Cookies- og Brukervilkår


Smart hylle av benkeplate

Har du litt plate til overs, f.eks. avskjæring fra en benkeplate, som her, kan du lett lage en pen bokhylle med skjulte skjøter. Forbindelsene kan enten lages med tre som er skråskåret eller bare er skåret rett over. Her vil fagmannen vise begge muligheter.

Spenn hyllebunn og hylleside godt sammen før du går i gang med å måle opp til forbindelsene. Sørg for at de to delene sitter helt nøyaktig sammen. Platene her er 40 mm tykke og 20 cm brede, og skal forbindes med skjulte sammenkoblinger to steder. Fagmannen måler 5 cm inn fra begge sider.

Fra bunnen måler han opp 2 cm på begge sider, slik at det hullet han skal bore treffer akkurat midt i underplaten. Som bor bruker han et 12 mm spiralbor, som han vil bore 10 cm inn gjennom begge emnene. For at spiralboret skal ha størst effekt, må man en gang iblant ta det ut og fjerne trematerialet som setter seg fast i borets gjengespiss. Av en 12 mm furu-rundstokk skjærer han to stykker a 9 cm.

De to stykkene spisses litt i den ene enden med en hobbykniv, så de lettere glir inn i hullene og presser limet ned langs sidene. På endestykket smøres det godt med trelim i et bølgemønster, og det legges også litt lim i hullene. Sideplaten spennes igjen fast, og hullene får litt trelim. De to rundstokk-bitene skyves inn. Det siste stykket bankes inn med en hammer, til det bare stikker et lite stykke ut.

Du kan også sette sammen bunn- og sidestykke, som er skåret i 45 graders vinkel. Det gir en flott avslutning. Også her må hullene plasseres 5 cm inn fra sidene og 2 cm fra bunnen. Vi bruker et 12 mm forsenkerbor, som bare bores halvt, altså 2 cm, ned i treet. For å sikre seg at side- og bunnstykke vil passe nøyaktig sammen, festes begge platene grundig før det forbores til skruene. Nå bores det gjennom og et par centimeter inn i bunnbordet med et 4 mm bor.

Når det er forboret, skilles platestykkene, og den skrå avskjæringen på bunnstykket smøres godt inn med trelim. Smør i bølgeform, og gi treet en ekstra stripe lim helt oppe i den øverste kanten. På sidestykket skal det bare trekkes en stripe lim på det stykket som skal vende ned.

Klem de to stykkene godt sammen. Nå kan stykkene festes med to 5 x 70 mm treskruer. Tørk straks av det overskytende limet. Det er mye lettere å få det av nå enn når limet er tørket. Nå skal skruene skjules, og til det vil vi bruke et par trespunser.

De skal bores ut med et spunsbor. Det er motsatt del av settet som også inneholder forsenkerboret han forboret med. I dette tilfellet har vi brukt et spunsborsett i 12 mm. Spunsene skjæres ut av et stykke tre av samme tresort som hyllen er laget av. Spunsene er et par millimeter lengre enn hullene.

De stemmes helt enkelt av med et stemjern. Legg litt trelim på endestykket, og skyv spunsen på plass. Slå til slutt inn spunsene med lette hammerslag. Nå skal spunsene skjæres til, og det gjøres med et stemjern. Start litt ute, så du ikke risikerer at det knekker for mye av spunsen.

Til slutt slipes spunsene og platen med en excentersliper og et stykke fint sandpapir, f.eks. korning 180. Spunsene her er nesten usynlige, og gir man treet en omgang olje, er det veldig vanskelig overhodet å se dem. Excentersliperen er også fin til å avfase de skarpe kantene. På denne prøvemodellen er hyllen satt sammen med furu-rundstokk i den andre enden, noe som også gir en flott effekt.

Om man vil montere sammen hyllen i 45 graders vinkel eller i en 90 graders forbindelse, eller vil ha lyse eller mørke spunser, er en smakssak – begge forbindelsene holder like godt.

Relaterte artikler

 • Plassér hylleknektene riktig

  Plassér hylleknektene riktig

  23/08 VIDEO: Vil du være sikker på at hyllen henger solid og godt, skal du bruke fagmannens regel om hvordan hylleknektene skal plasseres. Hylleknekten skal som et utgangspunkt dekke minimum ¾ av hyllens dybde, noe disse knektene ...

 • Sparkling mellom gipsplatene

  Sparkling mellom gipsplatene

  23/08 VIDEO: Mellomrommet som er mellom platene på en gipsvegg må sparkles før man kan tapetsere eller male, og det er faktisk ingen enkel jobb. Det kan gjøres på to måter – med 50 mm papirstrimmel eller med 50 mm selvklebende ...

 • Forsterk med en sentrumstapp

  Forsterk med en sentrumstapp

  23/08 VIDEO: Skal du lage et oppheng i en mdf-plate, har håndverkeren her et lite råd om hvordan du kan styrke opphenget betydelig. Den vanlige måten er også den enkleste, man forborer i mdf-platen og skrur deretter i kroken.

 • Spikerplugg – bare å slå i veggen

  Spikerplugg – bare å slå i veggen

  23/08 VIDEO: Skal du montere noe på murverk eller i betong, f.eks. en lekte, som her, så er det lettest og mest holdbart å bruke spikerplugger. De fås i flere forskjellige utførelser og størrelser.

 • Skjul med skyggelister

  Skjul med skyggelister

  23/08 VIDEO: Det kjedelige mellomrommet mellom tak og vegg, skjeve avskjæringer og små skader må dekkes til. Det kan gjøres med mange forskjellige typer lister, men den best egnede er skyggelisten, som også er veldig enkel å sette opp.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss