Cookies- og Brukervilkår


Gi spaden et nytt skaft

Hageredskap kan av og til være utsatt for temmelig stor belastning. Er uhellet ute, og skaftet på spaden eller hakka sprekker, er det ingen grunn til å kassere dem hvis de ellers er av god kvalitet. Det er nemlig ikke så vanskelig å skifte skaft.



Når du skal kjøpe et nytt skaft, er det en fordel å ha med det gamle. Da får du et skaft som både passer i lengde og som er omtrent like tykt som det gamle. Det er nemlig flere forskjellige å velge mellom – det fins både rette og bøyde typer.

Lengden er viktig selv om det er mulig å tilpasse den. Tykkelsen derimot er ikke fullt så viktig, men det nye skaftet må selvfølgelig ikke være for tynt.

Sammen med skaftet skal du også kjøpe et par nagler som passer i lengden. Det vil si at de ikke må være for korte. Så heller for lange, for da kan de kappes uten større problemer.

PROBLEM

Spaden er overarbeidet! Først var det bare en sprekk i skaftet, men da oppgavene ble ekstra utfordrende, knakk det. Og nå er den ubrukelig.

LØSNING

Du setter på et nytt skaft. Når du har tilpasset det nye skaftet, borer du hull gjennom det til en nagle som holder det på plass. Du kan med fordel bore opp først med et tynt bor.



Skrustikka er praktisk Spaden skal være spent godt fast både når de gamle naglene skal fjernes, og de nye monteres. Ei skrustikke er mest praktisk, men i et knipe tak kan du også klare deg med en arbeidsbenk med fast spennings funksjon.

SETT PÅ ET NYTT SKAFT:


1. Fjern den gamle naglen

Det enkleste er å bruke en vinkel sliper. Slip vekk naglehodet slik at du kommer ned i nivå med selve bladet. Bruk beskyttelsesbriller og et par kraftige arbeidshansker.

2. Fjern treskaftet

Restene av det gamle spadeskaftet kan sitte temmelig godt fast. Spenn spaden godt fast i ei skrustikke, og slå resten av skaftet ut med en hammer og en passe lang rundstokk.

3. Tilpass det nye skaftet

Bruk spissen av det gamle skaftet til å markere hvor mye som skal slipes av – både når det gjelder diameteren, og hvor langt oppe det nye skal spisses til. Pass på at du ikke tar av for mye.

4. Bor hull i skaftet, og sett det fast med en nagle

Boret bør ha samme diameter som naglen. Bor nøyaktig og helt loddrett slik at du treff er hullet på baksiden. Naglen skal kappes slik at den stikker litt ut. Sag den til med ei baufi l.

5. Bank naglen flat

Legg spaden på et hardt underlag, f.eks. den lille ambolten på skrustikka. Slå på kanten av naglen – hele veien rundt – med kontrollerte slag slik at den blir fl at og danner en krage som går ut over hullet. Da sitter skaftet fast!

Relaterte artikler

 • Hvordan henger jeg opp små hageredskap?

  Hvordan henger jeg opp små hageredskap?

  19/08 Jeg har noen små hageredskap til drivhus og kjøkkenhage, som jeg gjerne vil henge opp på en smart måte. Har dere en god idé?

 • Her er den beste høytrykkspyleren

  Her er den beste høytrykkspyleren

  24/06 En høytrykkspyler er en genial rengjøringsmaskin. Vi har testet åtte gode gjør det selv-maskiner. Se vinneren og det beste kjøpet her.

 • Test av gresstrimmere

  Test av gresstrimmere

  07/05 Vi har testet åtte trimmere: fire på bensin og fire på strøm. Det gir deg et innblikk i hva som finnes på markedet.

 • Hvordan nagler jeg et skaft?

  Hvordan nagler jeg et skaft?

  22/10 Skaftet på den gamle spaden min er knekt. Skal jeg bruke nagler i skjøten, som på det gamle? Og hvordan gjør jeg det?

 • ROSER: Oppbindingswire til klatrerosen

  ROSER: Oppbindingswire til klatrerosen

  30/09 VIDEO: Skal rosene dine vokse oppetter en mur, vil du ofte ha behov for å binde dem opp til noe. Det kan både hjelpe deg med å styre veksten, og rosene risikerer ikke så lett å knekke i vinden når de er bundet opp.

Last ned
Klikk på de små bildene for å forstørre.
 • Gi spaden et nytt skaft

Vanskelighetsgrad

Vanskelighetsgrad 1/4

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss