Cookies- og Brukervilkår


Helsparkle veggen

En stygg vegg som denne kan lett bli pen igjen med en omgang helsparkling.

Alle rester fra skrueplugger, gamle spiker og skruer fjernes, før veggen slipes over med grovt sandpapir korning 80. Før veggen kan sparkles opp, må den grunnes med en primer.

Denne primeren skal ikke fortynnes, men kan benyttes som den er. Den påføres med en malekost. Til sparkling bruker man en fin sandsparkel og en bred sparkel. Når man sparkler, er det viktig at man holder sparkelen i en liten vinkel på ca. 20 grader, så det kommer et godt lag sparkelmasse på veggen.

Når hele veggen er sparklet, skal det etterslettes. Men nå holdes sparkelen i en vinkel på ca. 30 grader, noe som jevner ut laget av sparkelmasse. På den lille kanten ved hjørnet bruker man en smal sparkel.

Selv om man er nøye med sparklingen, kan det ikke unngås at det kommer striper fra sparkelen. Men de fjernes lett når massen er tørr. Igjen benyttes sparkelen, men denne gang som en slags høvel, som skjærer av alle forhøyninger i sparkelmassen.

Til slutt slipes det med et skumpussebrett, som dyppes i vann. Vannet i brettet løser opp det ytterste av sparkelmassen, så det blir en helt glatt overflate som er klar til maling.

Relaterte artikler

 • Sparkling mellom gipsplatene

  Sparkling mellom gipsplatene

  23/08 VIDEO: Mellomrommet som er mellom platene på en gipsvegg må sparkles før man kan tapetsere eller male, og det er faktisk ingen enkel jobb. Det kan gjøres på to måter – med 50 mm papirstrimmel eller med 50 mm selvklebende ...

 • Plassér hylleknektene riktig

  Plassér hylleknektene riktig

  23/08 VIDEO: Vil du være sikker på at hyllen henger solid og godt, skal du bruke fagmannens regel om hvordan hylleknektene skal plasseres. Hylleknekten skal som et utgangspunkt dekke minimum ¾ av hyllens dybde, noe disse knektene ...

 • Forsterk med en sentrumstapp

  Forsterk med en sentrumstapp

  23/08 VIDEO: Skal du lage et oppheng i en mdf-plate, har håndverkeren her et lite råd om hvordan du kan styrke opphenget betydelig. Den vanlige måten er også den enkleste, man forborer i mdf-platen og skrur deretter i kroken.

 • Spikerplugg – bare å slå i veggen

  Spikerplugg – bare å slå i veggen

  23/08 VIDEO: Skal du montere noe på murverk eller i betong, f.eks. en lekte, som her, så er det lettest og mest holdbart å bruke spikerplugger. De fås i flere forskjellige utførelser og størrelser.

 • Skjul med skyggelister

  Skjul med skyggelister

  23/08 VIDEO: Det kjedelige mellomrommet mellom tak og vegg, skjeve avskjæringer og små skader må dekkes til. Det kan gjøres med mange forskjellige typer lister, men den best egnede er skyggelisten, som også er veldig enkel å sette opp.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss