Cookies- og Brukervilkår


Legg nytt terrassegulv

Det skal nå legges bord på den nye delen av terrassen. Gulvbordene er 28 mm tykke og 95 mm brede, og er skåret av uhøvlet furu.


Håndverkeren legger det første nye bordet med en centimeters mellomrom til det gamle. Den avstanden er en anelse mindre enn nåværende avstand mellom de gamle terrassebordene. Men rått, nyskåret furutre har det med å krympe litt i bredden med alderen.

Det trengs to terrassebord til full lengde, og de skjøtes over de midterste bjelkene. Husk å forbore med et 4 mm bor, før du skrur i de 4,5 x 60 mm rustfrie skruene.

Hvis du ikke forborer, risikerer du at bordene sprekker når du skrur så nært endeveden. Du behøver bare å forbore i bordenes ende. Lengre inne er det ingen risiko for at de sprekker. Deretter festes bordet i den andre enden, også der med to skruer.

Legg opp neste bord, og skru det fast med to skruer over hver bjelke. Terrassebordene er litt lengre enn de skal være, men det er viktig for å få en flott og ensartet avskjæring til slutt.

Med en tommestokk måles det nå ut hvor hvert enkelt gulvbord skal ligge, slik at man er sikker på å slutte med et helt bord. Alle gulvbordene skjæres til på kapp-gjæringssagen i den ene enden. Da er du sikker både på at snittet blir helt rett og på å få en tett skjøt der to bord møtes over en bjelke.

Håndverkeren har tidligere montert det første terrassebordet inne ved den gamle terrassen. Nå legger han det neste bordet ved oppstrekingen til det femte bordet – omtrent midt på den nye terrassen.

De to bordene skrus fast til bjelkene. Mellom disse to radene fordeler han de øvrige bordene ved å legge dem løst opp på bjelkene.

Du kan nemlig komme ut for at bordene ikke holder riktige mål. Men når du fordeler dem på denne måten, er det nå mulig å justere hvert enkelt bord slik at det blir samme avstand mellom alle sammen.

Når du legger bordene, må du for øvrig være nøye med å snu riktig side opp. Bordene skal nemlig vende slik at årringene «smiler». Da vil yttersidene bli presset ned når treet tørker, og dermed unngår man at bordenes sider senere begynner å vende oppover og ligner en tørr gammel ost.

Når første halvdel av terrassen er lagt, legges det siste bordet opp slik at det flukter med oppstrekingen. På samme måte som tidligere legges resten av bordene løst opp på bjelkene.

Bordene festes som alle de andre bordene med 4,5 x 60 mm rustfrie terrasseskruer, og igjen rettes krokete bord til med et stemjern.

For å få en pen avslutning, må det måles opp hvor bærebjelken skal kappes. Gulvbordene er 100 mm brede, så det settes et merke på bjelkene slik at det siste bordet vil stikke 37 mm ut over kanten.

Det tilsvarer en bordtykkelse pluss 5 mm.Men først må bjelkene kappes av. Det gjøres enkelt og raskt med en stikksag. Du kan selvsagt også bruke en vanlig håndsag. På enden av bjelkene monteres et av terrassebordene loddrett med to skruer. Først nå legges det siste bordet.

Målene vi tok tidligere sikrer at det ytterste bordet vil stikke 5 mm ut over det loddrette avslutningsbordet. Det gir en pen avslutning som skjuler overgangen.

Til slutt festes det siste bordet, og det nye terrassegulvet er i prinsippet ferdig. Men fortsatt gjenstår det å skjære til bordene i endene. Det gjøres enklest og penest med en håndsirkelsag. Bordene skal som en tommelfingerregel stikke minst et par mm ut over bjelken.

Det gir penest resultat. Men håndsirkelsagen kan ikke komme til helt inne ved den gamle terrassen, så her benyttes i stedet både en stikksag og en håndsag.

Til slutt sages bærebjelken av slik at den stikker 5 centimeter ut. Det er en liten detalj, som både gir bedre støtte og som gir terrassen et velfortjent kvalitetspreg.

Relaterte artikler

 • GALLERI: Ly, le og lys på terrassen

  GALLERI: Ly, le og lys på terrassen

  11/08 Høsten banker på! Heldigvis er det mulig å forlenge sommeren. Her er de beste prosjektene som sikrer deg flere lune sommerkvelder på terrassen.

 • Strek opp med krittsnor

  Strek opp med krittsnor

  27/07 VIDEO: Trenger du en rett strek over en stor avstand, er krittsnoren en formidabel hjelper.

 • Strek opp med krittsnor

  Strek opp med krittsnor

  27/07 VIDEO: Trenger du en rett strek over en stor avstand, er krittsnoren en formidabel hjelper.

 • Effektiv bulldog-samling

  Effektiv bulldog-samling

  27/07 VIDEO: Disse to kraftige bjelkene er sammenføyd med en såkalt bulldog, et beslag som er utrolig sterkt.

 • Forsenk skruene i hardved

  Forsenk skruene i hardved

  27/07 VIDEO: Ofte må man skru i flere hundre skruer når man legger terrassegulv. Og det tar tid. Særlig hvis det er harde trebord, hvor det både må forbores og skruene skal forsenkes.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss