Cookies- og Brukervilkår


Perlestaffpanel

Følg med når vi viser hvordan du setter opp klassisk stående panel med perlestaff. Demonstrasjonen her angir fotlist og dørkarm der håndverkeren starter med å markere en panelhøyde på 88 cm.

Med et vater lager du en vannrett strek slik at vi er sikre på at panelet blir helt rett. Nå når høyden er kjent, kan alle bordene skjæres til i riktig lengde. Navnet på panelet du kjøper er perlestaff og fås vanligvis i furu med en bredde på enten 95 mm eller 120 mm.

Når alle panelbordene er skåret til, må du smøre monteringslim på veggen. Her bruker vi et vanlig vannbasert monteringslim. Du bør i alltid lime på skrå, slik at hvert brett treffer flere limstreker, for da får du godt feste. Det må være ca. 15-20 cm mellom hver limstrek. Når limet først er på veggen, har du 5-20 minutter, avhengig av underlag og temperatur til å montere panelbordene før limen herder. Det letteste er å montere tre til fire av bordene på veggen samtidig. På den måten unngår du å få problemer med limet når når fjær og not settes sammen.

Panelen må trykkes godt inn i limet slik at du er sikker på at de sitter godt fast. Når de neste bordene skal monteres, må du være nøye med å få slått dem godt sammen slik at det blir helt tett mellom dem. Hvis veggen er litt skjev, kan du bruke dykkertspiker på et par av bordene for å holde bordene tett inntil veggen mens limen herder.

På samme måte jobber du deg gjennom hele rommet. I bunnen settes perlestaffpanelet bare ned til fotlisten. Perlestaffprofilbredder stikker ut over toppen på en standard fotlist, noe som gir en flott skyggeeffekt. Som avslutning i toppen kan man f.eks. sette en hulkillist og en kvartstafflist som vist her.

Vi har likevel valgt en annen løsning. Først legger du en stripe med montasjelim på toppen av bordene. Oppå legger du en 21 x 45 mm glattkant som avslutning. Det gir en flott avslutning på toppen. Overgangen mellom panel og glattkant fikses med en 9 x 9 mm kvartstafflist som festes med små dykkertspiker. Samme type list kan du også legge i overgangen mellom glattkant og vegg. Da gjenstår det bare å male panelet. Denne typen panel er et godt valg hvis du vil lage et klassisk ”skandinavisk”-inspirert stående panel langs veggen.

Relaterte artikler

 • Sammensatte fotlister

  Sammensatte fotlister

  19/08 VIDEO: Hvis du gjerne vil ha brede, flotte fotlister, men tanken på å bruke lang tid på å montere det skremmer deg, så er dette kanskje noe for deg. Listene er nemlig veldig enkle å sette opp. Du må bare bruke to profillister ...

 • Trepanel er hipt igjen!

  Trepanel er hipt igjen!

  06/07 Etter at furupanelet tok helt av på åttitallet, ble det nesten bannlyst når vi ble lei av det gulnede panelet i nesten alle hjem. Nå er panelet tilbake.

 • Træpaneler er blevet hipt igen!

  Træpaneler er blevet hipt igen!

  06/07 Er du til ægte sommerhusstemning, så se her! Efter årtier i skammekrogen er træpanelerne på vej tilbage, og nogle af dem er endda i en fremragende kvalitet.

 • Skjul ledninger bak listene

  Skjul ledninger bak listene

  17/08 VIDEO: Den gamle listen er sprukket og stygg, og må skiftes ut. Hvorfor ikke skjule den stygge ledningen samtidig? Det gjør vi ved selv å lage en list som gjemmer ledningen.

 • Skjul ledningene

  Skjul ledningene

  09/06 VIDEO: Ligger ledningene dine synlig langs veggen, viser vi her hvordan du enkelt kan skjule dem med en gulvlist.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss