Cookies- og Brukervilkår


GUIDE: Slik bruker
du kapp-/gjærsagen

Arbeidsprinsippet til kapp-/gjærsagen er enkelt: Du starter sagen, trykker håndtaket ned og fører sagbladet frem. Dermed har du et helt nøyaktig snitt, som det er vanskelig å lage tilsvarende til med en håndsag. Før du starter sagen, kan du justere vinkelen på den, slik at sagbladet kan stilles inn til å sage forskjellige, vinklede snitt.

Kapp-/gjærsag - slik bruker du den SERIEPRODUKSJON: Kapp-/gjærsagen er til stor hjelp når du skal kappe mange like emner i samme lengde – for eksempel staver til et stakitt eller bord til et terrassegulv.

JUSTER KAPP-/GJÆRSAGEN
Kapp-/gjærsag - slik bruker du den KAPP EN LIST
Selv en helt ny sag kan være justert feil, så du bør sjekke om den må finjusteres. Legg en bred list helt inntil det loddrette anlegget, og kapp den i 90 grader.
Kapp-/gjærsag - slik bruker du den SJEKK VINKELEN
Bruk en vinkel til å kontrollere om snittet er akkurat 90 grader. Listen på bildet er ikke skåret vinkelrett, så her må anlegget til kappsagen justeres.
Kapp-/gjærsag - slik bruker du den JUSTER ANLEGGET
Sagen justeres ved å flytte anlegget. Kutt først strømmen ved å dra ut støpselet. Skruen bak anlegget løsnes. Bruk en vinkel til å justere anlegget riktig.


STABILITET: SETT FAST KAPP-/GJÆRSAGEN

Kapp-/gjærsagen skal spennes fast. Ellers vil du ofte komme til å oppleve at snittene ikke blir presise.

Du kan spenne den fast på to måter: Direkte på et arbeidsbord/stativ. Eller på en plate, som du kan spenne fast til et hvilket som helst bord med tvinger.

Vil du spenne den fast på et arbeidsbord, er det best å forbore og bruke lange maskinbolter med vingemuttere. Da fjerner du den enkelt igjen.

Kapp-/gjærsag - slik bruker du denPÅ ARBEIDSBORDET: Sagen festes med maskinbolt og vingemutter.


Kapp-/gjærsag - slik bruker du denPÅ EN PLATE: Sagen monteres på en plate med bolter.


Kapp-/gjærsag - slik bruker du denPlaten spennes deretter fast på et arbeidsbord med hjelp av tvinger.

KAPP EN LIST UTEN PROFIL
Kapp-/gjærsag - slik bruker du den 1. Når du skal lære sagen å kjenne, er det greit å starte med en enkel oppgave – for eksempel å lage en ramme av lister. Still inn dreiebordet til 45 grader, og legg listen mot anlegget. Start sagen, og kapp.
Kapp-/gjærsag - slik bruker du den 2. Etter kappingen ser snittet slik ut. På fagspråket kalles det et 45 graders gjærsnitt. Fordi listen er helt firkantet (uten profiler), kan delene settes enkelt sammen, uten svinn.
Kapp-/gjærsag - slik bruker du den 3. Når det ene listestykket snus, kan de to delene settes sammen i en 90 graders vinkel. På fagspråket kalles det en rettvinklet gjærskjøt. Halvparten av rammen er nå ferdig.


SE OGSÅ: Derfor SKAL du ha en kapp-/gjærsag

SKJÆR UT TIL EN BLADSKJØT
Kapp-/gjærsag - slik bruker du den 1. I denne øvelsen lærer du å stille inn sagen til å sage i riktig dybde. Begynn med å måle opp og tegne en strek på listen, slik at du kan se hvor dypt du skal sage.
Kapp-/gjærsag - slik bruker du den 2. Sagdybden stilles som regel på en fingerskrue på sagen. Sett den slik at du kan se at bladet rekker akkurat ned til streken på listen. Merk deg at bladet ikke kan sage helt ut til kanten av listen.
Kapp-/gjærsag - slik bruker du den 3. For at bladet skal sage helt ut til kanten, er det nødvendig å bruke en offerpinne. Da kan du lage en masse små snitt i riktig dybde ved å flytte listen noen få millimeter om gangen.
Kapp-/gjærsag - slik bruker du den 4. Alle de små snittene i enden av listen gjør at det er enkelt å stemme ut til en bladskjøt. Offerpinnen kan du kaste – eller fyre opp i ovnen med.


LAG EN KASSE
Kapp-/gjærsag - slik bruker du den STILL INN SAGEN
Sett dreiebordet til 0 grader, og tipp sagen til venstre for å sage i 45 grader. Dermed er du klar til å sage fire sider til en kasse.
Kapp-/gjærsag - slik bruker du den SETT SAMMEN SIDENE
Når du setter sammen de fire sidene, skal hvert hjørne danne en vinkel på nøyaktig 90 grader. Gjør de ikke det, må du justere sagen igjen.


Relaterte artikler

 • Derfor SKAL du ha en kappsag

  Derfor SKAL du ha en kappsag

  06/09 Har du først brukt en kapp-/gjærsag, vil du nødig unnvære den senere. Her hjelper vi deg med å finne en modell som passer til dine behov.

 • Kapp-/gjærsag til STORE oppgaver

  Kapp-/gjærsag til STORE oppgaver

  11/02 Den nye kapp-/gjærsagen fra Metabo er en kraftkar med stor kapasitet. I tillegg har den noen lekre detaljer. Her kan du se om den er verdt investeringen.

 • Proffverktøy til en billig penge

  Proffverktøy til en billig penge

  26/01 Nå kan du pensjonere både gjærekassen, stemjernet og det tunge og uhåndterlige vateret! Vi gir deg 8 tips på proffverktøy til en billig penge!

 • Dyrt eller billig verktøy?

  Dyrt eller billig verktøy?

  02/01 Prisforskjellen på en billig og en dyr utgave av samme type verktøy kan være enorm. Og hva velger du da? Få svaret her, før du går på handletur.

 • Batteridrevet supersag fra Dewalt

  Batteridrevet supersag fra Dewalt

  18/07 Til alle som vil jobbe uten ledning, og som har behov for å flytte sagen ofte, har Dewalt denne lekre 18 volts kapp-/gjærsagen. Les mer om den her!

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss