Cookies- og Brukervilkår


Derfor er Li-ion-batterier geniale

Når vi i dag kan slå gress, felle trær og skru hele dagen med en batteridrevet maskin, er det et resultat av en heftig kappestrid mellom produsentene. Gjennom en årrekke har det nemlig lyktes å stappe mer og mer utholdenhet og kraft inn i litium-ion-batterier. Og kappløpet har såvidt begynt.


Inne i Li-ion-batteriet finner vi hemmeligheten bak effektiviteten: Avansert elektronikk overvåker de seriekoblede, kraftige og oppladbare litium-ion-cellene.

Gå en tur ut i verkstedet og sjekk det nyeste batteriverktøyet ditt. Vi gjetter på at det står litium-ion (Li-ion) på batteriet. Hvis det ikke er tilfellet, kan forklaringen nesten bare være at du ikke har kjøpt nytt batteridrevet verktøy de siste ti årene.

Li-ion-batteriet har nemlig for lengst presset konkurrentene ut av markedet, og fordelene med batteriteknologien er da også åpenbare.

Et Li-ion-batteri lever lenger

Litium-ion-batteriet er blant annet mye lettere enn for eksempel nikkelbatterier. Det betyr at du får batterier med samme vekt, men med en vesentlig større kapasitet.

Levetiden på Li-ion-batteriet er i tillegg i en liga for seg selv: Typisk 800-1000 oppladinger til 100 %, noe som betyr at du kan lade opp en bor-/ skrumaskin hver eneste dag i 2-3 år. Ganske imponerende, ikke sant?

Li-ion-batteriet selvutlader (nesten) ikke

Samtidig briljerer Li-ion også ved at det ikke selvutlader. Eller rettere sagt – det gjør det, men det går vesentlig saktere enn hos forgjengerne. Li-ion-batteriet har en selvutlading på bare 3-5 % i måneden, mens nikkelbatteriene blir redusert med 25 %.

Li-ion-batteriets største trumf

Li-ion-batteriets største trumf er likevel ubetinget hvor utrolig lenge det er i stand til å holde på spenningen. Eller sagt på en annen måte – hvor lenge det klarer å holde verktøyet ditt gående. Driftstiden måles i amperetimer (Ah), og her har det for alvor skjedd ting.

LAST NED HELE ARTIKKELEN og få en innsikt i hvordan dette har kunnet la seg gjøre. Vi ser også på den geniale oppbyggingen av Li-ion-batteriet, den smarte innebygde elektronikken og ikke minst den imponerende hurtigladingen, som gjør Li-ion enda bedre enn for bare få år siden.

Relaterte artikler

 • Vindusvaskere på batteri – duger de?

  Vindusvaskere på batteri – duger de?

  03/10 Batteridrevne maskiner som gjør vinduspussing til en lek, selges som aldri før. Vi har testet tre maskiner, for å se hva de duger til.

 • STAUDER: Ugresshakke

  STAUDER: Ugresshakke

  21/09 VIDEO: En ugresshakke er uunnværlig i hagen når det jevnt og trutt må fjernes ugress. Det fås både med rett skaft, som her, og i en ergonomisk utgave, hvor skaftet er utformet med en bøy for å avlaste ryggen.

 • TIPS: 3 Detektor avslører alt

  TIPS: 3 Detektor avslører alt

  15/09 VIDEO: Med en detektor kan du avsløre hva som gjemmer seg i husets vegger, under gulv og over tak før du borer. Da slipper du kjedelige overraskelser. På denne prøvemonteringen tester vi om detektoren kan finne et kobberrør, ...

 • TIPS: 3 Detektor avslører alt

  TIPS: 3 Detektor avslører alt

  15/09 VIDEO: Med en detektor kan du avsløre hva som gjemmer seg i husets vegger, under gulv og over tak før du borer. Da slipper du kjedelige overraskelser. På denne prøvemonteringen tester vi om detektoren kan finne et kobberrør, ...

 • TIPS: 2 Spiralsag til fliser

  TIPS: 2 Spiralsag til fliser

  15/09 VIDEO: Med en spiralsag kan du lett og raskt sage til bl.a. dine fliser. Men den kan også skjære i metall og tre. Maskinen kan både skjære rett, skrått og i forskjellige former. F.eks. er den perfekt til å skjære ut til ...

Last ned
Klikk på de små bildene for å forstørre.
 • Li-ion-batteri: Derfor er Li-ion-batterier geniale
 • Li-ion-batteri: Derfor er Li-ion-batterier geniale

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss