Cookies- og Brukervilkår


Tett hullet i gipsveggen

Det kan lett oppstå et hull i den porøse gipsveggen, men det kan repareres – og det til og med så bra at man ikke kan se at det noensinne har vært et hull der. Hullet skal lappes med et stykke gipsplate, som er litt større enn selve skaden, så fagmannen starter med å måle ut.

Det er en fordel med en trekantet platebit, da den er lettere å tilpasse. Biten skjæres ut av et stykke gipsplate. Skjær med en hobbykniv, og bruk en tømmermannsvinkel til å skjære etter.et trekantede stykket bøyes ned, og pappen på baksiden skjæres gjennom.

Deretter renses kantene med en gipsrasp – på alle tre sider. Det trekantede stykket holdes over skaden, og omkretsen tegnes opp. Hold godt fast, så oppstrekingen blir helt nøyaktig. Med oppstrekingen kan du sikre deg at trekanten dekker hele hullet, før du går videre.

Nå skal gipsplatens tykkelse tegnes opp, og det gjør du lettest ved å bruke det avskårne stykket.Hold det nøyaktig opptil streken, og marker deretter tykkelsen. Gjør det samme på de to andre oppstrekingene. Nå skal det sages ut, og det gjøres lettest med en såkalt multicutter. Sag så nøyaktig som mulig langs den innerste streken hele veien rundt.

Plukk ut den avsagde løse gipsen før du fortsetter med å skjære. Denne gangen skal du skjære i den ytterste oppstrekingen og i en ca. 45 graders vinkel.
Gipsen smuldrer litt, men det spiller ingen stor rolle. Bruk en hobbykniv til å rense avskjæringen for den løse gipsen, men fortsatt slik at du beholder det skrå snittet.

På det trekantede gipsstykket tegner fagmannen en strek hele veien rundt. Streken har en avstand til kanten som noenlunde tilsvarer gipsplatens tykkelse. Det ytterste papplaget skjæres med hobbykniven i oppstrekingen. Skjær helt ut til kantene. Nå skal disse kantene også skråskjæres, og det gjøres også lettest med en hobbykniv. Pass på at hjørnene ikke blir ødelagt.

Når alle tre sidene er skåret til, pusses kantene med raspen. Nå har du en trekant som passer noenlunde til trekanten i veggen. Hvis den ikke kan komme helt inn og ligge jevnt med veggen, må du skjære hullet litt til. Trekanten skal limes fast i hullet med en gipsbasert sparkelmasse.

Hell litt sparkelmasse i en plastpose og litt vann i et glass. Hell vannet i posen, og kna det til en lett flytende masse. Sørg for at det ikke er tørre gipsklumper i blandingen. Når gipsmassen er klar, skjærer du et lite hull i posens ene hjørne, og nå har du en god sprøyte.

Fyll godt med gips på trekantens skrå flater. Gi også hullets kant en omgang av gipsblandingen. Trykk trekanten på plass. Sitter den ikke helt plant med veggen, så bruk en platebit til å få den helt på plass. Med en god, bred sparkel skal hele området nå ha et lag gipssparkel, som med fordel kan kjøpes ferdig.

Sparkle grundig, så det kommer sparkelmasse helt inn i sprekken, og skrap til slutt godt av så det ikke sitter for mye sparkelmasse og tørker på veggen. Det gir bare mer slipearbeid senere. Skjær nå en tynn, skrå stripe av den trekantede biten hele veien rundt. Det vil gjøre overgangen fra lappingen mindre synlig.

Den avskjæringen betyr nemlig at sparkelmassen som nå legges på, kommer ned i sprekkene og gir en flott, glatt overgang. Nå er sparklingen ferdig, og du må vente noen timer – helst et døgn – med å gå videre. Slip av den tørre sparkelmassen med et stykke fint sandpapir – f.eks. korning 120. Når slipingen er helt glatt og jevn, kan du male hele det reparerte området. Nå er reparasjonen ferdig, og ingen kan se at det en gang var et hull her.

Relaterte artikler

 • Sikker skruing i gips

  Sikker skruing i gips

  23/08 VIDEO: Det er ikke vanskelig å få skruene gjennom en gipsplate. Det er nesten for lett. Bare med stor forsiktighet kan man få skruene til å sitte perfekt, så de ikke går gjennom pappen og langt inn i platen, noe som gir en ...

 • Skjær og form gipsplater

  Skjær og form gipsplater

  22/08 VIDEO: Gipsplater er et fantastisk byggemateriale, og er da også det mest brukte til innvendig kledning av vegger og tak. Det er også forholdsvis lett å jobbe med gipsplater, men bare hvis man bruker riktig verktøy og vet ...

 • Solid oppheng i gipsplater

  Solid oppheng i gipsplater

  22/08 VIDEO: Det er vanskelig å få vanlige skruer til å sitte ordentlig fast i en gipsvegg. Så hvis man vil være sikker på at det man skal sette opp ikke faller ned igjen, må man bruke de spesielle plugger og hylser som finnes til ...

 • Bygg en gipsvegg.

  Bygg en gipsvegg.

  06/06 VIDEO: Gipsvegger er en enkel og solid løsning, hvis man skal dele opp et rom i flere mindre rom. Her vil tømreren vise hvordan man bygger opp en gipsvegg fra bunnen av og monterer en dør i veggen. Underveis vil du bl. a. lære ...

 • Hvilken plugg er best i gipsvegger?

  Hvilken plugg er best i gipsvegger?

  19/04 Jeg skal henge opp et par forholdsvis tunge ting på en gipsvegg, og er usikker på hvilken plugg som er best å bruke.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss