Cookies- og Brukervilkår


Styrken ligger i batteriet

Batteriet bestemmer hvor sterk et oppladbart redskap er. Men hva betyr V, Ah, NiCd og Li-ion? Og hvorfor er en 18 volt maskin ikke alltid sterkere enn en maskin på 12 volt? – Følg med når vi borer oss ned i batterienes tekniske univers.

Utvalget av praktiske driller er stort. Hyllene i bygg markedene og hos jernvarehandlerne bugner med tilbud på de praktiske maskinene som nå ikke lenger har ledninger, men oppladbare batterier. Men hva har du å stille opp med når batteriet er fullt av kryptiske tekniske
betegnelser som like godt kunne vært skrevet med kinesiske skrifttegn? Det vrimler nemlig med betegnelser som NiCd, NiMH og Li-ion som forteller noe om selve batteritypen – men for å gjøre vondt verre er batteriet også ofte utstyrt med betegnelser som 1,5 Ah, 12 V og en mengde symboler.

Volt alene er ikke nok

Det første spørsmålet som melder seg når du vil investere i en ny oppladbar drill, er hvor store krefter du har bruk for. Det er ikke engang ti år siden vi skrev her i bladet at 9,6 volt var rikelig til de alle fleste gjør det selv-oppgavene. I dag stiller de oppladbare maskinene med minst 12 volt – og maskiner med 36 volt er på markedet. Jo flere volt, jo mer kraft i batteriet og jo lengre kjøretid. Men, men – dessverre er det ikke så enkelt at alt er bare bra om du velger en maskin med mange volt. Langt ifra. Du må vite mer om både batteriet og maskinen. For 18 V er mye, men er batteriene utstyrt med for eksempel betegnelsen «1,0 Ah», vil kanskje den kraftige maskinen raskt gå tom for strøm. Ah, som står for amperetimer, er nemlig avgjørende for hvor lenge maskinen kan gå på en oppladning – det er populært sagt et tall for batteriets «energitank». Og her er 1,0 altfor, altfor lite.

Gamle og nye batterier

18 V og 3,0 Ah er normalt et uttrykk for et batteri til en sterk maskin. Men du vil aldri kunne være 100 prosent sikkert på at du dermed også får en svært sterk maskin. Kvaliteten på både batteriet og maskinen kan være dårlig. Men dersom vi snakker om merkevaremaskiner, som generelt er til at stole på, bør du klare deg med for eksemepel 12 eller 18 V og minimum 2,0 Ah – men bare når vi snakker om de «gamle» batteritypene. For du kan jo også velge en noe dyrere maskin med de nye litiumionbatteriene, og de kan være mye kraftigere – og så tar de mindre plass. Det er altså mye annet enn volt å ta hensyn til når du skal ut for å handle.

Relaterte artikler

 • Én motor gir deg 12 fete maskiner

  Én motor gir deg 12 fete maskiner

  09/11 Med Black+Deckers nye multiverktøy, "MultiEvo", kan du relativt rimelig utvide verktøysamlingen med 12 FETE maskiner. Her kan du se hvilke.

 • Forsatsverktøy

  Forsatsverktøy

  07/05 Kvaliteten på forsatsverktøy har fått ordentlig oppsving de siste årene. For oss gjør det selv-ere kan det bety en snarvei til billigere verktøy.

 • Magisk vridning

  Magisk vridning

  19/03 Portrett av en genistrek: Det føles nesten magisk når skrumaskinen skrur, bare fordi du vrir hånden. Gyroskopeffekten er dog ikke bare morsom, den er også genial der det er trangt.

 • Snekkerverksted - 200 kr.

  Snekkerverksted - 200 kr.

  19/02 Overfresen er snekkerens tryllestav, og med det rette fresestålet forvandler den grove kanter til ren snekkerkunst.

 • 20 tips til el-verktøy

  20 tips til el-verktøy

  02/09 De fleste av oss har mye elektrisk verktøy, og vi bruker det bare til det vi opprinnelig kjøpte det til; kappe et bord, bore et hull, kutte en flis, også videre.

Last ned
Klikk på de små bildene for å forstørre.
 • Styrken ligger i batteriet
 • Styrken ligger i batteriet

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss