Cookies- og Brukervilkår


Nytt liv i plenen

Rent umiddelbart ser gressplenen vår flott og grønn ut, men kikker du nærmere etter, ser du fort at den er fylt med små planter og ugress.


Ved å vertikalskjære plenen et par ganger i året kan du komme det meste av ugresset til livs og få en flott og kraftig gressvekst. Vertikalskjæreren er også den beste redskapen å fjerne mose fra plenen med.

Anleggsgartneren vil her vise hvordan du gjør det.Start med å slå gressplenen med en vanlig plenklipper, og gjerne en med oppsamler, da gresset skal samles opp. Du kan eventuelt slå plenen et par dager i forveien.

Når plenen din er nyklippet, og gresset er samlet sammen, skal du bruke en vertikalskjærer, som bl.a. kan leies i hagesentre. En vertikalskjærer minner litt om en sylinderplenklipper, men i stedet for lange kniver på tvers har den en masse små loddrette blader, som skjærer seg ned i gresset.

Høyden kan justeres. Her setter vi den slik at maskinen skjærer ca. 2 cm ned i jorda. Det er en god idé å prøvekjøre vertikalskjæreren og sjekke at du er tilfreds med dybden før du vertikalskjærer hele plenen.Plenen skal skjæres over i to omganger.

Først kjøres det på langs av plenen og deretter på tvers.Vertikalskjærerens kniver går ned og skjærer over blader, stengler og røtter på ugresset, noe det har vanskelig for å motstå. Gressets stengler lider derimot ingen skade.

Samtidig blir det øverste jordlaget a plenen luftet, noe som hjelper gresset med å vokse. Når du har skåret både på kryss og tvers, må ugresset og mosen samles sammen, enten med en løvrive eller du kan bruke en rotorplenklipper med oppsamler.

Gressplenen er nå fri for mose og ugress, og selv om plenen like etter behandlingen ser litt herjet ut, så vil den i løpet av et par uker på ny bli grønn og frodig, spesielt hvis du hjelper den litt på vei med litt gjødsel. Vertikalskjærer du plenen din om våren og enda en gang om høsten, kan du vekke selv den mest triste plen til live.

Relaterte artikler

 • Løvblåser med EKSTRA blås

  Løvblåser med EKSTRA blås

  28/09 Har du bruk for litt hjelp til høstoppryddingen i hagen? Black+Decker har lansert en ny, kraftig løvblåser. Sjekk den ut her!

 • Buskrydderen – ugressets VERSTE fiende

  Buskrydderen – ugressets VERSTE fiende

  13/09 Buskrydderen er det rette våpenet mot viltvoksende ugress. Men ser du forskjell på en buskrydder og en gresstrimmer? Vi guider deg!

 • Ugressbrenner – uten flammer!

  Ugressbrenner – uten flammer!

  03/08 Hozelock har laget en miljøvennlig ugressfjerner, som i stedet for flammer blåser en 600° varm luftstrøm over ugresset. Vi har testet den – se resultatet her!

 • Ugressbrenneren er brannfarlig

  Ugressbrenneren er brannfarlig

  25/07 Uforsiktig bruk av ugressbrenneren kan starte kjedelige hagebranner. Her kan du se hvordan du unngår å sette fyr på nabolaget.

 • Forskjell på løvsuger og -blåser?

  Forskjell på løvsuger og -blåser?

  22/07 Jeg er i tvil om det er en løvsuger eller en løvblåser jeg skal kjøpe. Hva er forskjellen, og hva vil dere anbefale at jeg kjøper?

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss