Cookies- og Brukervilkår


TEST: Vi kårer den beste stikksagen

De er blitt sterkere, mer presise og enklere å betjene. Derfor er det NÅ du skal kjøpe ny stikksag. Vi har testet åtte av disse populære maskinene, for å se hva du kan forvente å finne ute i butikkene. Se hva vi fant frem til i denne testen.


Vi tester om alle stikksagene har krefter til å kunne brukes som dykksag.

Alle kjenner stikksagen. Det er det mest vanlige elektriske verktøyet du får kjøpt i et byggvarehus, kanskje med unntak av en skru-/bormaskin.

Stikksager fås i to utgaver: en stavmodell, som gjerne er den som foretrekkes av håndverkere, og en bøylegrepsmodell, som er den de fleste gjør det selv-folk bruker. Derfor er det den modellen vi tester her. Prisene varierer også, fra noen få hundrelapper, til flere tusen kroner. Vi har plukket et utvalg stikksager der nesten alle koster under 1000 kroner. Det gjør sagene mest mulig sammenlignbare, og det er dem det selges mest av i byggvarehusene rundt om.

De små, lette sagene er veldig anvendelige til mange ting. De er fantastiske til å skjære ut hull i plater av tre og gips, og de er fabelaktige når du skal lage små, kurvede snitt. Men de kan også brukes når du skal kappe et par cm av en lekt eller et bord, hvis snittet ikke trenger å være fullstendig nøyaktig.

DISSE HAR VI TESTET

BOSCH PST 1000 PEL
HITACHI CJ 90 VST
STANLEY FME 340 K
EINHELL TH-JS 85
COTECH 40-8774
RYOBI RJS 950
SKIL 4381
WORX WX 473

VIKTIG VED VALG AV STIKKSAGGrepet skal ligge godt i hånden. Det skal ha god plass til en hånd med arbeidshanske på, og være utstyrt med sklisikkert belegg.

Start/stopp og lås. Knappen skal sitte slik at den er lett å betjene, og den skal kunne låses, slik at sagen ikke kan startes ved et uhell.

Hastighetsregulering. Du kan ikke sage med samme hastighet i alle materialer. I noe skal du sage langsomt, slik at materialet ikke smelter eller brenner, i annet kan du sage raskt. Derfor skal du kunne justere hastigheten på sagen.

Støvsugerstuss. Selv om sagen kan blåse ren sagelinjen, skal støvet suges opp, for det blir veldig mye av det. En støvsuger skal kunne kobles til uten problemer.

Pendelfunksjon. Du skal prøve sagen før du kjøper den, og det skal være forskjell på de forskjellige pendeltrinnene. Det er ofte tre trinn, og funksjonen skal lett kunne slås av.

Skråinnstilling. For å kunne sage et snitt på skrå, skal sålen kunne vinkles. Det beste er om det kan gjøres uten verktøy, og vinkelen skal kunne avleses enkelt på en skala.

Såle. Sagen skal ha en solid og helt plan såle med en høy oppkant (kant), slik at du kan føre sagen langs et bord eller en skinne.

Sponblåser. Sjekk at sagen har en sponblåser som blåser bort sagflis. Da slipper du å blåse det bort fra sagestreken selv.

Bladfestet skal kunne betjenes uten bruk av verktøy. Bladet skal sitte urokkelig fast, også når du sager i skarpe kurver.

Lys og laser. Du skal forsikre deg om at sagen har LED-lys, som lyser opp arbeidsområdet, og en laserlinje som hjelper deg å holde retningen.

Relaterte artikler

 • Åtte laseravstandsmålere i stor test

  Åtte laseravstandsmålere i stor test

  03/08 Elektroniske laseravstandsmålere har fått overkommelige priser for gjør det selv-folk. Vi har gjennomtestet åtte avstandsmålere i et rimelig prisleie.

 • TEST: De beste bor-/skrumaskinene

  TEST: De beste bor-/skrumaskinene

  23/07 De kompakte 18 volts bor-/skrumaskinene er geniale. Vi har testet 12 populære modeller. Se den overraskende vinneren – og det beste kjøpet.

 • Test av hekksakser

  Test av hekksakser

  08/04 Det finnes mange hekksakser på markedet, både med ledning og på batteri. Vi har testet 12 av de mest vanlige modellene for å finne ut hva de kan, og hva du kan forvente av dem.

 • Test av små sirkelsager

  Test av små sirkelsager

  19/02 Sirkelsagen er uovertruffen når du skal sage i tynne plater, bord og lekter. Den er både rask, sterk og sager rett. Vi har testet åtte små sirkelsager med ledning, som skal kunne dekke de fleste oppgaver i hjemmet. Her kan du ...

 • Test av stikksager

  Test av stikksager

  16/09 En stikksag er noe de fleste gjør det selv-folk har, og vi har testet dem tidligere. Men for første gang tester vi kun stikksager på batteri, for å se hvor gode de er blitt. Nettopp stikksagen kan du få enda mer ut av når du ...

Last ned
Klikk på de små bildene for å forstørre.
 • Stikksag - Gjør Det Selv tester åtte populære stikksager
 • Stikksag - Gjør Det Selv tester åtte populære stikksager
 • Stikksag - Gjør Det Selv tester åtte populære stikksager

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss