Du kan få drivhus i mange forskjellige stilarter og størrelser: Med murt sokkel, i engelsk stil a la orangeri – noen sågar utført som tilbygg til det eksisterende hus – mangekantede paviljonger og selvfølgelig de helt vanlige drivhus med aluminiumsprofiler i forskjellige varianter – og med varierende høyde fra gulv til tak.

Når du har valgt drivhuset ditt, så sørg for å plassere det hensiktsmessig i hagen. De varmekrevende plantene vi vanligvis dyrker i drivhuset, må nemlig ha masse lys for å kunne vokse seg frodige i løpet av sesongen. Ofte vil en plassering midt i hagen – uten skyggende trær og bygninger – være den beste.

Vekstene kan du dyrke både direkte i jorda, i plantesekker, med kapillærkasser og i forskjellige former for potter og krukker. Den ene dyrkingsmetoden utelukker ikke den andre, og det kan i noen sammenhenger være ganske smart.

F.eks. er det lett å flytte en potte ut av drivhuset hvis planten har vokst seg litt for stor eller kanskje er blitt angrepet av lus, i motsetning til en plantesekk med oppbundet tomat, som neppe er så håndterlig å flytte rundt på.

Det kan også være at du synes det er lettest hvert år å dyrke i plantesekker. Da unngår du i hvert fall jobben med å skifte ut en del av jorda i drivhuset med jevne mellomrom for å forebygge jordtretthet og sykdommer.

Når de praktiske rammer er på plass, og du har truffet dine valg, er du klar til å gå i gang med selve innredningen av veksthuset.