Cookies- og Brukervilkår


Lag en solid bunn under terrassen

Ingen ser hvordan det ser ut under terrassen, men du vil raskt merke det, hvis terrassen ikke er bygget på en fast, solid og stabil bunn. Det stabile underlaget kan du oppnå på flere måter.

Byg terrasse
LANGTIDSHOLDBAR: Når terrassen bygges på en solid bunn og med en stabil konstruksjon, holder den lenger.


Solid og stabil bunn under terrassen
1. Skal terrassen bygges et sted hvor det ikke er en fast bunn, må du først lage denne faste bunnen. Begynn med å måle opp og banke påler i bakken, slik at du kan trekke snorer for å markere terrassen.
2. Når snorene er på plass, kan du måle hvor mye jord som skal graves vekk. Under terrassebordene skal det være plass til et bærelag, et avrettingslag, oppklossinger og tilfarere.
3. Når du har gravd ut, jevnes jorden og stampes, før du legger et bærelag på minst 20 cm. Bærelaget komprimeres med en platevibrator.
4. Underveis bruker du snorene for å måle ut fra. Ligger bærelaget for lavt, må du fylle på mer og vibrere det igjen. Er laget for høyt, må du fjerne litt.
5. Avrettingslaget skal bare være et par centimeter tykt. Det trekkes av, slik at overflaten er helt plan. Deretter er du klar til å legge de steinene som du kan bygge oppklossingene oppå.


TIPS: BRUK HELLER UNDER TERRASSEN

Hageheller er et godt underlag til tilfarerne under en terrasse. Jo større heller, desto bedre. Det kan fint være gamle, brukte heller. Fordelen med hellene, er at du har en rett flate, som ligger ganske stabilt. Flaten er enkel å få i vater – og du får en både solid og helt rett konstruksjon oppå dem.


TRE ANDRE VEIER TIL EN STABIL KONSTRUKSJON PÅ TERRASSENHvis det er plass i høyden, kan du bygge direkte oppå en gammel steinbelegning.

Skal terrassen ligge oppå en belegning, trenger du ikke å grave ut under. Du kan fint bruke belegningen som fast bunn. Er den veldig ujevn, kan du fylle fordypningene med betong.Med en bulldogskive mellom stolpe og tilfarer, får du en sterk skjøt. Og du får større glede av den.

Du kan bygge den nye terrassen på nedgravde stolper. Da skal du kun grave til hullene – ikke over hele arealet – og du trenger ikke å vibrere grus. Bjelker eller tilfarere kan festes på siden av stolpen.


Stolpesko fås ferdiglaget og i en utgave som lett kan justeres i høyden.

Du kan bygge terrassen på stolpesko. De støpes fast i betong – gjerne i et rør. Mellom røret og og stolpeskoen legger du klosser, så skoen havner i riktig høyde. Sjekk også at den er i vater.


ENKEL METODE: KLOSS OPP TERRASSENMED KILER AV PLAST

Bygger du opp terrassen på heller, må du sannsynligvis lage oppklossinger. Det enkleste å bruke i så fall, er kiler og klosser av plast. De har riller i topp og bunn, så de ikke sklir fra hverandre.

Velger du å legge tilfarerne på klosser av tre, skal du huske å legge murpapp under de nederste klossene, så fukt nedenfra ikke kan trenge opp i treklossen. Når oppklossingene står riktig, skrur du dem fast, slik at de ikke sklir ut av stilling.


Tennene på de skrå flatene låser fast kilene i høyden. Slissen sikrer at de ikke glir ut til siden.


SLIK BRUKES KILENE TIL TERRASSEN
Slik brukes vanlige kiler. Når hele konstruksjonen er ferdig, kan du fjerne de synlige delene av kilene med en multikutter, en sag eller et stemjern.
Her får en kile og et mellomstykke tilfareren opp i riktig høyde. Denne kombinasjonen kan løfte tilfareren mellom 32 og 250 mm.
Du kan også få forskjellige plastsokler. De er dyrere enn kiler, men enkle å bruke, fordi du raskt kan justere dem i høyden.


Relaterte artikler

 • 4 TRINN: Slik pleier du terrassen

  4 TRINN: Slik pleier du terrassen

  03/08 Er terrassegulvet ditt grått og skittent? Du kan ENKELT få gulvet flott igjen, hvis du renser det og gir det litt olje. Følg disse fire trinnene!

 • SLIK legger du terrassebord perfekt!

  SLIK legger du terrassebord perfekt!

  11/07 Der er mye å tenke på når du legger terrassebord. Her kan du se hvordan du får bordene på plass, så du får en superflott terrasse.

 • 3 MÅTER: Terrasse på hellene

  3 MÅTER: Terrasse på hellene

  17/05 Hvis du er lei av de gamle hellene, så legg en flott treterrasse oppå! Her får du tre tips: Den klassiske, den i moduler og den som kan gå i vinterdvale.

 • Lag terrasse på skrå bunn – SLIK

  Lag terrasse på skrå bunn – SLIK

  29/03 Glem alt om å stable terrassen på en haug av gamle heller, bordbiter og murpapp. Gjør heller jobben med smarte kiler og klosser.

 • Mine 10 beste terrassetips

  Mine 10 beste terrassetips

  17/03 Gjør Det Selvs sjefredaktør brukte to uker av ferien på å bygge en 66 kvadratmeter stor terrasse. Det lærte han mye av – få hans 10 beste tips her.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss