Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
Et godt fundament er viktig hvis konstruksjonen som bygges oppå skal være stabil og kunne holde i mange år. Her får du en enkel metode til et perfekt resultat.

Et godt fundament er viktig hvis konstruksjonen som bygges oppå skal være stabil og kunne holde i mange år. Her får du en enkel metode til et perfekt resultat.

Selv om du ikke alltid kan se det, er fundamentet en bygnings viktigste del. Det bærer all vekten, beskytter mot fukt og sørger for at hele arrangementet ikke synker ned i bakken, sprekker eller raser sammen.

Ved en vanlig ringmur, er en fremgangsmåte først å grave ut rennen og deretter fylle den nesten opp til bakkenivå med betong, før man setter blokker til ringmuren i betongen. Deretter graves det videre ut til betongdekket i midten.

Med dette gjør det selv-fundamentet, som er ideelt til småbygg som garasjer, uteboder og mindre hytter, graver vi ut hele området i én og samme omgang. Da kan vi nøye oss med å støpe 30 cm betong i bunnen av rennen, før resten av fundamentet mures opp med flislim og lecablokker.

Det gir blant annet fordelene at du bruker mindre betong, og at fundamentets innerkanter blir snorrette å legge isolasjonen inn mot.

LES OGSÅ: Støp verdens enkleste fundament

Slik lager du et perfekt fundament

I denne gjør det selv-veiledning får du prinsippet bak et perfekt gjør det selv-fundament. Det er en stor og tung jobb å lage et fundament. Men selve teknikken er ikke vanskelig. Vi viser hvordan du:

  • sikrer riktige dybder
  • graver ut
  • gjør betongen så sterk som mulig med armering og vindtrekkbånd
  • støper rennen
  • murer opp lecablokkene