Cookies- og Brukervilkår


Solid oppheng i gipsplater

Det er vanskelig å få vanlige skruer til å sitte ordentlig fast i en gipsvegg. Så hvis man vil være sikker på at det man skal sette opp ikke faller ned igjen, må man bruke de spesielle plugger og hylser som finnes til gips. Det er flere forskjellige typer på markedet, men her har fagmannen valgt de han synes er de beste.

Den første er en Fischer, som er velegnet til oppheng av lamper, lister og bilder. Den fås i flere forskjellige størrelser. De største, som er beregnet til to-lags gips, kan bære opptil 17 kg, mens de minste, som f.eks. denne, kan bære opptil 12 kg i et lag gips.

Pluggen skrus i med en spesiell bit, som ofte følger med pakningen.Når gipspluggen er skrudd i, er det ingen sak å skru i den medfølgende skruen. En lignende type er dette gipsankeret, som utmerker seg ved å være av metall og derfor er lettere å få inn i gipsplatene uten risiko for at den bøyer seg, som gipspluggene av plast har en tendens til.

Til disse pluggene skal man bare bruke en passende bit.Man må ikke presse for hardt når man borer inn pluggen. Det kan skade platen. La i stedet pluggen selv trekke seg ned. De minste av denne type plugger kan holde opptil 7 kilo, men de større kan klare en belastning på 11 kilo.

En helt annen type er dette Fischer ekspansjonsankeret, som i denne størrelsen kan holde 16 kilo. Før den kan monteres, må det bores et hull av nøyaktig samme størrelse som pluggen. Den trykkes i hullet og slås lett ned med en hammer. Pass på å ikke skade platen.

Når skruen monteres, utvider pluggen seg på baksiden av gipsplaten, og klemmes solid fast. En annen type plugg er denne Expandet Roset, et rosettanker som har en fantastisk bæreevne. Også den må det først bores hull til, og så skal den bare trykkes inn og bolten tas ut, før man med lette slag slår den på plass.

Når bolten skrus i, utvider plastmuffen seg på baksiden av platen og klemmer ankeret urokkelig fast.Denne typen kan – for de minstes vedkommende – bære opptil 20 kg, og de største helt opptil 70 kg. Denne pluggen er også en av de meget stabile. Denne lille utgaven kan bære opptil 18 kilo, mens den største kan bære helt opptil 30 kg.

Til den må det også først bores et hull, så hylsen kan komme gjennom. Når bolten skrus i, trekker hylsens metallstjerne seg sammen og sørger for et meget sterkt oppheng. Pluggen er meget velegnet til gipsvegger hvor det er hulrom bak.

Relaterte artikler

 • Sikker skruing i gips

  Sikker skruing i gips

  23/08 VIDEO: Det er ikke vanskelig å få skruene gjennom en gipsplate. Det er nesten for lett. Bare med stor forsiktighet kan man få skruene til å sitte perfekt, så de ikke går gjennom pappen og langt inn i platen, noe som gir en ...

 • Tett hullet i gipsveggen

  Tett hullet i gipsveggen

  22/08 VIDEO: Det kan lett oppstå et hull i den porøse gipsveggen, men det kan repareres – og det til og med så bra at man ikke kan se at det noensinne har vært et hull der. Hullet skal lappes med et stykke gipsplate, som er litt ...

 • Skjær og form gipsplater

  Skjær og form gipsplater

  22/08 VIDEO: Gipsplater er et fantastisk byggemateriale, og er da også det mest brukte til innvendig kledning av vegger og tak. Det er også forholdsvis lett å jobbe med gipsplater, men bare hvis man bruker riktig verktøy og vet ...

 • Bygg en gipsvegg.

  Bygg en gipsvegg.

  06/06 VIDEO: Gipsvegger er en enkel og solid løsning, hvis man skal dele opp et rom i flere mindre rom. Her vil tømreren vise hvordan man bygger opp en gipsvegg fra bunnen av og monterer en dør i veggen. Underveis vil du bl. a. lære ...

 • Hvilken plugg er best i gipsvegger?

  Hvilken plugg er best i gipsvegger?

  19/04 Jeg skal henge opp et par forholdsvis tunge ting på en gipsvegg, og er usikker på hvilken plugg som er best å bruke.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss