Cookies- og Brukervilkår


3-2-1: Slik renser du effektivt en steinterrasse

Alger, lav og skitt gjør livet surt for huseiere med steinbelegninger. Men det finnes en effektiv metode, som fjerner alt uten å skade betongsteinene.

Rensning af fliseterrasse
Steinterrassen blir like flott som ny etter rensingen.

Det er primært to skurker som skjemmer betongstein og legger en demper på begeistringen når sommeren skal nytes på steinterrassen:

ALGER, det grønnbrune og glatte belegget, som særlig trives på skyggerike områder av belegningen, for eksempel på nordsiden av huset.

LAV, som viser seg som hvite eller grå flekker på betongsteinene. Laven forekommer både i sol og skygge.

SE OGSÅ: Nytt liv til treterrassen.

3 metoder fjerner ALGER på steinterrassen:

 1. Skuring – God gammeldags skuring er en god og miljøvennlig metode. Jevnlig rengjøring med vann og kost, fjerner skitt, alger og mose. Alternativt kan du slipe vekk algene: Strø ut fugesand over flisene og fei sanden godt rundt. Det tar tid, men samtidig får du fylt opp fugene med frisk sand.
 2. Kjemiske midler – Kjemiske algefjernere kan hjelpe deg å løsne algene, som etterpå kan skylles vekk. Det finnes mange typer i handelen – sørg for å velge en miljøvennlig variant.
 3. Høytrykksspyler – Den kraftige vannstrålen fra en høytrykksspyler fjerner effektivt algene. Men gjør det meget forsiktig! For høyt trykk kan skade overflaten, fordi det spyler vekk litt av betongen. Det gjør overflaten på steinen mer ru, og derfor enda mer mottakelig for alger og skitt.

SE OGSÅ: Stor test av høytrykksspylere

2 metoder fjerner LAV fra steinterrassen:

 1. Kjemiske midler og skrubbing – De forskjellige typene kjemisk steinrens virker stort sett likt – og ganske effektivt på lav. Steinrens skal virke en stund, før laven skrubbes av med en kost eller en børste.
 2. Grønnsåpe – Det klassiske husrådet om grønnsåpe som rensemiddel holder fortsatt – delvis. Fremgangmåten er som med steinrens, men grønnsåpen krever vesentlig mer skrubbing for å virke effektivt.

1 metode fjerner ALL SKITTEN på steinterrassen:

Er steinterrassen angrepet av både alger OG lav, finnes det en metode som effektivt gjør betongsteinene helt rene. Metoden er overraskende enkel, og du kan slippe helt å bruke kjemiske midler på belegningen, og samtidig bekjempe både alger, lav og ganske vanlig skitt på en gang.

Løsningen er å montere på et spesielt munnstykke – en såkalt terrassevasker eller Patio Cleaner – på en høytrykksspyler.

Terrassevasker på fliseterrasse
En terrassevasker montert på høytrykksspyleren er effektiv mot både alger og lav.

Høytrykksspylerens vannstråle er så kraftig, at den kan skade steinene. Terrassevaskeren har roterende dyser, som fordeler høytrykksstrålen over et større område, og dermed skåner overflaten på betongsteinene.

Terrassevaskeren renser også fugene mellom betongsteinene, så det er ofte en god idé å etterfylle med ny fugesand. Når det er gjort, er steinterrassen til gjengjeld like flott som ny.

Relaterte artikler

 • Hvordan styrer jeg belegningen?

  Hvordan styrer jeg belegningen?

  07/06 Jeg skal lage en steinbelegning, og vil gjerne at den skal bli så fin som mulig. Hvordan unngår jeg at steinmønsteret sklir?

 • Kan jeg legge stein på stein?

  Kan jeg legge stein på stein?

  30/07 Jeg skal legge en ny steinterrasse, som skal heves 20 cm over den gamle. Kan jeg la den gamle steinterrassen ligge, og bygge med et bære- og settelag oppå?

 • GUIDE: Velg riktige stein og heller

  GUIDE: Velg riktige stein og heller

  27/06 Det er mange alternativ til grå betongstein. I den store guiden vår, får du hjelp til å velge riktig belegningsstein til terrasse, innkjørsel og hage.

 • 3 TIPS: Legg en flott steinterrasse

  3 TIPS: Legg en flott steinterrasse

  24/05 En solid steinterrasse kan holde i mange, mange år. Brostein på nett er et av tre gode tips til terrasser – fra den klassiske til den avanserte.

 • Å bygge ny terrasse kan være et slit

  Å bygge ny terrasse kan være et slit

  26/08 MEN det er verdt alt strevet når belønningen er en flott steinterrasse med kveldssol og le for vinden. Se vår trinn-for-trinn-guide og spar tid på prosjektet.

  Vanskelighetsgrad 2/4

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss