Byggeveiledning
Lett
Vanskelig

Vindusskodder har et formål

Opprinnelig var det i mer sydlig strøk at man så skodder på vinduene. Skoddene er nemlig en god måte å holde lyd og varme ute av huset på i løpet av dagen – slik at den stekende heten holder seg ute.

Arkitektene her hjemme tok inspirasjon fra den sydeuropeiske byggestilen, og sånn ble skodder også en del av vår nordiske byggestil. Her fungerer de dog primært som dekorasjon.

Faste skodder eller skodder som kan åpnes/lukkes

Det dekorative formålet er særlig synlig der skoddene faktisk ikke kan lukkes. Vindusskodder som kun er satt fast på veggen ved siden av vinduene er ikke et sjeldent syn.

Men flere steder har skodder til vinduene bevart deres opprinnelige funksjon. Og selv om du kanskje ikke har behov for å stenge varmen ute, så er det å kunne lukke vindusskoddene praktisk i andre sammenhenger.

Vindusskodder som innbruddssikring

Hvis du har skodder som kan lukkes foran vinduene, kan du velge å montere på en lås slik at de fungerer som en innbruddssikring. Det vil gjøre det litt mer vanskelig for innbruddstyver, selv om det naturligvis ikke er en garanti mot innbrudd. Dette er særlig smart på hytter som står ubrukte i lange perioder

Klassiske nordiske skodder

I denne guiden viser vi deg trinn for trinn hvordan du kan bygge vindusskodder i klassisk nordisk stil. Det er altså ikke de sydlandske sjalusiskoddene, men en modell med loddrette bord. Det skal likevel ikke hindre deg i å lage en modell med et annet mønster. Om du har litt erfaring med trearbeid fra før, er det en enkel sak å endre på designet slik at du får akkurat de skoddene du vil ha.