Cookies- og Brukervilkår


Gjødsel

Vi vil jo gjerne at staudebedet skal være så frodig som mulig. Derfor kan det være nødvendig å tilføre litt gjødsel for å forbedre levevilkårene for plantene. Men husk alltid at for mye gjødsel er like vondt for planten som for lite!

Det finnes mange forskjellige produkter du kan velge mellom når du skal gjødsle staudene dine. Vekstbetingelsene for plantene kan variere fra plante til plante og fra hage til hage.

Derfor kan du ikke på forhånd slå fast hvor mye – eller hvilken type – gjødsel du skal bruke i nettopp ditt staudebed. Gjødsel består av forskjellige sammensetninger av kvelestoff, fosfor og kalium.

I daglig tale også N, P og K. Kort fortalt gir kvelestoff grønne blader og god vekst. Fosfor fremmer blomstene, og kalium styrker plantens vev og rotvekst. Gjødsel fås i flere former. Som forskjellige slags kuler og plugger, flytende eller små pinner.

Noe er organisk, annet er mineralsk – også kalt kunstgjødsel. For plantene dine er det likegyldig om det er den ene eller andre slags gjødselen de får. Den mineralske gjødselen virker med det samme.

Den organiske, derimot, omsettes ikke fullt så raskt. Det er stor forskjell på hvor ofte det er nødvendig å gjødsle. Visse typer gjødsel er langtidsvirkende, og avgir næringsstoffer over en periode fra én måned og opp til et halvt år.

Les alltid veiledningen på den enkelte gjødselpakke for riktig dosering og bruk. Selv om du nøye overholder doseringsveiledningen, må du være oppmerksom på å stoppe gjødslingen i god tid før det blir vinter, så staudene rekker å stoppe veksten.

Det gir plantene mulighet for å herde, så de har noe ballast til å klare seg gjennom den kalde vinterperioden.

Relaterte artikler

 • Genial vannslange fra Hozelock.

  Genial vannslange fra Hozelock.

  27/07 Med Hozelocks nye vannslange er det SLUTT på knuter og sammenfiltrede slanger. Sett på vannet og slangen ruller seg ut til tre ganger sin lengde.

 • VANN I HAGEN 1: Reingjøringsverktøy

  VANN I HAGEN 1: Reingjøringsverktøy

  21/11 VIDEO: Noe du absolutt bør kjøpe til hagedammen din, er en hov. Damhover fås i vidt forskjellige størrelser og ulike lengder på skaftet. Hoven må naturligvis passe til størrelsen på dammen din. Men sørg gjerne for at skaftet ...

 • SLYNGPLANTER: Insektsåpe

  SLYNGPLANTER: Insektsåpe

  14/11 VIDEO: Har du slyngplanter innendørs – f.eks. i drivhus eller vinterhage – kan de være tilbøyelige til å få ubudne gjester av ulike slag.

 • INNRED HAGEN: Rett av de nye hellene

  INNRED HAGEN: Rett av de nye hellene

  26/10 VIDEO: Skal du utvide en eksisterende belegning i hagen, er det helt avgjørende at du oppnår samme nivå på de to belegningene.

 • ROSER: Oppbindingswire til klatrerosen

  ROSER: Oppbindingswire til klatrerosen

  30/09 VIDEO: Skal rosene dine vokse oppetter en mur, vil du ofte ha behov for å binde dem opp til noe. Det kan både hjelpe deg med å styre veksten, og rosene risikerer ikke så lett å knekke i vinden når de er bundet opp.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Hvilken maskin /verktøy for å (skrå)skjære

Hvilken maskin/verktøy egner seg for å ...

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss