Cookies- og Brukervilkår


GUIDE: Blad til
kapp-/gjærsagen

Kapp-/gjærsagen er ikke bedre enn det bladet du setter i sagen. Til gjengjeld kan den sage i nesten alle materialer hvis du bruker det riktige bladet. Her viser vi hvordan du finner det, samt hvordan du får mest mulig ut av sagen med litt ekstra tilbehør.

Blad til kapp-/gjærsag

1. STØRRELSE: Tallene på bladet forteller alt om størrelsen. “210” er bladets utvendige diamenter. “2,6” er tykkelsen på bladet (det viser hvor bredt snittet blir). Og “30” angir diamenteren på senterhullet (om det passer til sagen din).
2. ANTALL TENNER: Tallet “30” forteller hvor mange tenner det er på bladet. Til treverk er 30 tenner et fintannet blad. Hadde det kun hatt 24, ville det vært et grovtannet blad.
3. HASTIGHET: Tallet “7000” forteller hvor fort bladet kan tåle å snurre rundt.
4. MATERIALE: Navnet på bladet angir som regel hvilket materiale bladet er beregnet for.
5. INNSNITT: De små snittene på bladet reduserer støy og kjøler bladet.

STANDARD: DE FIRE MEST VANLIGE BLADENE
Fintannet blad til kapp-/gjærsag FINTANNET – TIL TRE
Hvis et blad skal utpekes som det viktigste, må det være det fintannede til tre, fordi det kan brukes til både fine snitt, og til kapping av grove materialer. Bladet lager pene og rene snitt, med minimal oppflising.
Grovtannet blad til kapp-/gjærsag GROVTANNET – TIL TRE
Når du kjøper en kapp-/ gjærsag, sitter det ofte et grovtannet blad på maskinen. Med det sager du helt klart raskere enn med et fintannet blad, men sagsnittet blir litt oppfliset. Bladet er best til grove materialer.
Metallblad til kapp-/gjærsag TIL METALL
Et metallblad er beregnet til å sage i jern, men det er ikke egnet til å sage i rustfritt stål eller myke metaller, for eksempel aluminium. Bruker du skjæreolje mens du sager, holder bladet mye lenger.
Universalblad til kapp-/gjærsag UNIVERSALBLAD
Skal du skjære i mykt metall eller kunststoff, er universalbladet et godt valg. Da trenger du ikke en masse spesialblad. Bruk skjæreolje når du sager i metall. Da holder bladet mye lenger.


TILBEHØR: ARBEIDSBORD TIL KAPP-/GJÆRSAGER
Arbeidsbord til kapp-/gjærsagen GOD ARBEIDSHØYDE
Fra cirka 700 kroner og oppover, kan du kjøpe et fornuftig arbeidsbord til kapp-/gjærsagen. Det gjør at du kan stå i en behagelig arbeidsstilling og kappe helt nøyaktige snitt, uansett hvor du skal sage.
Arbeidsbord til kapp-/gjærsagen Du skal vite avstanden mellom monteringshullene på sagen før du kjøper et bord. Sjekk deretter hvilken hullavstand arbeidsbordet maksimalt kan justeres til. Da finner du ut om bordet passer til sagen du har.
Arbeidsbord til kapp-/gjærsagen Alle arbeidsbord har ruller i endene. Emnet du skal kappe kan legges på dem, slik at du enkelt kan dra det frem og tilbake, til emnet er plassert akkurat der bladet skal sage.


LAG ET LANGT ARBEIDSBORD TIL KAPP-/GJÆRSAGEN

Emnet skal ligge i vater når du sager med kapp-/ gjærsagen. Ellers blir snittet unøyaktig. Derfor er det kjekt med et langt arbeidsbord som kan understøtte lange lister og bord, og som emnet kan spennes fast til. Dermed ligger det både rett og stabilt. Med dette arbeidsbordet kan du kappe selv lange bord helt nøyaktig.

Arbeidsbord til kapp-/gjærsagen

Arbeidsbordet kan lages i den lengden du ønsker (helst over 1,5 meter). Skal du kappe mange bord eller lister i samme lengde, bør du bruke et lengdestopp. Bordet skal bygges av trematerialer som er helt rette.

Arbeidsbord tilkapp-/gjærsagen

Bordet bygges av en lang, helt rett planke (A) og en list (B), som du limer og skrur sammen i vinkel. Under planken (A) limer og skrur du fast listene (C). Høyden på listene (C) bestemmes av sagen. De skal løfte planken (A) så høyt opp, at overkanten flukter med sagens innebygde bord.

STIGE SOM ARBEIDSBORD

Skal du bruke kapp-/ gjærsagen utendørs, kan du bruke en aluminiumsstige som bord. Stigen blir ganske stabil hvis du legger den på to arbeidsbukker, og spenner den fast med tvinger.

LAG DEG EN MOBIL ARBEIDSSTASJON TIL KAPP-/GJÆRSAGEN
Arbeidsbord til kapp-/gjærsagen Med arbeidsstasjonen kan du lage mange, raske og nøyaktige snitt tett på det stedet der byggingen foregår.
Arbeidsbord til kapp-/gjærsagen I den ene enden av stigen legger du en 22 mm plate (f.eks. kryssfinér), som sagen kan stå på. Platen skal være bredere enn stigen. I bunnen settes to støttelister.
Arbeidsbord til kapp-/gjærsagen I den andre ende av stigen setter du en støttekloss som løfter treet opp i samme høyde som anleggsbordet. Med et bakstopp kan du raskt kappe bord i samme lengde.


Relaterte artikler

 • GUIDE: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

  GUIDE: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

  03/10 Kapp-/gjærsagen er til stor hjelp i mange situasjoner. Her viser vi deg hvordan du justerer og bruker den geniale kapp-/gjærsagen.

 • Derfor SKAL du ha en kappsag

  Derfor SKAL du ha en kappsag

  06/09 Har du først brukt en kapp-/gjærsag, vil du nødig unnvære den senere. Her hjelper vi deg med å finne en modell som passer til dine behov.

 • Batteridrevet supersag fra Dewalt

  Batteridrevet supersag fra Dewalt

  18/07 Til alle som vil jobbe uten ledning, og som har behov for å flytte sagen ofte, har Dewalt denne lekre 18 volts kapp-/gjærsagen. Les mer om den her!

 • Kapp-/gjærsag til STORE oppgaver

  Kapp-/gjærsag til STORE oppgaver

  11/02 Den nye kapp-/gjærsagen fra Metabo er en kraftkar med stor kapasitet. I tillegg har den noen lekre detaljer. Her kan du se om den er verdt investeringen.

 • Hvilken kapp-/gjærsag er best?

  Hvilken kapp-/gjærsag er best?

  08/10 En kapp-/gjærsag er en genial oppfinnelse til nøyaktig kapping. Vi har testet åtte populære modeller – her kan du se hvilken som vant testen.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss