Cookies- og Brukervilkår


Sparkling mellom gipsplatene

Mellomrommet som er mellom platene på en gipsvegg må sparkles før man kan tapetsere eller male, og det er faktisk ingen enkel jobb. Det kan gjøres på to måter – med 50 mm papirstrimmel eller med 50 mm selvklebende glassfiberstrimmel.

De profesjonelle bruker alltid papirstrimmel, da det er den eneste metoden produsentene av gipsplater gir garanti for at vil holde. Her vil fagmannen vise begge metodene. Først den med papirstrimmel.

Mellomrommet må først sparkles ut. Det gjøres best med en sparkelmasse som er spesielt beregnet til gipsplater. Bruk en god, ikke for bred sparkel til det første laget. I første omgang er det viktig at sparkelmassen trykkes godt inn mellom platene. Til slutt trekkes det av til et jevnt lag.

Nå skal papirstrimmelen legges i den myke sparkelmassen. Riv av et passende stykke, det er lettest å jobbe med. La et lite stykke av strimmelen ligge på gulvet, og bruk så sparkelen til å trykke papiret på plass. Press det grundig ned i sparkelen, og sørg for at det ikke krøller. Etter et døgn er det tørt nok til neste omgang sparkling. Her må du bruke en god, bred sparkel, som kan nå et stykke ut over platenes forsenking på begge sider. Sparkelmassen fordeles over skjøten og trekkes til slutt av, så den får en jevn overflate på nivå med platene.

Nå er skjøten klar til en lettere sliping, før veggen kan tapetseres eller males. Den andre måten å skjule og forsterke skjøtene på er ved hjelp av selvklebende glassfiber, som også fås i 50 mm brede strimler. Her trengs det ikke å sparkles først. Det er bare å sette glassfiberen over sprekken og trykke den fast. Husk at den skal sitte midt over sprekken.

Det kan straks sparkles oppå glassfiberen. Det er viktig at du starter med en smal sparkel og sørger for å trykke sparkelmassen inn gjennom glassfiberen, så den kommer helt ned mellom platene. Avslutt med en bred sparkel, akkurat som ved papirstrimmelen.

Med glassfiberstrimmelen kan du altså sparkle ferdig med det samme, og behøver ikke å vente på at det første lag med sparkelmasse tørker. Hvis det blir nødvendig å sparkle en ekstra gang, må dette gjøres før du sliper, da sparkelmassen ikke sitter ordentlig fast i slipestøvet.

Relaterte artikler

 • Slik sparkler du gipsplater

  Slik sparkler du gipsplater

  24/08 GUIDE: Gipsplater gir flotte, glatte vegger og tak. Men hvis skjøtene ikke sparkles riktig, blir ikke løsningen like flott. Her kan du lære teknikken!

 • Plassér hylleknektene riktig

  Plassér hylleknektene riktig

  23/08 VIDEO: Vil du være sikker på at hyllen henger solid og godt, skal du bruke fagmannens regel om hvordan hylleknektene skal plasseres. Hylleknekten skal som et utgangspunkt dekke minimum ¾ av hyllens dybde, noe disse knektene ...

 • Forsterk med en sentrumstapp

  Forsterk med en sentrumstapp

  23/08 VIDEO: Skal du lage et oppheng i en mdf-plate, har håndverkeren her et lite råd om hvordan du kan styrke opphenget betydelig. Den vanlige måten er også den enkleste, man forborer i mdf-platen og skrur deretter i kroken.

 • Spikerplugg – bare å slå i veggen

  Spikerplugg – bare å slå i veggen

  23/08 VIDEO: Skal du montere noe på murverk eller i betong, f.eks. en lekte, som her, så er det lettest og mest holdbart å bruke spikerplugger. De fås i flere forskjellige utførelser og størrelser.

 • Skjul med skyggelister

  Skjul med skyggelister

  23/08 VIDEO: Det kjedelige mellomrommet mellom tak og vegg, skjeve avskjæringer og små skader må dekkes til. Det kan gjøres med mange forskjellige typer lister, men den best egnede er skyggelisten, som også er veldig enkel å sette opp.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss