Cookies- og Brukervilkår


Terrasse med smågatestein

Steinleggeren vil her vise hvordan man lager en terrasse med smågatestein. Terrassen skal være 3 x 3 m stor. Ytterst skal det være en ramme bestående av to rekker med smågatestein. Inne i rammen legges det smågatestein i et dobbelt halvbue-mønster, som både er solid og vakkert å se på.

Her lager vi av praktiske årsaker terrassen inne i en hall, hvor det i forveien er lagt grus. Men i mange tilfeller vil gjør det selv-mannen lage en terrasse i hagen, hvor underlaget som regel er av jord. Da er det nødvendig å grave bort jorden og fylle opp med grus.

Selv om det ikke er nødvendig her, fjerner vi likevel grusen for å illustrere arbeidsprosessen best mulig. Når man har bestemt seg for hvor terrassen skal ligge, er det første man skal gjøre å etablere et solid fundament.

Det avhenger av hvilken belastning det skal være på belegningen. Her lages fundamentet til å gå på, ikke til innkjørsel med bilparkering. For at det skal bli plass til både grus og brostein, må det graves ned til ca. 20 cm under terreng. Her bruker vi en minigraver, som kan leies i et byggemarked.

Særlig til større terrasser kan det være en enkel måte å gjøre arbeidet både mindre fysisk anstrengende og raskere, da alternativet er å fjerne jorden med en vanlig spade. Når minigraveren har gjort grovarbeidet, er det nødvendig å planere det siste stykket med en spade.

Hullet må ikke være fullstendig plant. Men det skal heller ikke være alt for store ujevnheter. Vår terrasse skal som sagt være 3 x 3 meter, så når grusen er borte, måler steinleggeren om hullet er stort nok. Det må gjerne være litt større enn 3 meter, men er hullet mindre, er det nødvendig å fjerne mer sand.

Når hullet har det ønskede areal, sjekker steinleggeren også at hullet er dypt nok. Det skal som sagt være ca. 20 cm, som det er her. Det skal nå merkes av til terrassen. Til dette brukes jernstikk og murersnor.

Hadde terrassen ligget inntil et hus, ville steinleggeren ha startet med den siden som støtte opp til huset. Her har vi markert området med rødt for å illustrere husets beliggenhet.

De to stikkene hamres i på hver sin side, og steinleggeren spenner en snor ut mellom dem. På det første stikket avmerkes snorens høyde, så den passer med sokkelen på huset pluss én cm. På den måten tas det høyde for brosteinens ujevne overflate.

Det må dessuten være minimum 10-15 cm fra terrassen opp til de første steinene for å minimalisere risikoen for fukt. Ved hjelp av et vater spenner steinleggeren snoren ut mellom de to stikkene så snoren er i vater. På den måten er steinleggeren sikker på at høyden er lik på begge sider.

Relaterte artikler

 • GALLERI: Ly, le og lys på terrassen

  GALLERI: Ly, le og lys på terrassen

  11/08 Høsten banker på! Heldigvis er det mulig å forlenge sommeren. Her er de beste prosjektene som sikrer deg flere lune sommerkvelder på terrassen.

 • Strek opp med krittsnor

  Strek opp med krittsnor

  27/07 VIDEO: Trenger du en rett strek over en stor avstand, er krittsnoren en formidabel hjelper.

 • Strek opp med krittsnor

  Strek opp med krittsnor

  27/07 VIDEO: Trenger du en rett strek over en stor avstand, er krittsnoren en formidabel hjelper.

 • Effektiv bulldog-samling

  Effektiv bulldog-samling

  27/07 VIDEO: Disse to kraftige bjelkene er sammenføyd med en såkalt bulldog, et beslag som er utrolig sterkt.

 • Forsenk skruene i hardved

  Forsenk skruene i hardved

  27/07 VIDEO: Ofte må man skru i flere hundre skruer når man legger terrassegulv. Og det tar tid. Særlig hvis det er harde trebord, hvor det både må forbores og skruene skal forsenkes.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss