Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
Geodome: Slik gjør du

Byg en geodome og få en god udfordring og et unikt drivhus.

Her er kapp-/gjærsag-utfordringen, du har ventet på hele livet!

Geodome, eller geodetisk kuppel på norsk, er en kuppelformet konstruksjon satt sammen av trekanter, også kalt polygoner. Jo mindre og flere trekanter kuppelen består av, desto rundere og mykere blir formen på kuppelen.

At geodomen er bygget av trekanter, gjør den meget solid. Selv om den kanskje kan minne om en stabel med pinneved, kan konstruksjonen stå godt mot både vind og snø. Alle trekantene fordeler nemlig vekten ekstremt effektivt over hele overflaten.

Vanskelig å forstå, lettere å bygge

Når du ser på den flotte geodomen på bildet, er det nærliggende å tro at den krever en doktorgrad i teoretisk fysikk å konstruere, og det er faktisk ikke helt feil. Snittene i hver ende av alle lektene skal regnes ut helt nøyaktig, slik at alle trekantene kommer til å helle svakt inn mot sentrum og til slutt forme en kuppel – en geodome.

Det som forenkler prosessen, er at det finnes mange hjemmesider som kan gjøre utregningene for deg. Den smarte hjemmesiden vi har funnet, gir deg faktisk også en arbeidstegning. Dermed kan du se akkurat hvordan du skal kappe til alle lektestykkene – bare tast inn hvor stor geodome du vil bygge, og hvilke dimensjoner du vil bruke på lektene. Deretter får du en byggeveiledning, som du kan printe ut og følge.

Last ned byggeveiledningen og se hvordan du bygger din egen geodome

I byggeveiledningen, som du kan laste ned her på siden, viser vi hvordan du bygger skjelettet til din egne geodome. Du kan se hvordan du:

  • beregner og designer geodomen din
  • stiller inn kapp og gjærsagen og sager lektene
  • bygger trekantene
  • bygger geodomens ramme

LES OGSÅ: Test av kapp-/gjærsager