagregn eller snøføyk.

Undertaket fanger vannet og leder det ned i takrennen. Ikke minst fanger undertaket også eventuell kondens, som dannes på undersiden av takstein eller takplater på grunn av temperaturforskjellen mellom luften på over- og undersiden.

Det er særlig på tak med metallplater det kan dannes mye kondens. Tegltak (uglaserte) er mer porøse og i stand til å suge opp litt fukt. Det er likevel ikke alle typer bygg som trenger undertak. Eksempler på dette kan være enkle småskur og carporter.

I dag skiller vi mellom faste undertak og undertak som metervare. Et fast undertak kan bestå av rupanel eller plater av kryssfinér eller OSB, kledd med takbelegg,
men det kan også være en forenklet løsning med trefiberplater. Undertak som metervare er en kraftig folie i flere lag, som leveres på rull. Undertak som metervare og enkle trefiberplater er de billigste løsningene.

De forskjellige typene har forskjellige egenskaper, og forskjellig holdbarhet. Dette vil du kunne lese mer om senere i artikkelen. Nettopp holdbarheten har betydning
for valg av undertak. Når du først har lagt taket, er det ikke morsomt å åpne det igjen om noen år, for å reparere undertaket. Derfor er det viktig at du ser på hvor lenge taket forventes å vare.

Først deretter bestemmer du deg for hvilken type undertak du vil investere i. I denne gjennomgangen av undertak forteller vi om prinsippene i dem, samt om de fordelene og ulempene hver av dem har. Samtidig får du vite omtrent hva de forskjellige løsningene koster, og hvor lenge du kan forvente at de holder.

Relaterte artikler

 • Helt tett med smart inndekning

  Helt tett med smart inndekning

  16/09 En tett overgang er avgjørende, der taket for eksempel møter en vegg. Dette er blitt lett å få til.

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • Godkjent for lav takvinkel

  Godkjent for lav takvinkel

  28/06 Undertaket Ventex Supra fra Icopal er nå teknisk godkjent av SINTEF Byggforsk for legging ned til 10 graders fall.

 • VIDEO: Stygt og hullete paneltak

  VIDEO: Stygt og hullete paneltak

  16/06 Er det gamle paneltaket gjemt vekk bak gipsplater? Eller er bordene bare triste å se på? Se hva du kan gjøre i denne videoen.

  Vanskelighetsgrad 1/4
 • GUIDE: Velg riktig undertak

  GUIDE: Velg riktig undertak

  08/06 Takstein er ikke fullstendig tette, derfor er det VIKTIG at du ofrer tid og penger på et undertak som holder like lenge som taket over. Vi guider deg!

 • Skift en ødelagt takstein på to timer

  Skift en ødelagt takstein på to timer

  29/09 En kraftig byge utvikler seg fort til en dyr vannskade, hvis det er hull i taket. Skift derfor den ødelagte taksteinen NÅ. Her kan du se hvor enkelt det er.

  Vanskelighetsgrad 1/4
Last ned
Klikk på de små bildene for å forstørre.
 • Undertaket - husets viktigste element
 • Undertaket - husets viktigste element

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss