Cookies- og Brukervilkår


GUIDE: Velg riktig
bor og bits

En bor- eller skrumaskin er aldri bedre enn det boret eller den bitsen du setter i maskinen. Selv med de beste maskinene får du et dårlig resultat, hvis du har valgt en dårlig bits eller et feil bor. Her viser vi hvordan du finner riktig bor og den riktige bitsen til oppgaven du skal løse.

1. SPISS: Spissen på boret avslører hvilket materiale boret kan brukes til. Her har boret en lang senterspiss. Det forteller at det er et trebor.

2. SKJÆR: Spiralen på et bor kalles skjæret. Kantene skal være skarpe, slik at boret etterlater en helt rett kant i materialet du borer i.

3. BUNNSKJÆR: Spiralbunnen skal ikke skjære, men transportere vekk borestøv.

4. SKAFT: Skaftet avslører hvilken type bormaskin boret er beregnet for. Et helt glatt skaft forteller at boret ikke er beregnet til borhammere – kun til bormaskiner og slagbormaskiner.


5. METALL: En god bits er laget av minst to typer metall. Hardt metall på spissen, så det ikke slites i stykker, og mykere, mer fleksibelt metall i kroppen, så bitsen ikke knekker.

6. NAVN: Bitstype og størrelse bør alltid fremgå, slik at du lett kan finne riktig bits.


STANDARD: FIRE VANLIGE TYPER BOR
TIL TRE
Alle bor til tre kan kjennes på spissen som er i sentrum. Den skal hindre at boret glir, når de skarpe sideskjærene griper tak. Det mest vanlige boret til tre, er det klassiske spiralboret. Et trebor kan ikke brukes til andre materialer enn treverk.
TIL METALL
Metallbor er normalt svarte, og de er slipt slik at skjærene danner en spiss. Det betyr at boret, i motsetning til trebor, starter med å skjære i sentrum. Boret er av ekstra hardt stål og kan også brukes til andre materialer enn metall – for eksempel tre og plast.
TIL MUR OG STEIN
På spissen av bor til murstein, betong og stein, sitter det en liten, hard plate. Den er loddet på, og på et godt bor er den laget av såkalt HM-stål, som nesten ikke kan slites ut. Resten av boret er laget av mykere stål, ellers vil det knekke ganske raskt.
UNIVERSALBOR
Universalboret (også kalt multibor) forener egenskaper fra de tre andre bortypene. Det har murborets harde spiss, pluss skarpe kanter. Derfor kan det bore i mange materialer – også keramiske fliser. Brukes ofte uten slagfunksjon på maskinen.


SPESIALISTER: TRE BOR TIL SPESIELLE OPPGAVERSPIRALBOR: Spiralboret har spiralformet skruespiss, som borer seg ned i treet og trekker boret innover. Boret brukes til å bore nøyaktige hull i tre – for eksempel til plugger. Størrelser: 6-32 mm.


Tallet angir størrelsen på boret

SPADEBOR (FLATBOR): Spadeboret brukes også til store hull i tre. Det borer raskere, men ikke like nøyaktig som et spiralbor. Størrelser: 6-40 mm.

BETONGBOR (SDS-FESTE): Til stein og betong er en borhammer det beste verktøyet. Borhammere krever bor med et spesielt SDS-feste. Bor med glatt skaft fungerer ikke.


TETT PÅ: DE MEST VANLIGE BITSTYPENE
RETTSPOR
Rettspor er den eldste typen spor på skruer. Ses sjelden på nye produkter.
STJERNESPOR (PH)
Stjerneformet spor. Dette er sporet vi bruker en stjerneskrutrekker til.
KRYSSPOR (PZ)
Spor med dobbelt stjerneform – en stor og en ganske liten stjerne.
TORXSPOR
Etter hvert det mest utbredte – ikke minst til skruer som brukes utendørs.
SEKSKANT
Også kalt unbraco. Brukes ofte på for eksempel møbler, sykler og verktøy.


TIPS: VELG SETT

Både bor og bits kan med fordel kjøpes i hele sett. Da får du mest for pengene. I det lange løp er det også billigere å kjøpe sett i en god kvalitet. Ofte kan billige bor og bits kun brukes noen få ganger. Etterpå er de bare å kaste.


TETT PÅ: HOLDERE TIL BITS
BITSHOLDER MED LÅS
Når bitsen settes i, låser holderen den fast. For å få ut bitsen, må den svarte ringen trekkes frem. Denne typen gir det beste grepet på bitsen.
BITSHOLDER MED MAGNET
Magneten holder fast bitsen mens du jobber – dog ikke når du trekker skrumaskinen tilbake. Denne typen holder er normalt billigere å lage.


Relaterte artikler

 • Vindusvaskere på batteri – duger de?

  Vindusvaskere på batteri – duger de?

  03/10 Batteridrevne maskiner som gjør vinduspussing til en lek, selges som aldri før. Vi har testet tre maskiner, for å se hva de duger til.

 • STAUDER: Ugresshakke

  STAUDER: Ugresshakke

  21/09 VIDEO: En ugresshakke er uunnværlig i hagen når det jevnt og trutt må fjernes ugress. Det fås både med rett skaft, som her, og i en ergonomisk utgave, hvor skaftet er utformet med en bøy for å avlaste ryggen.

 • TIPS: 3 Detektor avslører alt

  TIPS: 3 Detektor avslører alt

  15/09 VIDEO: Med en detektor kan du avsløre hva som gjemmer seg i husets vegger, under gulv og over tak før du borer. Da slipper du kjedelige overraskelser. På denne prøvemonteringen tester vi om detektoren kan finne et kobberrør, ...

 • TIPS: 3 Detektor avslører alt

  TIPS: 3 Detektor avslører alt

  15/09 VIDEO: Med en detektor kan du avsløre hva som gjemmer seg i husets vegger, under gulv og over tak før du borer. Da slipper du kjedelige overraskelser. På denne prøvemonteringen tester vi om detektoren kan finne et kobberrør, ...

 • TIPS: 2 Spiralsag til fliser

  TIPS: 2 Spiralsag til fliser

  15/09 VIDEO: Med en spiralsag kan du lett og raskt sage til bl.a. dine fliser. Men den kan også skjære i metall og tre. Maskinen kan både skjære rett, skrått og i forskjellige former. F.eks. er den perfekt til å skjære ut til ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss