Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Utskifting av et gammelt toalett

Skriv ut Lagre artikkel

Hvis du har muligheten og kunnskapen til å gjøre noe av jobben til rørleggeren selv, er det penger å spare. En vanlig utskifting av et gammelt toalett til en moderne vannbesparende modell, er et opplagt eksempel på noe du fint kan gjøre selv. Her kan du se hvordan du griper det an – trinn for trinn!

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 timer
Pris
2000 kroner

Intro

Når toalettet har rent lenge nok, og du er blitt lei av å reparere det, er det på tide å skaffe et nytt. Som gjør det selv-er, kan det være litt trist å kassere et “nesten” velfungerende toalett. Men ofte vil et moderne toalett bruke mye mindre vann, så på sikt sparer du litt penger, samtidig som du sparer miljøet.

På “alle” toalett sitter det en stoppekran, der du kan stenge vannet før du skrur løs vannrøret fra det faste rørsystemet. Har du mot formodning ikke en slik kran, må du få hjelp av en rørlegger.

Veiledning

Forberedelse

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Før du kan skru tilkoblingsslangen eller -røret av vannrøret, skal du selvfølgelig stenge for vannet. Skyll deretter ut i toalettet, til sisternen er helt tømt. Når det er gjort, kan du løsne slangen eller røret fra det faste rørsystemet.

2

Nesten alle toalett er skrudd fast i gulvet med store skruer. Er det vanskelig å komme til med en vanlig skrutrekker, kan du sette et vinkelhode på skrumaskinen. Alternativt kan en kort, kraftig skruetrekker også brukes.

3

Her er tilkoblingsslangen så godt som ny. Den kan derfor brukes igjen på det nye toalettet. Vi tar den forsiktig av ved hjelp av to skiftenøkler. Da kan vi holde kontra på toalettdelen.

4

Nå kan toalettet løftes opp, og du kan tømme det for den siste skvetten med vann som ligger i vannlåsen. Hell vannet i et spann eller et stort fat.

Klargjøring

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Når det gamle toalettet er fjernet og gulvet er renset, er vi klare til å gå i gang med det nye. Først renses muffen mellom kloakkrøret og toalettet, og gummipakningen på muffen smøres med såpe, slik at delene glir lettere sammen etterpå. Deretter settes toalettet på plass (på prøve), og vi markerer hvor det skal bores hull i gulvet. Som det synes på bilde 4, er blyanten vinklet når den stikkes i hullene på toalettet. Denne vinkelen skal kopieres så godt det lar seg gjøre når du etterpå borer hullene, slik at skruene ikke blir sittende i spenn.

1

Mellom kloakkrøret og toalettet sitter det en muffe. Den tar vi opp og rengjør, og setter ned igjen. Muffen er laget slik at den passer både i et gammelt kloakkrør som her, og i et nyere plastrør. Press den helt ned på plass.

2

Muffen smøres med litt såpe på den svarte gummipakningen. Smør det ut på hele pakningen med en finger, så den er godt såpet inn. Du skal ikke spare på såpen, for den gjør det mye lettere å presse toalettet ned på plass.

3

Kontroller at toalettet står som det skal. Vinkelrett på bakveggen, og evt. parallelt med sideveggen, som her. Hvis du kan komme til for å måle, er det bra. Men ellers er det en god idé bare å gå et par skritt tilbake for å se hvordan det ser ut.

4

Når toalettet står riktig, markeres plasseringen. Stikk en blyant ned i de fire hullene, og lag et merke der de nye pluggene og skruene skal sitte.

5

Fjern toalettet igjen, og bor hullene med et 8 mm murbor. Sørg for at du får boret med den samme skrå vinkelen som toalettets hull har.

6

Sett de fire pluggene på plass i hullene. Støvsug først, slik at det ikke kommer støv i hullene.

Montering

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Vi begynner med å sette på tilkoblingsslangen. Den sitter bak på toalettet. Derfor er det praktisk at den er på plass før toalettet settes inn mot veggen, der det er vanskelig å komme til.

2

Når tilkoblingsslangen skal strammes riktig, er det igjen en god idé å bruke to skiftenøkler. Én til å stramme og én til å holde mot på toalettdelen. Vær også oppmerksom på at pakningene skal sitte ordentlig.

3

Nå kan du løfte toalettet på plass, og skru fast tilkoblingsslangen på vannrøret igjen.

4

Del en nylonplugg på langs, og skyv den inn under toalettet. Det skal være en plugg ved hver skrue. Disse halve pluggene virker som en slags gummipakning, slik at toalettet ikke står direkte oppå flis- eller betonggulvet.

5

Bruk de nye montasjeskruene, og skru fast toalettet. Når det er skrudd ordentlig fast, settes de medfølgende proppene over skruene.

6

Nå skal det fuges rundt sokkelen. Du kan bruke silikon som er farget. Men er du ikke erfaren med fuging, kan det være en fordel å bruke en klar silikon.

Toalettsetet settes på

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Trykk først setet på plass. Det er enkelt, og passer som fot i hose.

2

Setet skrus fast under toalettet. Både metallog gummiskive følger med setet. Skru det første stykket med fingrene.

3

Etterspenn mutteren med den medfølgende skreddersydde plastnøkkelen.

Materialer

 • Toalett (her Ifö Sign)
 • Plugger og skruer
 • Silikon

Spesialverktøy

 • Slagbormaskin/borhammer
 • Fugepistol

Tidsforbruk

Det tar cirka et par timer.

Pris

Toaletter er ofte på tilbud. Dette Ifö Sign kostet 2000 kr.

Vanskelighetsgrad

Dette er en enkel oppgave.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Utskifting av et gammelt toalett
Total pris: 149 kr
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
  • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
  • Du kan si opp abonnementet når som helst.
  • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake