Cookies- og Brukervilkår


Slik beskytter du deg

Hvis du vil minimere risikoen for skader, skal du bruke sunn fornuft og riktig verneutstyr. Her viser vi hvilken bekledning som er mest fornuftig å bruke når du for eksempel svinger motorsagen, sveiser eller reparerer taket.

HJELM

Bruk hjelm når det er risiko for å få noe i hodet. For eksempel når du beskjærer trær eller jobber over hodehøyde. Alle hjelmer i byggvarehusene oppfyller gjeldende krav. Så det er smak og behag som bestemmer hva du velger. Du får rene hjelmer, eller hjelmer med visir, hørselvern eller hodelykt. (Pris: fra 50 kroner)

HØRSELVERN

Mye motorisert og elektrisk verktøy bråker så mye, at de på kortere eller lenger sikt kan gi permanente hørselskader. Derfor er det en god vane å bruke hørselvern.

Ofte er det tilstrekkelig med et enkelt og billig hørselvern, men ønsker du en enda mer effektiv demping, kan du kombinere øreklokker med ørepropper. (Pris: fra 50 kroner)

ARBEIDSJAKKE

Bruk en robust arbeidsjakke i kraftig stoff, som kan gi beskyttelse når du for eksempel bærer materialer på skulderen eller støter mot noe. (En vanlig arbeidsjakke koster ofte fra 400-500 kroner. Vanntette, pustende utgaver koster mer, opp mot flere tusen.)

HANSKER

I byggvarehusene finner du en lang rekke verne- og arbeidshansker, som både gir et godt grep og føling med det du holder. De er ofte laget i et stretchmateriale, dyppet i gummi eller andre materialer, med enda bedre slitestyrke enn lær. De sterkeste har også skjære­innlegg. (Pris: fra cirka 25 kroner.)

VERNEBUKSER

Er du typen som selv griper motorsagen når det skal felles trær eller kappes ved, så bør du ha et par vernebukser. Under et slitesterkt nylonlag, har de et skjæreinnlegg av lange fibertråder. Hvis sagkjedet treffer trådene, vil det bli viklet inn i dem og stoppe. Hurtiglåser bak på buksene, gjør at de alltid kan tas av, selv om de i nødstilfelle nettopp ikke kan skjæres av.

Selv den billigste modellen vil være tilstrekkelig for de fleste, og du kan finne greie, billige sett med både bukser, hjelm, visir og hansker til cirka 1000 kroner.

VERNESKO

Føttene er utsatt i de fleste arbeidssituasjoner, og et par vernesko vil beskytte deg mot de verste skadene, uansett om du sparker i noe, mister en stein eller bare slår gress. Treffer du foten med gressklipperen, vil ståltuppen på skoen beskytte deg.

For cirka 250 kroner, kan du få en vernsko som holder i mange år. Ofrer du litt mer, får du en smartere sko med lavere vekt og bedre komfort. (Pris: fra cirka 250 kroner.)

VISIR

Når du for eksempel bruker en motorsag, er det en god idé å bruke et visir. Det er et godt alternativ til vernebriller, fordi visiret dekker hele ansiktet og ikke dugger. Skjærer du mye i metall, kan du kombinere visiret med vernebriller for å være på den sikre siden. (Pris: fra cirka 150 kroner.)

STØVMASKE/ÅNDEDRETTSVERN

Overalt hvor det støver, er det fare for skader som først viser seg mange år senere. Uansett om det er under nedriving, isolering, betongarbeid eller tre­sliping, skal du sørge for å beskytte luftveiene med en maske. Er det risiko for damper fra løsemidler eller mer aggressive kjemiske produkter, finnes det masker spesielt til formålet. (Åndedrettsvern koster fra cirka 500 kroner. Støvmasker koster fra cirka 20 kroner.)

VERNE­BRILLER

Oppgaven til vernebrillene er å hindre flyvende småobjekter og slipegnister i å treffe deg i øynene. Brillene fås i mange utgaver, fra de rimeligste som du bruker når nyttårsrakettene skal skytes opp, til smarte design i forskjellige farger. Alle gjør jobben på samme måte og like effektivt.

De dyre brillene er laget av poly­karbonat, som er hardere og mer ripefast. (Pris: fra cirka 30 kroner.)

FALLSIKRING

Det er en nødvendig, men relativ kostbar investering, å sikre deg når du jobber i høyden,
for eksempel ved beskjæring av høye trær. Et enkelt fall­sikringssett med sele, tau og festepunkt koster fra cirka 1500 kroner. Sørg for øvrig alltid for å ha en hjelper i nærheten når du jobber med fallsikring på deg. Det er ikke lett å redde deg selv, hvis du henger i en sele høyt oppe i luften. (Pris fra cirka 1500 kroner.)

DE 3 VIKTIGSTE

Utstyret avhenger av oppgaven, men til de fleste prosjekt er du godt dekket med:

1. Vernebriller
2. Hørselvern
3. Hansker

Relaterte artikler

 • Tett og fjærlett støvmaske

  Tett og fjærlett støvmaske

  29/06 Enhver som har slipt en nysparklet vegg, vet hvor nødvendig en god støvmaske er! Vi har testet denne fra Flügger.

 • Fete hansker til grovarbeid

  Fete hansker til grovarbeid

  23/05 ENDELIG et par kraftige arbeidshansker som kan brukes til nesten alt. Det er faktisk kun en ting å si om dem: Kjøp et ekstra par til bilen!

 • Slå på varmen - i klærne

  Slå på varmen - i klærne

  24/02 Fryser du, når du jobber i verkstedet eller ute i hagen? Da er Milwaukees serie av arbeidsklær med innebygget varme kanskje noe for deg.

 • Vindusvaskere på batteri – duger de?

  Vindusvaskere på batteri – duger de?

  03/10 Batteridrevne maskiner som gjør vinduspussing til en lek, selges som aldri før. Vi har testet tre maskiner, for å se hva de duger til.

 • STAUDER: Ugresshakke

  STAUDER: Ugresshakke

  21/09 VIDEO: En ugresshakke er uunnværlig i hagen når det jevnt og trutt må fjernes ugress. Det fås både med rett skaft, som her, og i en ergonomisk utgave, hvor skaftet er utformet med en bøy for å avlaste ryggen.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss