Cookies- og Brukervilkår


TEST: 8 motorsager i hard kamp

Hvor mye får du egentlig for pengene når du kjøper en motorsag? Vi har testet åtte sager i et overkommelig prisleie. Det er ikke sager beregnet til profesjonelt bruk, men til felling og kapping av ved. Se hvilken som vant.


Sammen med en erfaren bruker av motorsager, satte vi alle sagene på jobben med å kappe en trestamme i skiver.

Vil du ut i skogen for å skaffe din egen ved, må du ha en ordentlig motorsag. Og glem alt om elektriske varianter. For det første er det dårlig med strøm i skogen. Dernest får du ikke krefter nok fra en elektrisk sag.

Når du skal bruke motorsag, skal du huske at du ikke skal jobbe over hodehøyde, og du skal være kledd med nødvendig verneutstyr. Selve sagen skal også være sikkerhetsmessig i orden. Derfor bør du alltid be om å få teste den i butikken før du kjøper den.

Dytt frem kjedebremsen, og sjekk at den virker umiddelbart. Den skal heller ikke stoppe kjedet tilfeldig en gang iblant. Husk også å teste hvor enkelt eller vanskelig det er å starte sagen, både kald og varm, og pass gjerne på at du får med et såkalt sikkerhedskjede til sagen. Det er en spesiell type sagkjede, som reduserer risikoen for at sagen skal slå opp mot deg ved et uhell – det kan i ytterste konsekvens redde livet ditt. Når disse tingene er på plass, er du klar til kjøpe deg motorsag.

DISSE MOTORSAGENE HAR VI TESTET

STIHL MS 193 C
RYOBI RCS 5133 CB
HUSQVARNA 445E TRIOBRAKE
HUSQVARNA 435
JONSERED CS 2240 S
MCCULLOCH CS 450 ELITE
MAKITA ES3201S35A
AL-KO BKS 4540

Viktig ved valg av motorsagKjedebrems. Hvis du stikker sverdspissen inn i et treemne, kan sagen slå opp. Skjer det, blir kastbeskyttelsen slått frem av din venstre hånd, og sagen stopper omgående. Kjedebremsen stopper kjedet på under 0,1 sekund. Er kjedehastigheten 20 m i sekundet, rekker den å bevege sig 2 m fra du aktiverer bremsen. Derfor er det viktig at kastbeskyttelsen ikke må dyttes langt frem før sagen stopper. Sjekk dette i butikken.

Kjede. Det finnes forskjellige kjeder, men det viktigste er at du holder det skarpt. Ellers må du presse sagen når du bruker den, og da skjer ulykker raskere enn du aner.

Sverd. Jo lenger sverd, desto tykkere stammer kan du kappe. Men et kort sverd er sterkere. Sjekk om sagen kan brukes med forskjellige sverdlengder (og kjede).

Kjedestrammer. Kjedet skal være stramt. Det er lettest å holde det stramt hvis det kan strammes uten bruk av verktøy.

Fangtapp. Den lille kroken i bunnen skal fange kjedet hvis det ryker eller hopper av fordi det er slakt. Den beskytter hånden din, sammen med høyrehåndsbeskytteren.

Høyrehåndsbeskytter. Hvis kjedet ryker, kan det slå bakover og skade høyre hånd. Derfor skal beskyttelsen være stor nok til å skjerme hånden. Men sjekk at det er plass til hånden ikledd en arbeidshanske.

Gassperre. Motorsagen skal være utstyrt med en gassperre. Den gjør at du kan starte motoren, men kjedet kan ikke kjøres rundt før sperren aktiveres.

Bøylegrep. Venstrehånden skal ha godt tak i sagen, for det er med den du styrer sagens vinkel i forhold til treet. Bøylegrepet skal gå rundt sagen, slik at sverdet kan sage både loddrett og vannrett.

Relaterte artikler

 • Pass godt på motorsagen

  Pass godt på motorsagen

  29/04 Du kan gjøre mye selv for å sikre deg envelfungerende og ikke minst sikker motorsag. Vi har samlet noen gode råd.

 • TEST: Her er den beste eksentersliperen

  TEST: Her er den beste eksentersliperen

  10/11 Vi har testet åtte av de mest populære eksentersliperne. Se den suverene testvinneren OG det beste kjøpet. Slik at du vet hva du skal kjøpe neste gang.

 • Vi tester ny sporhund fra Bosch

  Vi tester ny sporhund fra Bosch

  27/10 Bosch D-tect 120 er laget for å avsløre skjulte installasjoner i bygningsdeler. Se om den kan stå distansen ut, når vi tester dens evner som sporhund.

 • Kjedesag på batteri. Fungerer det?

  Kjedesag på batteri. Fungerer det?

  21/10 En kjedesag på batteri? Vi innrømmer at vi ikke forventet oss særlig mye av Black & Deckers lille kjedesag på batteri. Her kan du se om vi endret mening.

 • Kjøp sag NÅ - få mer for pengene

  Kjøp sag NÅ - få mer for pengene

  15/09 De er blitt sterkere, mer nøyaktige og enklere å bruke. Derfor er det NÅ du skal kjøpe ny stikksag. Vi har testet åtte modeller. Se hva vi fant ut.

Last ned
Klikk på de små bildene for å forstørre.
 • Stor test av motorsager
 • Stor test av motorsager
 • Stor test av motorsager

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss