Cookies- og Brukervilkår


Skjul med skyggelister

Det kjedelige mellomrommet mellom tak og vegg, skjeve avskjæringer og små skader må dekkes til. Det kan gjøres med mange forskjellige typer lister, men den best egnede er skyggelisten, som også er veldig enkel å sette opp.

Men det er helt avgjørende å måle veldig nøyaktig opp. Og her gjelder det å bruke tommestokken på riktig måte. Det er ikke plass til å bruke tommestokken helt utfoldet, så derfor må målet tas i to omganger.Mål f.eks. 40 cm ut første gang, og markér tydelig.

Mål så ut fra den andre siden, og til merket. Her er det 57 cm – altså skal den første listen være 97 cm lang. Skjær skyggelisten et par millimeter lengre, og hold den på plass. Her monteres skyggelisten med den brede siden opp mot taket, og vendes slik at det oppstår en liten rille opp mot taket og inn mot veggen. Den kan med fordel også monteres andre veien, altså med den brede siden mot veggen.

Markér nå hvor mye det skal skjæres av ytterst på listen. Og ta hensyn til at snittet skal være en anelse skjevt, hvis panelen, som her, buer litt ut. Når det lille stykket er saget av, kan den første listen festes med 35 mm dykkert, hvis skyggelisten, som her, er 15 mm.

Det må spikres i begge ender av listen, og ellers for hver ca. 30 cm. Det er litt vanskelig å bruke en hammer, så fagmannen foreslår en spikerpistol. Det måles opp til neste list, og tas hensyn til ledningen som følger panelen. Listen sages i 45 graders vinkel på høyre side, og settes opp.

Det måles opp til den siste listen, som også sages i samme vinkel og settes opp. Nå er de stygge overgangene mellom vegg og tak usynlige. Skyggelisten har fått sitt navn fordi den kaster skygge både på vegg og tak, og derfor skjuler overgangen og gir et pent helhetsinntrykk.

Relaterte artikler

 • Sparkling mellom gipsplatene

  Sparkling mellom gipsplatene

  23/08 VIDEO: Mellomrommet som er mellom platene på en gipsvegg må sparkles før man kan tapetsere eller male, og det er faktisk ingen enkel jobb. Det kan gjøres på to måter – med 50 mm papirstrimmel eller med 50 mm selvklebende ...

 • Plassér hylleknektene riktig

  Plassér hylleknektene riktig

  23/08 VIDEO: Vil du være sikker på at hyllen henger solid og godt, skal du bruke fagmannens regel om hvordan hylleknektene skal plasseres. Hylleknekten skal som et utgangspunkt dekke minimum ¾ av hyllens dybde, noe disse knektene ...

 • Forsterk med en sentrumstapp

  Forsterk med en sentrumstapp

  23/08 VIDEO: Skal du lage et oppheng i en mdf-plate, har håndverkeren her et lite råd om hvordan du kan styrke opphenget betydelig. Den vanlige måten er også den enkleste, man forborer i mdf-platen og skrur deretter i kroken.

 • Spikerplugg – bare å slå i veggen

  Spikerplugg – bare å slå i veggen

  23/08 VIDEO: Skal du montere noe på murverk eller i betong, f.eks. en lekte, som her, så er det lettest og mest holdbart å bruke spikerplugger. De fås i flere forskjellige utførelser og størrelser.

 • Ny vegg på rekordtid

  Ny vegg på rekordtid

  23/08 VIDEO: Denne veggen er grovpusset, og trenger maling. Dessuten er det en del gamle borehull i den. I stedet for å sparkle og male, har vi valgt å kle veggen med noen 6 mm tynne mdf-plater, som har hvit overflate. Det er ...

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss