Cookies- og Brukervilkår


Skjær og form gipsplater

Gipsplater er et fantastisk byggemateriale, og er da også det mest brukte til innvendig kledning av vegger og tak. Det er også forholdsvis lett å jobbe med gipsplater, men bare hvis man bruker riktig verktøy og vet hvordan man oppnår penest resultat. Her vil fagmannen vise hvor lite verktøy som trengs, og hvordan det skal brukes.

En tommestokk, en gipsrasp, en tømmermannsblyant, et målebånd, en tømmermannsvinkel og en hobbykniv. Mer trenger man ikke å bruke for å skjære og forme platen slik man ønsker det. Det er f.eks. mye lettere å skjære et pent, rett snitt i en gipsplate enn i en finérplate.

Når du har målt opp og markert hvor platen skal skjæres, er det bare å ta tømmermannsvinkelen og hobbykniven og skjære gjennom det tynne laget av papp på den ene siden av platen. Når det er gjort, holder du bare platen over en kant der hvor snittet er, og trykker lett ned. Platen knekker nøyaktig der du ønsker det.Med hobbykniven skjærer du gjennom pappen på den andre siden av platen, og nå har du akkurat den størrelse plate du skal bruke.

Hvis platen skal ha helt rene og pene kanter, fikser du det lett med gipsraspen. Den tar godt av uten at du må trykke for hardt, og resultatet blir pent. Skal platen f.eks. brukes til en vegg, må du fase av kanten, og det gjøres også lett med hobbykniven. Hold den i ønsket vinkel, og trekk den i et jevnt drag bortover hjørnekanten.

Begge platene må avfases, og platene monteres opp mot hverandre med 1-2 mm’s mellomrom, så sparkelmassen kan komme ned mellom platene og dermed gi en sterk forbindelse. Hvis det skal skjæres så lite av platen at du ikke kan knekke det av, må hobbykniven erstattes av en vanlig håndsag.

Det er heller ikke vanskelig. Håndsagen går lett gjennom den sprøde gipsen, og er veldig lett å holde til streken. Pappen kan flise litt, men det skjærer du bare rent med hobbykniven. Hvis du skal skjære et hjørne av gipsplaten, er det også best å bruke en håndsag.Men bare til den ene skjæringen.

Den andre skjæringen klarer du mye lettere med tømmermannsvinkelen og hobbykniven. Når den er skåret, trykker du lett ned og skjærer av på den andre siden, og også her skjærer du rent med hobbykniven. Det er også lett å skjære rundt i en gipsplate. Når snittet er tegnet opp, kan du med stor fordel bruke stikksagen. Bruk et tynt blad, så er du sikker på et godt resultat.

Gipsplaten kan også formes ved hjelp av litt såpevann. Bland litt oppvaskmiddel i vannet, og smør det ut over hele platen med en god, stor pensel. Såpen gjør at vannet ikke straks renner av, og dermed holder platen seg lenger fuktig.

Etter kort tid begynner platen å bøye seg, og du kan nå velge hvor mye du vil ha den rundet, enten ved å stille platen på høykant når formen er passelig, eller ved å gi den enda mer såpevann og vente til den har passelig bøyning. Denne gipsplaten er 13 mm tykk, men du kan også bruke en 6,5 mm, som er litt raskere å få i riktig form.

Relaterte artikler

 • Sikker skruing i gips

  Sikker skruing i gips

  23/08 VIDEO: Det er ikke vanskelig å få skruene gjennom en gipsplate. Det er nesten for lett. Bare med stor forsiktighet kan man få skruene til å sitte perfekt, så de ikke går gjennom pappen og langt inn i platen, noe som gir en ...

 • Tett hullet i gipsveggen

  Tett hullet i gipsveggen

  22/08 VIDEO: Det kan lett oppstå et hull i den porøse gipsveggen, men det kan repareres – og det til og med så bra at man ikke kan se at det noensinne har vært et hull der. Hullet skal lappes med et stykke gipsplate, som er litt ...

 • Solid oppheng i gipsplater

  Solid oppheng i gipsplater

  22/08 VIDEO: Det er vanskelig å få vanlige skruer til å sitte ordentlig fast i en gipsvegg. Så hvis man vil være sikker på at det man skal sette opp ikke faller ned igjen, må man bruke de spesielle plugger og hylser som finnes til ...

 • Bygg en gipsvegg.

  Bygg en gipsvegg.

  06/06 VIDEO: Gipsvegger er en enkel og solid løsning, hvis man skal dele opp et rom i flere mindre rom. Her vil tømreren vise hvordan man bygger opp en gipsvegg fra bunnen av og monterer en dør i veggen. Underveis vil du bl. a. lære ...

 • Hvilken plugg er best i gipsvegger?

  Hvilken plugg er best i gipsvegger?

  19/04 Jeg skal henge opp et par forholdsvis tunge ting på en gipsvegg, og er usikker på hvilken plugg som er best å bruke.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss