Cookies- og Brukervilkår


Velg riktige blad
til stikksagen

Stikksagen kan sage i det meste, så lenge den er utstyrt med riktig blad. Da kan den både pløye seg gjennom vannrør, lage skarpe snitt i laminat og sno seg gjennom akryl og fliser. Her får du et raskt innblikk i bladene til stikksagen, slik at du kan velge riktig til prosjektet ditt.STANDARDBLADET er til hverdagsoppgaver i tre, der presisjon ikke er viktig. Bladskaftet med en tverrtapp på begge sider (T) er det mest utbredte bladet til stikksager.

STÅLETS egenskaper er forskjellige, alt etter hva legeringen er laget av. Hardt metall bevarer skarpheten lenge, men knekker lett. Mykere metall tåler bedre vridninger, men det blir raskere sløvt.

STANDARDBREDDEN på 7-8 mm gir grei støtte til rette snitt, samtidig som det tillater myke kurver, som en stikksag er ekspert på.

TENNENE her er frest og utlagt. Det vil si at de ikke er slipt, men frest ut i stålet. Deretter er de vridd litt ut til sidene, slik at sagsporet blir en anelse bredere enn bladet. Det gjør bladet mer robust, og stikksagen sager raskere.

LENGDEN er 92 mm på dette bladet, men det skal alltid tilpasses materialet. Det betyr at bladet skal være langt nok til å rekke gjennom, men ikke så langt at det begynner å vibrere.

SPISSEN gjør det mulig å dykke bladet ned i et emne uten å forbore.


STANDARD: FIRE VANLIGE SAGBLAD
STANDARDSNITT I MYKT TRE: 10 mm furu sager en stikksag enkelt med et hederlig standardblad som dette. Kjøper du flere samtidig, kan du komme ned i veldig hyggelige priser. Dermed sager du alltid med et friskt blad.


PRESISE, RENE SNITT I LAMINAT: Bladet til laminerte plater, skal unngå at det harde, sprø laminatet splintrer. Snittet blir renest på oversiden, i motsetning til andre blad, der undersiden vil bli penest når du sager med en stikksag.


EKSTRA FINE SNITT I HARDT TRE: Bladet gir et helt rent og glatt snitt i begge retninger av fibrene. Det skal ha god tid til å jobbe seg fremover, ellers svir det treet, i tillegg til at bladet kan bli ødelagt av varmgang.


STANDARDSNITT I METALL: Standardbladet til metall, sager fint opptil 1,5 mm tykke plater. Vi testet bladet utover hva det lover, og selv i en 4 mm jernplate kommer det frem. Til kurver kjøper du et smalere blad.


TETT PÅ: TENNENE
TRE- OG FIBERPLATE
Tennene er lagt ut, og slipt ekstra spisse og skarpe.
METALL OG KUNSTSTOFF
Blad med små tenner og bølgeform. Blant annet til metallplater og rør.

FINE SNITT I HARDT TRE

Glatt bladside og tenner som er slipt skarpe. Også til kunststoff.
MYKT METALL
Sager raskt og grovt i aluminium, sink og annet mykt metall.
FIBERSEMENT OG GIPS
Slitesterkt blad med utlagte tenner, strødd med hardmetallkorn.


SPESIALISTER: 4 BLAD TIL SÆRE STIKKSAG-OPPGAVER


HARDMETALL OG RUSTFRITT STÅL: Dette bladet gir et rent og raskt snitt i harde metaller, som rustfritt stål – for eksempel en 1 mm komfyrplate, som skal ha et innhakk til en stikkontakt. Også godt egnet til andre typer hardt metall.


SAGING I AKRYLGLASS: Spesialbladet gir flotte snitt i akryl og andre kunststoffmaterialer. I kraftige plater skal du senke hastigheten og føre sagen forsiktig fremover. Ellers blir kurvene ujevne, som på bildet over.


SAGING I TEGL, STEIN OG FLISER: Mellomharde keramiske fliser, kan sages langsomt med dette bladet, men en vinkelsliper gjør jobben bedre. Støtt flisen, slik at den ikke knekker. Bladet fungerer godt i mykere fliser.


GIPS OG FIBERSEMENT: Gipsplater kan sages med vanlige treblad, men de slites raskt ned. Dette bladet tåler slitet, og fliser nesten ikke opp pappen. Den klarer både glatte snitt og kurver, også i fibersement.


SAG MER NØYAKTIG MED HJELPEMIDLER
SAG RETT MED ET BORD
Spenner du fast sagen under et stikksagbord, kan du dele lekter på langs.

SAG RETT MED EN SKINNE

Spenn fast en skinne av tre eller metall, og før stikksagen langs skinnen.
PARALLELLANLEGG
Skal du bare sage et par cm av et emne, kan du bruke et parallellanlegg.
SIRKELANLEGG
Vil du lage et flott, rundt hull eller en rund plate, kan du få hjelp av et sirkelanlegg.

Relaterte artikler

 • QUIZ: Gjett 5 sagblad

  QUIZ: Gjett 5 sagblad

  09/09 Med riktig spesialblad kan en stikksag sage i nesten ALT. Men kan du se hvilket blad som er laget for metall – og hvilket som er best til porebetong?

 • Bruker du riktig sagblad?

  Bruker du riktig sagblad?

  07/09 Standardbladet til stikksagen sager det meste, men ikke like godt i alt. Til mange oppgaver gjør et spesialblad jobben bedre. Sjekk her!

 • Stikksag i proffkvalitet

  Stikksag i proffkvalitet

  14/04 Stanley har en ny batteridrevet stikksag, som både har krefter og god balanse. Den mangler dog et par småting før den kan hevde seg ordentlig.

 • Sag perfekte kurver!

  Sag perfekte kurver!

  04/04 Stikksagen er en uunnværlig hjelper, og mer allsidig enn noen annen sag. Her viser vi hvordan du sager rett, i sirkler og i kurver med en stikksag.

 • Stikksagekspert på fem minutter

  Stikksagekspert på fem minutter

  04/03 Ved du hva du skal se etter når du kjøper stikksag? Sjekk hurtigguiden vår, og få oversikt over forskjellige typer stikksager, deres funksjoner og oppgaver.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss