Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
1. START MED ET FUNDAMENT
  1. START MED ET FUNDAMENT

Hva du vil ha under uteboden din, er opp til deg. Men du bør uansett lage et fast underlag.

Vi har valgt å bygge denne boden på stolpesko på et avrettet underlag med steinheller på. I prinsippet kan du bare rette opp bakken på det stedet hvor boden skal stå, og deretter støpe ned stolpeskoene.

Men en steinbelegning, et lag med singel eller noe lignende, gir flere muligheter for hva du kan plassere i boden din. En stampet jordbunn blir raskt til en gjørmete masse når det regner, og du går ut og inn av boden. En fast bunn beskytter også for eksempel gressklipperen.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Støp verdens enkleste fundament

2. SKJELETTET ER EN ENKEL RAMMEKONSTRUKSJON Ved første øyekast ser det kanskje komplekst ut, men det er egentlig bare snakk om at du skal sette sammen 16 bjelker til en ramme. Er du nøye med presisjonen, og sørger for jevnlig å sjekke at alt er i vinkel, er det enkelt for den rutinerte og lærerikt for den litt erfarne. Konstruksjonen kan brukes til andre bygg også.

3. TAKET ER EN KLASSISK KONSTRUKSJON
  1. TAKET ER EN KLASSISK KONSTRUKSJON

Dette taket er bygget med taksperrer og hanebånd. Det er en gammel og sterk måte å bygge et tak på.

Taksperrene og hanebåndet danner en trekant, som i seg selv skaper en sterk konstruksjon. Du kan justere vinklene i trekanten, så du får takhøyden du ønsker. Alternativt kan du bestemme vinkelen og få en bestemt takhelling, alt etter hva som er viktigst.

Du skal sikre at alle takstoler står i lodd.

Du skal sikre at alle takstoler står i lodd.

4. EN LUFTIG KLEDINING LAR VINTERVEDEN TØRKE Nå er selve konstruksjonen til boden ferdig, og det er tid for å lukke det for vær og vind. Takplatene skal legges på, og takkonstruksjonen skal settes fast til reisverket, slik at taket ikke kan blåse av.

Vi setter fast takkonstruksjonen med bord (”tenger”) som holder godt fast i reisverket. Selve kledningen lager vi her helt enkelt av lange, vannrette spikerslag, som kles med stående kledningsbord. Etter at boden er bygget ferdig og malt, skal det også settes opp takrenner.

LAST NED ARTIKKELEN OG FÅ EN DETALJERT BYGGEVEILEDNING