Cookies- og Brukervilkår


Originalen – og kopiene

25 år etter at multimasterspesialisten Fein introduserte deres geniale maskin, har den fått konkurranse fra flere kanter. Og selv om maskinene stort sett kan det samme, er det forskjell – ikke minst på tilbehøret. For ikke alt verktøy kan brukes på alle maskinene.

Den kan sage, skrape og slipe med et nesten kirurgisk snitt. Den kan dykksage som et elektrisk hoggjern, skjære ut firkantede hull, fjerne fuger mellom veggfliser og sage i gips og porebetong. Og den kan fjerne overskytende lim og silikon etter fugearbeid. Multikutteren er nærmest genial, og jo mer du arbeider med den, jo mer imponert blir du. Inntil 2008 var multikutteren ensbetydende med tyske Fein. Det var denne fabrikken som oppfant ett av håndverkernes yndlingsverktøy tilbake i 1980-årene. Men etter hvert som patentene utløp, lå veien åpen for konkurrenter som Bosch, Power Craft og Meec. De hadde lenge stått klar i kulissene, og med ett slag kom de billige modellene. Det unike ved multikutteren er dens oscillerende bevegelser som flytter kniv- og skjæreverktøy millimeter fra side til side i et rasende tempo – opp til 21 000 svingninger i minuttet. Samtidig kan skjæreretningen på sagbladet justeres i forhold til arbeidsstilling og plassforhold. Som følge av den lange erfaringen, kan Fein tilby svært mye tilleggsutstyr, men det er bare det eldre utstyret fra Fein – fra før 2006 – som kan brukes på maskinene fra Bosch og Meec. For samtidig med at konkurrentene kom inn på markedet, innførte Fein et nytt låsesystem til sitt verktøy, og dette er de inntil videre alene om å bruke. For å hjelpe de «gamle» Feinkundene slik at også de kan bruke det nye verktøyet, har Fein utviklet et spesielt adapter. Men ellers har også Bosch nå mye tilleggsutstyr, og hele tiden kommer det nytt.

Relaterte artikler

 • Én motor gir deg 12 fete maskiner

  Én motor gir deg 12 fete maskiner

  09/11 Med Black+Deckers nye multiverktøy, "MultiEvo", kan du relativt rimelig utvide verktøysamlingen med 12 FETE maskiner. Her kan du se hvilke.

 • 10 verktøy som sparer tid

  10 verktøy som sparer tid

  30/07 Med det riktige verktøyet, kan du spare mye tid. Vi viser deg ti forskjellige verktøy som gjør livet enklere. Har du dem ikke allerede, så kjøp dem nå!

 • Forsatsverktøy

  Forsatsverktøy

  07/05 Kvaliteten på forsatsverktøy har fått ordentlig oppsving de siste årene. For oss gjør det selv-ere kan det bety en snarvei til billigere verktøy.

 • Magisk vridning

  Magisk vridning

  19/03 Portrett av en genistrek: Det føles nesten magisk når skrumaskinen skrur, bare fordi du vrir hånden. Gyroskopeffekten er dog ikke bare morsom, den er også genial der det er trangt.

 • Snekkerverksted - 200 kr.

  Snekkerverksted - 200 kr.

  19/02 Overfresen er snekkerens tryllestav, og med det rette fresestålet forvandler den grove kanter til ren snekkerkunst.

Last ned
Klikk på de små bildene for å forstørre.
 • Originalen – og kopiene

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss