Cookies- og Brukervilkår


Unngå kald yttervegg

Denne uisolerte kjellerveggen er svært kald om vinteren, noe som selvfølgelig også gjør selve kjelleren kald. Men det kan det veldig enkelt gjøres noe med.

Det er flere forskjellige måter å gjøre det på, men noe av det letteste er å sette opp en isoleringsvegg av gipsplater med isoleringsmateriale på baksiden. Før man går i gang, er det viktig med en nøyaktig oppmåling, så man ikke investerer i flere plater enn høyst nødvendig og ikke må sage ut for mye.

Foruten å måle lengde og bredde, er det også smart å måle ut til eventuelle hindringer underveis. Notér målene på veggen, så du hele tiden kan kontrollere målene før du går i gang med utsagingen. Fagmannen har valgt å bruke 13 mm gipsplater, som er pålimt 30 mm høyisolert celleplast på baksiden. Limet er et spesiallim, som har en dampsperrende effekt. Platene er 60 cm brede og 250 cm høye, og er avrundet på begge de lange sidene. Platen skal bare være 203 cm høy. Derfor er det nødvendig å skjære av 47 cm.

Avsett målet, og strek opp ved hjelp av en tømmermannsvinkel eller noe annet som er helt rett. Da denne første platen skal støte mot en rett innervegg, som ikke skal isoleres, velger fagmannen å skjære av den avrundede kanten på den ene siden, så han får et helt skarpt hjørne. Han har målt opp at platen skal være 54,7 cm bred, og streker derfor opp til en avskjæring på 5,3 cm. Platen sages enklest over med en håndsag, som går lett gjennom både gipsen og celleplasten.

Hold godt fast i platestykket, så du unngår at det brekker av til slutt. Det lange stykket sages også av med håndsagen. Også her er det viktig å være litt forsiktig på det siste stykket. Platene skal monteres på spesielle isoleringsskinner. Den første skinnen skal plasseres langs den ene siden av platen.

For å få plass til den, er det nødvendig å skjære bort isoleringsmaterialet i skinnens bredde. Det gjør fagmannen med en hobbykniv.Isoleringsmaterialet må fjernes helt, så skinnen kan ligge helt nøyaktig. Skinnen må også skjæres over i riktig høyde – 203 centimeter. Det gjøres lett med en baufil. Nå skal skinnen monteres helt inne i hjørnet.Det gjøres best med et 8 mm murbor.

Fagmannen borer 10 cm inn. Han slår en 8 x 100 mm spikerplugg gjennom skinnen og inn i muren. En spikerplugg kan slås i med en hammer. Når den første pluggen er på plass, kan det neste hullet bores, og spikerpluggen slås i. Er det litt vanskelig å komme til med å bruke hammeren, kan spikerpluggen faktisk også skrus i. Til slutt festes isoleringsskinnen nede, så nå er den første platen klar til å bli satt opp.

Den skyves på plass og justeres, så den står riktig. Platen skal helt inn til veggen og overlappe isoleringsskinnen. Nå kan platen festes med 3,5 x 35 mm gipsskruer i den bakenforliggende skinnen. De fleste ville nok satt opp alle skinnene først og deretter platene. Men det gjør ikke vår fagmann.

Han skyver skinnen inn bak platens fals. Dermed sikrer han seg at den blir sittende helt korrekt langsmed platen, og han unngår oppmålinger og den usikkerheten som følger med det. Når han gjør det på denne måten, betyr det imidlertid at de monteringshullene som er plassert i skinnens senter kan være litt vanskelige å komme til.

Med en kjørner eller en dor blir han derfor nødt til å slå et par nye hull i den ytterste siden av skinnen. Men heller det lille ekstraarbeidet enn den store jobben det er å måle opp og så ofte oppleve at platene likevel dekker over hullene i midten av skinnen. Fagmannen oppfordrer faktisk fabrikanten til å plassere hullene i sidene i stedet for i midten. Det ville lettet arbeidet veldig.

De markerte hullene bores nå ut med et 8 mm metallbor. Det bores igjen 10 cm inn, og spikerpluggene bankes eller skrus i. Er det hindringer underveis, er de lette å overvinne, fordi platene er så lette å skjære. Her skal platen utenom et lite skap. Derfor må det måles opp hvor mye det skal skjæres av.

Stykket er skåret av med håndsagen, og platen kan plasseres. Skyv den helt tett inntil den første platen. Skru platen fast med gipsskruene til metallskinnen. Fortsett nå på samme måte. Plasser skinnen bak gipsplaten. Bor nye hull i skinnen, og skru den fast.

Sett opp platen, og skru den fast med gipsskruene. Det skal en skrue i for hver 30 cm. Denne type isoleringsplater er ikke bare til kjellervegger, men kan saktens benyttes også til vanlige yttervegger. Bruk alltid gipsskruer. De er formet slik at de ikke så lett kan ødelegge pappen på gipsplaten. Den isolerte veggen er ferdigmontert, og venter nå bare på å bli sparklet og malt. Oppsettingen tok litt over en time.

Relaterte artikler

 • Sparkling mellom gipsplatene

  Sparkling mellom gipsplatene

  23/08 VIDEO: Mellomrommet som er mellom platene på en gipsvegg må sparkles før man kan tapetsere eller male, og det er faktisk ingen enkel jobb. Det kan gjøres på to måter – med 50 mm papirstrimmel eller med 50 mm selvklebende ...

 • Plassér hylleknektene riktig

  Plassér hylleknektene riktig

  23/08 VIDEO: Vil du være sikker på at hyllen henger solid og godt, skal du bruke fagmannens regel om hvordan hylleknektene skal plasseres. Hylleknekten skal som et utgangspunkt dekke minimum ¾ av hyllens dybde, noe disse knektene ...

 • Forsterk med en sentrumstapp

  Forsterk med en sentrumstapp

  23/08 VIDEO: Skal du lage et oppheng i en mdf-plate, har håndverkeren her et lite råd om hvordan du kan styrke opphenget betydelig. Den vanlige måten er også den enkleste, man forborer i mdf-platen og skrur deretter i kroken.

 • Spikerplugg – bare å slå i veggen

  Spikerplugg – bare å slå i veggen

  23/08 VIDEO: Skal du montere noe på murverk eller i betong, f.eks. en lekte, som her, så er det lettest og mest holdbart å bruke spikerplugger. De fås i flere forskjellige utførelser og størrelser.

 • Skjul med skyggelister

  Skjul med skyggelister

  23/08 VIDEO: Det kjedelige mellomrommet mellom tak og vegg, skjeve avskjæringer og små skader må dekkes til. Det kan gjøres med mange forskjellige typer lister, men den best egnede er skyggelisten, som også er veldig enkel å sette opp.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss