Cookies- og Brukervilkår


Arbeid på høytrykk

Mange oppgaver går lettere hvis du bruker trykkluftverktøy. Men før u kjøper kompressor, bør du vite hvilket verktøy du har tenkt å bruke – det er nemlig verktøyet som avgjør valget av kompressor.

Det er effektivt, lett å bruke, og det er også relativt billig. Trykkluftverktøy kan løse en lang rekke av de mest vanlige gjør det selv-oppgavene – enten det dreier seg om å pumpe opp en fotball, sprøytemale det siste loppemarkedfunnet eller å bryte ned de stygge flisene på vaskerommet. Men før du kjøper en kompressor, må du vurdere hvor stort behovet ditt egentlig er. Du risikerer nemlig å kjøpe en maskin som enten er for liten til å drive verktøyet du ønsker å bruke – eller du kjøper en maskin som er altfor stor til de små oppgavene du har planlagt. Produsentene anbefaler at kapasiteten på en kompressor skal være ca. 30 til 40 prosent høyere enn det aktuelle verktøyet krever – det vil skåne kompressoren og forlenge levetiden. Men anbefalingen blir gitt med forbehold: Luftforbruket for det forskjellige verktøyet angis i liter per minutt på samme måte som kompressorens ytelse. Men selv om verktøyets forbruk er større enn det kompressoren yter, kan verktøyet ofte brukes likevel. Luftforbruket er nemlig angitt ved uavbrutt drift, og det betyr at når tanken er full, er det luft nok til en kort arbeidsperiode. Kompressoren mister altså ikke pusten så lenge verktøyet bare brukes i korte intervaller selv om luftforbruket er stort. Vær klar over at en kompressor bråker en del når den går. Det er et moment du bør ha i bakhodet når du skal velge en ny kompressor. En liten tank på kompressoren blir selvsagt raskere tømt når du arbeider. Det betyr at kompressoren oftere må gå for å fylle tanken. Og jo oftere kompressoren går, jo mer støy blir du utsatt for. Regn med at de billigste kompressorene kan holde i ca. 200–300 timer. Det betyr en levetid på cirka ti år hvis den bare brukes nå og da til hobbybruk. De dyrere kompressorene har selvsagt lengre levetid. Spør forhandleren hva som gjelder for den modellen du er interessert i.

Relaterte artikler

 • Én motor gir deg 12 fete maskiner

  Én motor gir deg 12 fete maskiner

  09/11 Med Black+Deckers nye multiverktøy, "MultiEvo", kan du relativt rimelig utvide verktøysamlingen med 12 FETE maskiner. Her kan du se hvilke.

 • Forsatsverktøy

  Forsatsverktøy

  07/05 Kvaliteten på forsatsverktøy har fått ordentlig oppsving de siste årene. For oss gjør det selv-ere kan det bety en snarvei til billigere verktøy.

 • Magisk vridning

  Magisk vridning

  19/03 Portrett av en genistrek: Det føles nesten magisk når skrumaskinen skrur, bare fordi du vrir hånden. Gyroskopeffekten er dog ikke bare morsom, den er også genial der det er trangt.

 • Snekkerverksted - 200 kr.

  Snekkerverksted - 200 kr.

  19/02 Overfresen er snekkerens tryllestav, og med det rette fresestålet forvandler den grove kanter til ren snekkerkunst.

 • 20 tips til el-verktøy

  20 tips til el-verktøy

  02/09 De fleste av oss har mye elektrisk verktøy, og vi bruker det bare til det vi opprinnelig kjøpte det til; kappe et bord, bore et hull, kutte en flis, også videre.

Last ned
Klikk på de små bildene for å forstørre.
 • Arbeid på høytrykk
 • Arbeid på høytrykk

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss