Cookies- og Brukervilkår


TOPP 10: Tømrerens favorittverktøy

Når tømreren er så mye raskere enn oss andre, henger det blant annet sammen med at tømreren vet akkurat hvilket verktøy han skal bruke til jobben. Her kan du se hva som løser 9 av 10 oppgaver. Du kan også se hvilke øvrige knep som kan gjøre at du løser oppgavene mye mer effektivt.


Det viktigste verktøyet er pakket i kofferter som kan klikkes sammen, så ingenting glemmes.

VINN favorittverktøy – til en samlet verdi på 12.000 kroner!

Du kan vinne ALT verktøyet på denne siden – DELTA her
(Konkurransen utløper 4. juli 2016)

Du har bor-/skrumaskinen, stikksagen og multikutteren. I tillegg til kappsagen. Disse verktøyene er med på å sikre at tømrer Henrik Lessøe kan gjøre det vi alle drømmer om: Nemlig å løse oppgaven med det verktøyet vi har tilgjengelig.

Men det handler selvfølgelig også om mer enn bare verktøy. Hadde det bare handlet om det, kunne hvem som helst av oss bli klonet til profesjonelle håndverkere, bare ved å kjøpe nytt verktøy.

Det handler om kompetanse

I tillegg til det helt åpenbare: at en tømrer i løpet av ganske få år vil få en byggerfaring ingen av oss gjør det selvere kan innhente i løpet av et helt liv, er det også en utdannelse med i bagasjen.

Som tømrer er Lessøe utdannet til å kunne se ting tredimensjonalt, og han har brukt mange dager av utdannelsen bare på å betrakte figurer, for å regne ut hvordan de ser ut på den siden han ikke kan se. Det hjelper ham å forutse mange av de problemene han ellers ville kunne rotet seg inn i underveis i en jobb.

Nettopp det med å forutse hva som kan dukke opp i en byggeoppgave, er helt sentralt. Derfor er det også håp for oss andre om å kunne løse oppgavene litt smartere og raskere.

Et godt råd i så måte, er å bruke ti minutter på å lage en liten tegning av det du skal i gang med. Det kan luke ut feil, og gjøre at du er mye bedre forberedt.


DETTE SKAL MED HVER GANG


Vi har bedt tømreren peke på de verktøyene han alltid har med seg. De som løser 9 av 10 oppgaver. Har du dem, er du mye bedre hjulpet når du skal bygge og pusse opp.BOR-/SKRUMASKIN

BOR-/SKRUMASKIN


BOSCH GSR 18 V-LI: Ikke overraskende er bor-/skrumaskinen tømrerens faste følgesvenn. Den har på mange områder tatt over for den ikoniske hammeren, som for de fleste er symbolet på nettopp tømreren og hans arbeid. Spiker er ofte avløst av skruer.

Tømreren har faktisk også mer enn bare én bor-/skrumaskin. For selv om den kraftige 18 volts maskinen i prinsippet kan løse stort sett alle bore- og skruoppgaver, så er den også ganske tung. Skal du være tømrer i et helt liv, må du tenke på arbeidsbelastningen.

Til skruoppgaver vil en mindre og lettere modell derfor ofte brukes.
KAPP-/GJÆRSAG

KAPP-/GJÆRSAG


BOSCH GCM 8 SJL: Presisjon er helt avgjørende for det endelige resultatet, og tid er penger. Det er begrunnelsene for tømrerens valg av kapp-/ gjærsagen som et av de viktigste verktøyene til veldig mange oppgaver.

Den skal ikke stå på gulvet, slik at du må stå på kne for å bruke den, samtidig som du understøtter emnene som skal kappes med malingsspann eller verktøykasser. Nei, sagen skal opp på et bord. Det gir både en god arbeidsstilling og mange muligheter til å understøtte emnene, i tillegg til muligheten for å lage nøyaktige lengdestopp.
 />HÅNDVERKTØY

DE VIKTIGE SMÅTINGENE


HÅNDVERKTØY: Maskiner og skruer er ikke alt. Det er seks ting i tillegg på listen til tømreren:

 • Hobbyknivmed bryteblad (da har han alltid en skarp kniv tilgjengelig).
 • Blyanter (en tømrerblyant og en vanlig spiss blyant til presisjonsmerker).
 • Håndsag (noen ganger er den enklere å komme til med enn med maskinene).
 • Ørepropper og vernebriller (øreproppene er på bøyle).
 • Tommestokk
 • Skruesortiment 4 x 50, 4 x 70, 5 x 60, 5 x 80 og 5 x 100 mm.STIKKSAG

STIKKSAG


GST 160 CE: Med riktig blad, løser stikksagen de fleste sageoppgaver i både tre, metall, plast, tegl eller andre materialer.

Derfor er stikksagen også med i en av de kassene tømreren alltid pakker ned. For tømreren er det stavmodellen som er det eneste riktige. Ikke minst fordi han ofte snur den på hodet, og sager fra undersiden av materialet. Det gjør at det er enklere å styre sagsporet.
MULTIKUTTER

MULTIKUTTER


GOP 300 SCE: Multikutteren har ikke like mange år på baken som de øvrige verktøyene tømreren alltid bruker. Men den er blitt en nesten uunnværlig følgesvenn.

Med de forskjellige bladene til den, kan den skjære og slipe i stort sett alle materialer, og den kan komme til på steder der stort sett alle andre verktøy må gi opp. Den løser også raskt oppgaver som tidligere krevde lang tid med et stemjern.


VINN favorittverktøy – til en samlet verdi på 12.000 kroner!

Du kan vinne ALT verktøyet på denne siden – DELTA her
(Konkurransen utløper 4. juli 2016)
Relaterte artikler

 • 8 OPPGAVER: Her er multikutteren best!

  8 OPPGAVER: Her er multikutteren best!

  10/08 Når du først har en multikutter i verktøykassen, vil du bruke den igjen og igjen. Her har vi samlet åtte oppgaver, der multikutteren er din beste venn!

 • Multikutter med smarte detaljer

  Multikutter med smarte detaljer

  18/07 Flere og flere gjør det selv-ere har fått opp øynene for multikutterens velsignelser. Boschs siste modeller har flere smarte detaljer!

 • Stor TEST av multikuttere

  Stor TEST av multikuttere

  01/03 Skal du kjøpe multikutter, er det god informasjon å finne her. Vi har testet åtte populære batterimodeller.

 • Overraskende samarbeid om multikuttere

  Overraskende samarbeid om multikuttere

  22/02 Bocsh og Fein har overraskende gått sammen om å lage et nytt multikutter-bladfeste, som de forventer blir ny standard. Her kan du se hva det betyr for deg.

 • TEST: Multikutter i god kvalitet

  TEST: Multikutter i god kvalitet

  17/12 Worx´ multikutter gir et godt kvalitetsinntrykk. Både finish og en solid tyngde vitner om mer metall enn plast. Men fungerer den i praksis? Få svaret her.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss