Cookies- og Brukervilkår


8 kapp-/gjærsager settes på prøve

Enhver tømrer har en kapp-/gjærsag, og har du laget et stakitt eller kappet bord til et nytt uthus, så skjønner du hvorfor. Det er en genial oppfinnelse til mange like og nøyaktige snitt. Vi har testet åtte sager, slik at du kan se hva du skal kikke etter i butikken.


Alle de åtte sagene ble testet i verkstedet. Her tester vi stabilitet og uttrekk i teleskopstengene.

I prinsippet er kapp-/gjærsagen en sirkelsag som er hengt opp i uttrekksskinner, slik at du kan kjøre den frem og tilbake. Dermed kan du sage gjentatte ganger i nøyaktig samme vinkel, både vannrett og loddrett. Det gjør jobben med å kappe en stabel med staver til et stakitt eller bord til kledningen mye lettere.

Før du kjøper en kapp-/gjærsag

Før du kjøper en kapp-/gjærsag, skal du ha kontroll på hvor store materialdimensjoner du regner med å kappe. Sager som håndterer store dimensjoner er dyrere, fordi det krever kraftigere materialer hvis sagen skal kunne trekkes lenger ut og fortsatt sage nøyaktig.

Bladet har også betydning for prisen. Her har vi valgt sager som har sagblad med en diameter på rundt 25 cm. De kan kappe alt fra små lister, til bjelker på 8-9 cm tykkelse, noe som skal være nok for de fleste. Antallet tenner på bladene varierer, fordi vi har brukt de bladene produsenten har levert med. Du kan selv kjøpe blad med flere eller færre tenner.

DISSE HAR VI TESTET

AEG PS 254 L
MAKITA LS 1018 L
BOSCH GCM 10 SD
DEWALT DWS 778
RYOBI EMS 254 L
EINHELL TH-SM 2534 DUAL
METABO KGS 254 M
STANLEY FME 720

VIKTIG VED VALG AV KAPP-/ GJÆRSAG • Håndgrep. Grepet skal være godt å holde på, og ha god plass til hånden. Noen foretrekker loddrette grep, andre vannrette.
 • Støvpose/utsuging. Har du sagen stående fast i verkstedet, bør du koble til en støvsuger. Ellers bør du forsikre deg om at støvposen fanger opp det meste av sagstøvet.
 • Teleskopstengene gjør det mulig å kappe ganske brede emner, men de skal ikke ha slark, for da får du et unøyaktig snitt. Sjekk dem.
 • Bæregrep. Den tunge sagen skal kanskje flyttes av og til. Derfor bør det være et grep i toppen, så du f.eks. kan løfte den opp i bilen.
 • Dybdejustering. Skal du f.eks. lage bladskjøter, skal du ikke sage helt gjennom emnet. Sagen skal ha et presist dybdestopp, som er lett å justere, og en lett lesbar skala.
 • Arbeidslys/laserlinje. Godt lys på sagestedet, og en laserlinje som viser nøyaktig hvor du sager, bør alle sager være utstyrt med.
 • Dreiebord. Som minimum skal bordet kunne svinges 45° til hver side, og ha tydelige hakk til de mest vanlige vinklene. I tillegg skal bordet kunne spennes bomfast.
 • Tilting. Bladet skal også kunne tiltes, dvs. helles til siden, slik at du f.eks. kan kappe fotlister skrått i endene. Og minst til 45° helling.
 • Beskyttelsesskjerm. Den glir opp fra bladet når det senkes mot emnet, men det skal være mulig å løfte skjermen og låse den ved hjelp av et grep ved startknappen.
 • Sagblad. Det er stor forskjell på prisen på sagblad, og både kvalitet og størrelse har betydning. Før du kjøper kapp-/gjærsag, bør du sjekke prisnivået på blad til den. Det kan du spare penger på i lengden.

Relaterte artikler

 • Forbausende presis laseravstandsmåler

  Forbausende presis laseravstandsmåler

  07/10 Boschs nye laseravstandsmåler er lett å bruke, med troverdige resultat. I tillegg har den en ekstra smart funksjon. Les mer om hva vi mener om den.

 • Test av vatere

  Test av vatere

  24/11 Vateret er et av de viktigste verktøyene i verktøysamlingen. Det skal virke perfekt hver gang.

 • Test av kapp-/gjærsager

  Test av kapp-/gjærsager

  05/02 Kapp-/gjærsagen er uunnværlig når du skal bygge et uthus eller legge et gulv. Den er perfekt til masseproduksjon av skrå og rette snitt, og med teleskoputtrekk er den i stand til å gape over ganske store emner. Vi har testet ...

 • Få mest mulig ut av kapp-/gjærsagen

  Få mest mulig ut av kapp-/gjærsagen

  06/10 Kapp-/gjærsagen er ikke bedre enn sagbladet i den. Her viser vi hvordan du finner riktig blad. Og hvordan du får mest mulig ut av sagen.

 • GUIDE: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

  GUIDE: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

  03/10 Kapp-/gjærsagen er til stor hjelp i mange situasjoner. Her viser vi deg hvordan du justerer og bruker den geniale kapp-/gjærsagen.

Last ned
Klikk på de små bildene for å forstørre.
 • Kapp-/gjærsag: Vi tester åtte modeller

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss