Cookies- og Brukervilkår


Slip verktøyet ditt - leksjon 1:5, bruk riktig slipeverktøy

Skjærende verktøy skal være skarpt for å fungere ordentlig. Det gjør arbeidet lettere – og morsommere. I dette kurset lærer du hvordan du sliper og holder verktøyet ditt superskarpt.

Vi bruker skjærende verktøy overalt i det daglige. Fra kjøkkenknivene på kjøkkenet, over spader, hekksakser og diverse stikkjern utendørs, til dyre bor og stemjern i verkstedet.

Felles for dette “verktøyet” er at vi er tilbøyelige til å bli ved med å bruke det, selv om det for lengst skulle vært slipt. Og det på tross av at vi jo godt kjenner fornøyelsen ved å rette av en gresskant med en skarp spade, eller skjære ei steik med en superskarp kjøkkenkniv. Slik er det også med stemjernet, høvelen, skjæret på rotorklipperen og kjedet på motorsagen.

Du kan kjøpe slipeverktøy i mange prislag og kvaliteter. Det lønner seg å ofre noen kroner, slik at du får skikkelig kvalitet – men du skal også vurdere det i forhold til behovet. Et nytt sagkjede koster kanskje bare et par hundrelapper. Da vil en maskin for å slipe opp dette være vanskelig å forsvare økonomisk.

I dette Gjør Det Selv-kurset viser vi hvordan du sliper verktøy på riktig måte – og vi viser hvordan du holder det skarpt. Spaden og rotorklipperen krever ikke sliping med kirurgisk presisjon, det går bra med en vinkelsliper og en fil. Vi sliper både grovt og fint, men i første leksjon starter vi med å presentere en rekke gode slipeverktøy du kan bruke, og som du vil møte i de neste leksjonene. Du trenger ikke alle, det avhenger av hva du vil slipe og hvor ofte.

I leksjon 1 viser vi deg også hvordan du sliper en kjøkkenkniv på en våtsliper eller en våtslipestein/bryne, slik at den glir gjennom steiken som om den var av smør.

Relaterte artikler

 • Vindusvaskere på batteri – duger de?

  Vindusvaskere på batteri – duger de?

  03/10 Batteridrevne maskiner som gjør vinduspussing til en lek, selges som aldri før. Vi har testet tre maskiner, for å se hva de duger til.

 • STAUDER: Ugresshakke

  STAUDER: Ugresshakke

  21/09 VIDEO: En ugresshakke er uunnværlig i hagen når det jevnt og trutt må fjernes ugress. Det fås både med rett skaft, som her, og i en ergonomisk utgave, hvor skaftet er utformet med en bøy for å avlaste ryggen.

 • TIPS: 3 Detektor avslører alt

  TIPS: 3 Detektor avslører alt

  15/09 VIDEO: Med en detektor kan du avsløre hva som gjemmer seg i husets vegger, under gulv og over tak før du borer. Da slipper du kjedelige overraskelser. På denne prøvemonteringen tester vi om detektoren kan finne et kobberrør, ...

 • TIPS: 3 Detektor avslører alt

  TIPS: 3 Detektor avslører alt

  15/09 VIDEO: Med en detektor kan du avsløre hva som gjemmer seg i husets vegger, under gulv og over tak før du borer. Da slipper du kjedelige overraskelser. På denne prøvemonteringen tester vi om detektoren kan finne et kobberrør, ...

 • TIPS: 2 Spiralsag til fliser

  TIPS: 2 Spiralsag til fliser

  15/09 VIDEO: Med en spiralsag kan du lett og raskt sage til bl.a. dine fliser. Men den kan også skjære i metall og tre. Maskinen kan både skjære rett, skrått og i forskjellige former. F.eks. er den perfekt til å skjære ut til ...

Last ned
Klikk på de små bildene for å forstørre.
 • Slip verktøyet ditt - leksjon 1:5, bruk riktig slipeverktøy
 • Slip verktøyet ditt - leksjon 1:5, bruk riktig slipeverktøy

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss