Cookies- og Brukervilkår


Alternativ til tommestokken

Det kan være situasjoner der man ikke greier å måle med tommestokken, f.eks. hvis man skal måle bredden på et trappetrinn og vangene er i veien. Håndverkeren har et tips på hvordan man løser det problemet.

Først bretter du ut den ene tommestokken og legger den bort til det ene punktet det skal måles fra – her er det den venstre vangen.

Så bretter du ut en ekstra tommestokk og legger den opp til det punktet som det skal måles til – her den høyre vangen. Nå legger du bare de to tommestokkene opptil hverandre slik at de er parallelle, og da er det bare å legge de to målene sammen – her er det f.eks. lett å legge 50 til 47. Altså er trinnet 97 cm bredt.

Hvis du synes det er for komplisert, eller hvis du ikke har to tommestokker, så finnes det også et alternativ. Håndverkeren bruker her i stedet et spesielt målebånd som har en utfoldbar tapp som man kan legge opp til det man ønsker å måle fra. Det smarte er at selve målebåndet måler fra den lille røde tappen, slik at man kan finne det rette målet.

Vanlige målebånds første centimer er en millimeter for kort. Hvis man derfor hekter målebåndet fast over f.eks. en kant og vil ha det innvendige målet, så blir dette en millimeter unøyaktig. Men enden på dette målebåndet er fleksibel, så når du trekker i det for å få et innvendig mål, beveger det seg en millimeter, og gir dermed et helt nøyaktig mål. Hvis du derimot skal måle et utvendig mål, skyver du bare enden opp mot målet, og det beveger seg så tilbake slik at det også gir et helt nøyaktig utvendig mål.

Relaterte artikler

 • Gratis oppmåling med GENIALT program

  Gratis oppmåling med GENIALT program

  13/09 Google gir bort sin profesjonelle utgave av Google Earth. Vi viser hvordan du bruker det smarte Polygonverktøyet til å måle opp til en terrasse!

 • TEST: Populære laseravstandsmålere

  TEST: Populære laseravstandsmålere

  26/07 En avstandsmåler er rask, og ofte mer nøyaktig enn målebånd og tommestokk. Vi har testet åtte populære modeller. Se hvilken som ble best i test!

 • Praktisk laseravstandsmåler

  Praktisk laseravstandsmåler

  15/12 Med laseravstandsmåleren fra Bosch, får du et praktisk planleggingsverktøy som snakker med telefonen din. Se hva du kan bruke den til.

 • Vi tester ny sporhund fra Bosch

  Vi tester ny sporhund fra Bosch

  27/10 Bosch D-tect 120 er laget for å avsløre skjulte installasjoner i bygningsdeler. Se om den kan stå distansen ut, når vi tester dens evner som sporhund.

 • Forbausende presis laseravstandsmåler

  Forbausende presis laseravstandsmåler

  07/10 Boschs nye laseravstandsmåler er lett å bruke, med troverdige resultat. I tillegg har den en ekstra smart funksjon. Les mer om hva vi mener om den.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss