Cookies- og Brukervilkår


Test av eksenterslipere

Veldig mange gjør det selv-håndverkere har skaffet seg en eksentersliper, med god grunn. Den lille maskinen er enkel å håndtere, og mange av dem gjør jobben med flotte resultat. Men det finnes selvsagt variasjoner. I denne testen får du se hva åtte populære maskiner kan, slik at du kan se hva du skal kjøpe neste gang.


Vi tester eksentersliperne med både fint og grovt slipepapir, på forskjellige overflater.

Vi har testet åtte populære eksenterslipere, og satt dem i hardt arbeid. Derfor kan vi gi deg klar beskjed om hva du kan forvente av de enkelte modellene når det gjelder yteevne, kvalitet og små detaljer du kanskje ikke tenker på selv. Vi har testet maskiner med 125 mm slipesåle, fordi det er de det selges flest av, ifølge leverandørene. Det er også dem du enklest kan finne slipeskiver til, uten at de koster en formue.

Slik har har vi valgt ut de åtte eksentersliperne

Det kan ofte være litt av en jungel å orientere seg i, når du skal kjøpe elektrisk verktøy, fordi de samme maskinene fås i utallige forskjellige innpakninger, med forskjellig tilbehør. Maskinene vi har testet, står anført med bare den modellbetegnelsen som står på selve maskinen, uavhengig av hvilket tilbehør som følger med. Prisene er også oppgitt for bare maskinene – du vil sikkert kunne finne dem både dyrere og billigere rundt omkring. Et godt råd er derfor alltid å sjekke prisene på internett før du handler. Prøv for eksempel prisjakt.no

Hva menes med "eksenter"?

Eksentrisk betyr utenfor sentrum. Selve slipeskiven snurrer rundt, på samme måte som slipeskiver gjorde “i gamle dager”, når de ble montert på en bormaskin. Ideen bak en eksentrisk slipemaskin, er at sentrum på slipeskiven ikke er fast, men beveger seg i en liten sirkel med en diameter på noen få millimeter. Litt som når Jorda snurrer rundt sin egen akse, mens den samtidig beveger seg rundt sola. Denne dobbelte rotasjonen gjør at risikoen for at det oppstår slipespor, fordi det slipes for lenge på samme sted, nesten elimineres.

Eksentersliperen er utviklet av Festool, som kom med den første modellen allerede i 1976. De var også de første i verden til å utvikle en plansliper, så tidlig som i 1951.

DISSE HAR VI TESTET

DEWALT D 26453
METABO SXE TURBO TEC
BOSCH GEX 125-150 AVE
RYOBI ROS 300
MILWAUKEE ROS 125 E
BLACK+DECKER KA 198
AEG EX 125 ES
BOSCH PEX 400 AE

VIKTIG VED VALG AV EKSENTERSLIPER

■ Grep. Det skal være mulig å holde maskinen både med begge hender og med én hånd alene. Derfor bør det være minst to, og helst tre grep. De skal være utstyrt med sklisikkert og mykt belegg, slik at du kan holde ut å slipe i lang tid om gangen.

■ Hastighetsjustering. Du skal se etter maskiner som du kan justere hastigheten på. Du kan nemlig ikke slipe i samme hastighet på alle materialer. Et stort spenn på mellom 4000 og 13.000 omdreininger i minuttet er det optimale.

■ Motor. Du skal ikke kjøpe en slipemaskin med svakere motor enn 250 watt. Den vil ha vanskelig for å slipe myke tresorter. Motorbrems er også å foretrekke. Da slipper du å vente på å legge fra deg maskinen når du slipper startknappen.

■ Slipesåle. Det er stor forskjell på kvaliteten på borrelåsen som sitter under slipesålen. Sjekk at slipeskiven og borrelåsen sitter godt sammen. Da er du trygg på at papiret ikke sklir ut til siden mens du sliper.

■ Start-/stoppknappen skal være plassert slik at den ikke sitter i veien, og du skal ikke kunne komme til for å starte eller stoppe utilsiktet.

■ Støvoppsamler. En oppsamler tar en betydelig del av slipestøvet, og fanger det i en kassett eller en pose. Kassetten er lettere å tømme, men sitter ofte i veien, så posen er å foretrekke. Stussen skal kunne kobles til en verkstedstøvsuger, uten at du trenger å sette på en ekstra stuss.

■ Ledning. Når det er ledning på et verktøy, skal den være så myk at du kan jobbe fritt, og den skal være så lang at du kan komme deg godt rundt det emnet du sliper, uten at du må bruke en skjøteledning. Fire meter ledning er det optimale, etter vår vurdering. Sjekk dette når du står i byggvarehuset og vurderer hvilken maskin du vil kjøpe.

Relaterte artikler

 • Test av enhåndsbetjente eksenterslipere

  Test av enhåndsbetjente eksenterslipere

  02/01 Eksentersliperen, som kan betjenes med én hånd, er kommet for å bli. Håndverkere bruker den i stedet for en slipekloss, vi andre bruker den til både små og store oppgaver. I denne testen ser du hvor mye de små maskinene kan ...

 • Vi tester ny sporhund fra Bosch

  Vi tester ny sporhund fra Bosch

  27/10 Bosch D-tect 120 er laget for å avsløre skjulte installasjoner i bygningsdeler. Se om den kan stå distansen ut, når vi tester dens evner som sporhund.

 • Kjedesag på batteri. Fungerer det?

  Kjedesag på batteri. Fungerer det?

  21/10 En kjedesag på batteri? Vi innrømmer at vi ikke forventet oss særlig mye av Black & Deckers lille kjedesag på batteri. Her kan du se om vi endret mening.

 • Kjøp sag NÅ - få mer for pengene

  Kjøp sag NÅ - få mer for pengene

  15/09 De er blitt sterkere, mer nøyaktige og enklere å bruke. Derfor er det NÅ du skal kjøpe ny stikksag. Vi har testet åtte modeller. Se hva vi fant ut.

 • Her er markedets best motorsag

  Her er markedets best motorsag

  01/09 Vi har gjennomtestet åtte motorsager i et overkommelig prisleie. Se hvilken som vant suverent, med absolutt toppkarakter.

Last ned
Klikk på de små bildene for å forstørre.
 • Eksentersliper - Gjør Det Selv tester åtte eksenterslipere
 • Eksentersliper - Gjør Det Selv tester åtte eksenterslipere
 • Eksentersliper - Gjør Det Selv tester åtte eksenterslipere

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss