Cookies- og Brukervilkår


Bruker du (også) ugressbrenneren feil?

Det er en utbredt misforståelse at ugress skal brennes vekk. Det er nemlig mye mer effektivt kun å svi det. Ved kort oppvarming brister celleveggene i planten, og ugresset vil dø av uttørking i løpet av noen dager.

En klissvåt treplate kan brukes som avskjerming. Men en skjerm som ikke er brennbar, er selvsagt det ideelle.

Vi innrømmer det! Det er fristende “bare å gi gass”, og brenne ugresset helt ned, når vi først er i gang. Men ikke gjør det. Ugresset kommer garantert igjen i løpet av kort tid. Grunnen er at røttene overlever, og at planten på den måten “kan starte igjen på ny frisk”.

Svir du i stedet ugresset et kort øyeblikk, skader du derimot plantens celler, slik at vannet i den fordamper og hele planten dør. Den dør med andre ord av tørst!<

Du kan ikke bekjempe alt ugresset på én gang!

Selv om du gjør det helt riktig, er det dessverre ikke mulig å bekjempe alt ugress én gang for alle, og du er nødt til å ta opp kampen igjen og igjen. En del planter vil overleve varmen, (men vil være voldsomt svekket), og nytt ugress vil selvfølgelig fortløpende kunne komme.

Blant gartnere er rådet at du skal varmebehandle cirka hver 14. dag på forsommeren, og deretter hver tredje uke resten av sommeren.

Ideen bak den raske sviingen

Alle planter har behov for å kunne oppta vann. Denne evnen kan ødelegges med varme, og det er ideen bak det å svi ugresset. Brenneren er mest effektiv på nyspirte planter, og de skal kun svis et lite sekund for å dø.

Løvetann, og andre flerårige planter, kan kreve flere omganger. Her kan du med fordel svi for annen gang allerede fire dager etter den første behandlingen.


Hold brenneren i over ugresset i en avstand på 5 til 10 centimeter, i ca 2-3 sek. (avhengig av flammestørrelsen), og gå videre.


Det er lett å sjekke om varmen har ødelagt celleveggene i bladene. Ta opp et blad og klem det mellom to fingre. Etterlater det lille trykket et mørk fingeravtrykk, har du gjort det riktig. Cellene er sprengt, og planten vil fordampe seg ihjel.

DET SKAL BARE SVIS
FØR
UNDERVEIS
RETT ETTER
DAGEN ETTER
1 UKE ETTER

Vær forsiktig med brenneren!

Ugressbrennere innebærer av åpenbare grunner en stor brannfare, så det er all mulig grunn til å være forsiktig.

Unngå for eksempel å bruke brenneren i tørkeperioder og vind. Det er best å sette i gang etter et kraftig regnskyll, når både bakken og plantene er fuktige. Vann eventuelt området først. Sørg også for å ha brannslukningsutstyr i nærheten. Det kan være en fylt vannkanne, en bøtte med vann eller et pulverapparat. Hold avstand til hauger med tørt løv og annet lett antennelig materiale – eller enda bedre - fjern det først!


En enkel modell med en liten gassflaske er fin på mindre områder med ugress. Den er lett å håndtere, og flammen er liten og konsentrert. Til større områder anbefales en gassflaskevogn på hjul, sammen med en større brenner.

Relaterte artikler

 • Løvblåser med EKSTRA blås

  Løvblåser med EKSTRA blås

  28/09 Har du bruk for litt hjelp til høstoppryddingen i hagen? Black+Decker har lansert en ny, kraftig løvblåser. Sjekk den ut her!

 • Buskrydderen – ugressets VERSTE fiende

  Buskrydderen – ugressets VERSTE fiende

  13/09 Buskrydderen er det rette våpenet mot viltvoksende ugress. Men ser du forskjell på en buskrydder og en gresstrimmer? Vi guider deg!

 • Ugressbrenner – uten flammer!

  Ugressbrenner – uten flammer!

  03/08 Hozelock har laget en miljøvennlig ugressfjerner, som i stedet for flammer blåser en 600° varm luftstrøm over ugresset. Vi har testet den – se resultatet her!

 • Ugressbrenneren er brannfarlig

  Ugressbrenneren er brannfarlig

  25/07 Uforsiktig bruk av ugressbrenneren kan starte kjedelige hagebranner. Her kan du se hvordan du unngår å sette fyr på nabolaget.

 • Forskjell på løvsuger og -blåser?

  Forskjell på løvsuger og -blåser?

  22/07 Jeg er i tvil om det er en løvsuger eller en løvblåser jeg skal kjøpe. Hva er forskjellen, og hva vil dere anbefale at jeg kjøper?

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss